Semua 150,000 peranti percuma akan selesai diserah pada September

Pelajar dan murid sekolah daripada kumpulan B40 dijangkakan mendapat semua 150,000 laptop dan tablet percuma daripada kerajaan menjelang September tahun ini, kata Menteri Kanan Pendidikan Datuk Radzi Jidin.

Radzi menjelaskan pemberian peranti percuma itu dijalankan secara berperingkat, setakat ini sebanyak 12,887 unit sudah diagihkan dan bakinya akan selesai diagihkan menjelang September ini.

“Sebanyak 12,887 unit telah diagihkan ke 95 buah sekolah…manakala 40,290 agihan lagi akan selesai pada 12 Jun.

“Baki agihan 96,823 unit lagi dijangka selesai pada akhir September 2021,” katanya semasa sidang media dalam talian hari ini.

Pihak yang bertanggungjawab melaksanakan inisiatif itu Yayasan Hasanah yang diumumkan ketika Belanjawan 2021 pada November lalu

Dalam pada itu, Radzi turut mengumumkan semua pelajar akan menjalani sesi pengajaran dan pembelajaran di rumah (PdPR) selama 25 hari selepas cuti pertengahan tahun berakhir.

Sesi PdPR itu akan bermula pada 13 Jun untuk negeri kumpulan A dan 14 Jun untuk negeri kumpulan B.

Kumpulan A terdiri daripada sekolah di Johor, Kedah, Kelantan dan Terengganu, manakala kumpulan B adalah sekolah di Melaka, Negeri Sembilan, Pahang, Perak, Perlis, Pulau Pinang, Sabah, Sarawak, Selangor dan Wilayah Persekutuan.

“Kementerian Pendidikan Malaysia telah membuat ketetapan bahawa untuk tempoh 25 hari persekolahan ini kita akan melaksanakan PdPR.

“Ketetapan ini juga diguna pakai untuk semua sekolah swasta, sekolah antarabangsa dan sekolah ekspatriat,” katanya lagi.

Sementara itu, Radzi juga memberitahu cuti pertengahan penggal seterusnya akan bermula selepas 16 dan 17 Julai.

Sehubungan itu, katanya, keputusan mengenai kaedah pembelajaran dan pengajaran (PdP) selepas cuti pertengahan penggal selama seminggu yang berakhir pada 25 dan 26 Julai nanti akan diumumkan seminggu lebih awal sebelum tamat cuti.

Mengenai TV Pendidikan, beliau berkata DidikTV akan diteruskan dengan 15 jam waktu siaran setiap hari.

BERITA BERKAIT
POPULAR