Selepas tukar peguam baharu, Najib mohon tangguh perbicaraan SRC lagi

July 26, 2022 · Isu semasa

Peguam baharu bekas Perdana Menteri Datuk Seri Najib Razak bagi kes penyelewengan RM42 juta milik SRC International Sdn Bhd hari ini memaklumkan kepada Mahkamah Persekutuan bahawa mereka akan memohon penangguhan perbicaraan rayuan terakhir itu, yang dijadual bermula pada 15 Ogos, kerana baharu sahaja dilantik.

Dalam surat kepada Mahkamah Persekutuan, firma guaman Zaid Ibrahim Suflan TH Liew & Partners mengesahkan mereka telah dilantik sebagai peguam baharu Najib untuk kes SRC, dan firma guaman Tan Sri Muhammad Shafee Abdullah Shafee & Co tidak lagi mewakili Najib dalam kes ini.

Surat itu menyatakan Hisyam Teh Poh Teik daripada firma guaman Hisyam Teh sebaliknya akan menjadi peguam bela utama Najib bagi rayuan terakhir kes SRC, manakala Zaid Ibrahim Suflan TH Liew & Rakan kongsi Liew Teck Huat dan Rueben Mathiavaranam akan menjadi peguam cara baharunya.

Dalam surat sama yang ditulis oleh Liew, beliau meminta Mahkamah Persekutuan untuk pengurusan kes segera pada atau sebelum 29 Julai, berikutan pertukaran pasukan pembelaan Najib dalam kes SRC dan supaya pasukan undang-undang baharu diberikan maklumat terkini dan mendapatkan arahan lanjut daripada mahkamah.

Liew juga memberitahu Mahkamah Persekutuan bahawa Najib telah mengarahkan peguam pembela baharunya dalam kes SRC untuk meminta penangguhan pendengaran rayuan terakhir SRC, yang dijadualkan bermula dalam masa beberapa minggu lagi, menurut laporan MalayMail, hari ini.

“Ketika sebutan atau persidangan pengurusan kes, kami diarahkan untuk: a. Menarik balik rayuan yang belum selesai terhadap keputusan Mahkamah Tinggi yang menolak permohonan perayu untuk penerimaan QC Jonathan Laidlaw QC.

“b. Menyampaikan kepada mahkamah berkenaan dengan penangguhan notis usul yang difailkan pada 07.06.2022 dan rayuan utama ditetapkan untuk pendengaran pada 15.08.2022 hingga 26.08.2022, atas dasar bahawa pasukan baharu sepenuhnya telah mengambil alih pengendalian perkara di atas.

“Kami dengan tulus ikhlas memohon maaf kepada mahkamah atas segala kesulitan yang disebabkan oleh permintaan ini,” kata Liew kepada Mahkamah Persekutuan.

Selepas didapati bersalah di Mahkamah Tinggi pada Julai 2020 dan kalah dalam rayuannya di Mahkamah Rayuan pada Disember 2021, Najib pada 8 Disember 2021 memfailkan rayuan terakhirnya dalam kes SRC di Mahkamah Persekutuan.

Mahkamah Persekutuan pada 29 April memaklumkan kedua-dua peguam Najib dan pihak pendakwaan bahawa ia akan mendengar rayuan itu selama 10 hari dari 15 Ogos hingga 19 Ogos, dan dari 22 Ogos hingga 26 Ogos.

Selain memaklumkan kepada Mahkamah Persekutuan mengenai rancangan Najib untuk meminta penangguhan perbicaraan rayuan terakhir pada Ogos, pasukan pembelaan baharu itu berkata mereka juga akan memohon penangguhan permohonan Najib yang difailkan sebelum ini pada 7 Jun 2022 di Mahkamah Persekutuan.

Dalam permohonannya pada 7 Jun lalu, Najib memohon untuk menambah apa yang didakwanya bukti baharu dan memanggil saksi baharu bagi kes SRCnya untuk menyokong dakwaannya berhubung konflik kepentingan oleh hakim perbicaraan Datuk Mohd Nazlan Mohd Ghazali.

Dia juga meminta Mahkamah Persekutuan mengisytiharkan keseluruhan perbicaraan SRC terbatal dan mempertimbangkan untuk memerintahkan perbicaraan semula. Pengurusan kes bagi permohonan itu dijadualkan di Mahkamah Persekutuan pada 29 Julai.

Bagi permohonan Najib pada 31 Mei untuk mendapatkan Peguam Diraja Britain Jonathan Laidlaw dibenarkan menjalankan amalan di Malaysia bagi mewakilinya dalam rayuan akhir SRC,

Pada 21 Julai lalu, Mahkamah Tinggi menolak permohonan Najib bagi mendapatkan khidmat Jonathan Laidlaw setelah mendapati Peguam Diraja Britain itu tidak mempunyai kelayakan khas atau pengalaman istimewa yang belum tersedia dalam kalangan peguam tempatan di Malaysia.

Keputusan itu boleh dirayu terus ke Mahkamah Persekutuan, tetapi surat hari ini oleh peguam baru Najib untuk kes SRC menunjukkan bahawa Najib akan berusaha untuk menggugurkan rayuannya berkenaan Laidlaw.

Berita berkaitan
Khairy sahkan tidak akan buat rayuan, mahu pertandingan dalam UMNO
January 30, 2023· Politik
Kes 1MDB: Saksi mengaku gagal kendali akaun Najib
January 27, 2023· Isu semasa
Kes rasuah Bung Moktar dan isteri ditetapkan untuk sebutan 27 Mac
January 27, 2023· Isu semasa
Hakim baharu dalam rayuan bekas menteri Sabah terhadap sabitan dan hukuman
January 27, 2023· Isu semasa
Popular
Johari sahkan Mohammed Iqbal adalah anaknya, sama dalam web rasmi Parlimen
February 3, 2023
Kumpulan terus desak pengeluaran KWSP bersasar, gesa kerajaan kasihani rakyat
February 4, 2023
Exco Selangor sahkan pembukaan tanah di Taman Negeri untuk pelaksanaan ECRL
February 4, 2023
Kos tunai haji 2023 naik RM31,000
January 16, 2023
Lagi Isu semasa terkini
Elak rakyat muflis, CUEPACS cadang panjangkan tempoh bayaran pinjaman
10 jam lalu · Isu semasa
Kumpulan terus desak pengeluaran KWSP bersasar, gesa kerajaan kasihani rakyat
11 jam lalu · Isu semasa
Exco Selangor sahkan pembukaan tanah di Taman Negeri untuk pelaksanaan ECRL
16 jam lalu · Isu semasa
Pulau Pinang dilanda banjir
17 jam lalu · Isu semasa
Tunggu dasar dan garis panduan KDN berhubung kebenaran jual bunga api, mercun
17 jam lalu · Isu semasa
Video / Foto
[VIDEO] Perikatan ada peluang menang PRN, yang pasti UMNO ‘bungkus’
February 3, 2023
[VIDEO] Beku akaun Bersatu, sabotaj Perikatan menang PRN enam negeri
February 2, 2023

Agenda Daily

Berita tepat dan menyeluruh.

Umum

Tentang kami

Hubungi kami

Penafian

Sosial media

Facebook

Twitter

Youtube

Instagram

TikTok