Selepas tukar peguam baharu, Najib mohon tangguh perbicaraan SRC lagi

July 26, 2022 · Isu semasa

Peguam baharu bekas Perdana Menteri Datuk Seri Najib Razak bagi kes penyelewengan RM42 juta milik SRC International Sdn Bhd hari ini memaklumkan kepada Mahkamah Persekutuan bahawa mereka akan memohon penangguhan perbicaraan rayuan terakhir itu, yang dijadual bermula pada 15 Ogos, kerana baharu sahaja dilantik.

Dalam surat kepada Mahkamah Persekutuan, firma guaman Zaid Ibrahim Suflan TH Liew & Partners mengesahkan mereka telah dilantik sebagai peguam baharu Najib untuk kes SRC, dan firma guaman Tan Sri Muhammad Shafee Abdullah Shafee & Co tidak lagi mewakili Najib dalam kes ini.

Surat itu menyatakan Hisyam Teh Poh Teik daripada firma guaman Hisyam Teh sebaliknya akan menjadi peguam bela utama Najib bagi rayuan terakhir kes SRC, manakala Zaid Ibrahim Suflan TH Liew & Rakan kongsi Liew Teck Huat dan Rueben Mathiavaranam akan menjadi peguam cara baharunya.

Dalam surat sama yang ditulis oleh Liew, beliau meminta Mahkamah Persekutuan untuk pengurusan kes segera pada atau sebelum 29 Julai, berikutan pertukaran pasukan pembelaan Najib dalam kes SRC dan supaya pasukan undang-undang baharu diberikan maklumat terkini dan mendapatkan arahan lanjut daripada mahkamah.

Liew juga memberitahu Mahkamah Persekutuan bahawa Najib telah mengarahkan peguam pembela baharunya dalam kes SRC untuk meminta penangguhan pendengaran rayuan terakhir SRC, yang dijadualkan bermula dalam masa beberapa minggu lagi, menurut laporan MalayMail, hari ini.

“Ketika sebutan atau persidangan pengurusan kes, kami diarahkan untuk: a. Menarik balik rayuan yang belum selesai terhadap keputusan Mahkamah Tinggi yang menolak permohonan perayu untuk penerimaan QC Jonathan Laidlaw QC.

“b. Menyampaikan kepada mahkamah berkenaan dengan penangguhan notis usul yang difailkan pada 07.06.2022 dan rayuan utama ditetapkan untuk pendengaran pada 15.08.2022 hingga 26.08.2022, atas dasar bahawa pasukan baharu sepenuhnya telah mengambil alih pengendalian perkara di atas.

“Kami dengan tulus ikhlas memohon maaf kepada mahkamah atas segala kesulitan yang disebabkan oleh permintaan ini,” kata Liew kepada Mahkamah Persekutuan.

Selepas didapati bersalah di Mahkamah Tinggi pada Julai 2020 dan kalah dalam rayuannya di Mahkamah Rayuan pada Disember 2021, Najib pada 8 Disember 2021 memfailkan rayuan terakhirnya dalam kes SRC di Mahkamah Persekutuan.

Mahkamah Persekutuan pada 29 April memaklumkan kedua-dua peguam Najib dan pihak pendakwaan bahawa ia akan mendengar rayuan itu selama 10 hari dari 15 Ogos hingga 19 Ogos, dan dari 22 Ogos hingga 26 Ogos.

Selain memaklumkan kepada Mahkamah Persekutuan mengenai rancangan Najib untuk meminta penangguhan perbicaraan rayuan terakhir pada Ogos, pasukan pembelaan baharu itu berkata mereka juga akan memohon penangguhan permohonan Najib yang difailkan sebelum ini pada 7 Jun 2022 di Mahkamah Persekutuan.

Dalam permohonannya pada 7 Jun lalu, Najib memohon untuk menambah apa yang didakwanya bukti baharu dan memanggil saksi baharu bagi kes SRCnya untuk menyokong dakwaannya berhubung konflik kepentingan oleh hakim perbicaraan Datuk Mohd Nazlan Mohd Ghazali.

Dia juga meminta Mahkamah Persekutuan mengisytiharkan keseluruhan perbicaraan SRC terbatal dan mempertimbangkan untuk memerintahkan perbicaraan semula. Pengurusan kes bagi permohonan itu dijadualkan di Mahkamah Persekutuan pada 29 Julai.

Bagi permohonan Najib pada 31 Mei untuk mendapatkan Peguam Diraja Britain Jonathan Laidlaw dibenarkan menjalankan amalan di Malaysia bagi mewakilinya dalam rayuan akhir SRC,

Pada 21 Julai lalu, Mahkamah Tinggi menolak permohonan Najib bagi mendapatkan khidmat Jonathan Laidlaw setelah mendapati Peguam Diraja Britain itu tidak mempunyai kelayakan khas atau pengalaman istimewa yang belum tersedia dalam kalangan peguam tempatan di Malaysia.

Keputusan itu boleh dirayu terus ke Mahkamah Persekutuan, tetapi surat hari ini oleh peguam baru Najib untuk kes SRC menunjukkan bahawa Najib akan berusaha untuk menggugurkan rayuannya berkenaan Laidlaw.

Berita berkaitan
Asyraf kritik keputusan dalam kes Najib, boleh dituduh hina mahkamah
14 jam lalu· Politik
Zahid ajak akar umbi pertahan ‘Raja Media Sosial’ Najib
19 jam lalu· Politik
Najib terkejut tak dapat tangguh perbicaraan, permohonan ditolak
August 16, 2022· Isu semasa
Perbicaraan Najib wajar ditangguh sehingga siasatan Nazlan selesai: Hisyam Teh
August 15, 2022· Isu semasa
Popular
Najib, Sungai Buloh jadi trend di Twitter selepas permohonan ditolak
August 16, 2022
Zahid tukar reka bentuk LCS walaupun TLDM tidak setuju
August 17, 2022
‘Sila laksanakan’, tulis Zahid dalam surat berkaitan skandal kapal LCS
August 17, 2022
Skandal LCS: TLDM kalah bertempur sejak awal, kata bekas panglima
August 15, 2022
Lagi Isu semasa terkini
3,516 kes semalam, 15 kematian
1 jam lalu · Isu semasa
Rayuan akhir Najib bermula hari ini
1 jam lalu · Isu semasa
Malaysia berhasrat belajar dari Thailand halal ganja perubatan
11 jam lalu · Isu semasa
‘Sila laksanakan’, tulis Zahid dalam surat berkaitan skandal kapal LCS
13 jam lalu · Isu semasa
Kerajaan mungkin perlu keluar wang tambahan untuk siapkan kapal LCS
14 jam lalu · Isu semasa
Video / Foto
[VIDEO] Polisi baharu cegah kematian tahanan polis
August 15, 2022
[VIDEO] Himpunan kapal LCS mahu siasatan bukan penjelasan
August 15, 2022

Agenda Daily

Berita tepat dan menyeluruh.

Umum

Tentang kami

Hubungi kami

Penafian

Sosial media

Facebook

Twitter

Youtube

Instagram

TikTok