Selepas label ‘penjenayah pertama VIP Malaysia’ Tun M kata Najib banduan

October 27, 2021 · Isu semasa

Tun Dr Mahathir Mohamad hari ini sekali lagi menyindir Datuk Seri Najib Razak dengan menyifatkannya sebagai banduan, tetapi bebas bergerak ke mana sahaja disukai, termasuk ke Singapura.

Bekas Perdana Menteri dua kali itu juga berkata rakyat Malaysia tentu berbangga dengan apa yang berlaku apabila ada yang mencuri sepuluh ringgit tetapi terus dimasukkan ke penjara serta-merta.

“Rakyat tentu berbangga. Curi 10-ringgit masuk penjara serta merta. Curi satu billion ringgit boleh lepas dari penjara.

“Ramailah penyangak dan perasuah sekarang bebas menjelajah seluruh dunia sementara hukuman ditangguh atau pertuduhan dibatal.

“Sekali lagi dunia kagum melihat Malaysia, contoh demokrasi yang liberal di mana yang menang kalah, yang kalah menang, yang curi sedikit dipenjara, yang curi bertimbun bebas. Syabas Malaysia,” katanya dalam blog beliau hari ini.

Dr Mahathir berkata Najib telah dihukum penjara dan denda kerana kesalahan pengubahan wang haram tetapi hukuman tidak dilaksanakan kerana beliau membuat rayuan.

Ahli Parlimen Langkawi itu berkata tarikh rayuan Najib ditetapkan pada April lalu, tetapi kes tidak didengar di mahkamah kerana bermacam-macam alasan diberikan.

“Kononnya kerana ia membuat rayuan hukuman tidak dilaksana. Tarikh kes rayuan ialah pada April 2021. Sepanjang masa ia bebas seperti orang yang tidak salah. Kes tidak didengar kerana bermacam alasan.

“Dia boleh hadir ke Dewan walaupun tidak dapat ke mahkamah. Adakala kononnya sakit. Mahkamah Rayuan mendengar rayuan Najib. Tetapi keputusan ditangguh. Sudah enam bulan berlalu. Mahkamah belum buat keputusan.

“Sekarang banduan ini dibenar ke Singapura. Peguam Negara tidak bantah,” katanya sambil menambah Najib mengubah tarikh ke Singapura kerana dipilih oleh UMNO sebagai pengurus dalam Pilihan Raya Negeri (PRN) Melaka, dan permohonan itu juga diluluskan.

“Bilakah Najib akan dapat keputusan Mahkamah Rayuan. Jika didapati bersalah, Najib akan rayu kepada Mahkamah Persekutuan. Ini juga akan ambil masa. PRU ke-15 pun sudah tiba. Najib belum disah oleh Mahkamah Persekutuan yang ia bersalah. Tentu boleh bertanding dalam PRU-15,” katanya.

Isnin lalu, Dr Mahathir melabel Najib sebagai penjenayah pertama VIP Malaysia yang mendapat layanan istimewa, susulan keputusan mahkamah membenarkan permohonannya mendapatkan pasport antarabangsa buat sementara untuk ke Singapura.

Pada Julai 2020, Mahkamah Tinggi Kuala Lumpur menjatuhi hukuman penjara 12 tahun dan denda RM210 juta, terhadap Najib setelah didapati bersalah terhadap tujuh tuduhan berkaitan dana RM42 juta milik SRC International Sdn Bhd (SRC).

Bagaimanapun, Najib merayu hukuman itu di Mahkamah Rayuan.

Semalam, tiga hakim Mahkamah Tinggi Kuala Lumpur membenarkan permohonan Najib meminda tarikh pelepasan dan pemulangan pasportnya buat sementara bagi membolehkannya melawat anaknya, Nooryana Najwa yang bakal melahirkan anak kedua di Singapura bulan depan.

Berita berkaitan
Firma peguam Najib nafi tarik diri jika perbicaraan rayuan SRC diteruskan
50 minit lalu· Politik
Tindakan Najib, Arul pinda laporan audit 1MDB adalah perbuatan jenayah, kata saksi
2 jam lalu· Isu semasa
Pengurus bank sahkan RM1 juta diterima Sharir daripada Najib
20 jam lalu· Isu semasa
Penganggur didenda RM7,000 hantar komunikasi ajak berhimpun ketika PKP
23 jam lalu· Isu semasa
Popular
Rayuan terakhir: Adakah Najib sedang guna strategi baharu?
August 12, 2022
Parti liar Janda Baik: Datuk Seri, warga emas antara 25 ditahan
August 11, 2022
Bank ambil serius kes iPay88 alami ‘insiden keselamatan siber’
August 11, 2022
Siapa ‘jerung’ di belakang skandal kapal tempur: Rafizi tanya Najib
August 11, 2022
Lagi Isu semasa terkini
Ekonomi negara tumbuh lebih kukuh 8.9 peratus pada suku kedua: BNM
2 jam lalu · Isu semasa
BNM jamin pelanggaran data iPay88 tidak libat kelemahan sistem bank
2 jam lalu · Isu semasa
Tubuh RCI siasat pelanggaran data setelah iPay88 alami ‘insiden’
3 jam lalu · Isu semasa
Ringgit rendah berbanding dolar AS
4 jam lalu · Isu semasa
Aktiviti pengambilan untung punca Bursa Malaysia dibuka rendah
4 jam lalu · Isu semasa
Video / Foto
[VIDEO] Bersatu serah memorandum tubuh RCI siasat projek LCS
August 10, 2022
[FOTO] Dragon Muay Thai gegar Bukit Bintang
August 8, 2022

Agenda Daily

Berita tepat dan menyeluruh.

Umum

Tentang kami

Hubungi kami

Penafian

Sosial media

Facebook

Twitter

Youtube

Instagram

TikTok