Selepas kecoh isu wang RM114 juta, Najib perkenal talian khas bantuan makanan

Sebaik sahaja berita berhubung wang sita RM114 juta dikembalikan diketahui umum, Datuk Seri Najib Razak tidak membuang masa dan memperkenalkan talian khas bantuan makanan khusus kepada rakyat dikawasan Parlimen Pekan hari ini.

Bekas Perdana Menteri itu mencuri tumpuan susulan laporan berhubung wang berjumlah RM114 juta yang sudah dipulangkan kepadanya, ia selepas keputusan mahkamah memihak kepada Ahli Parlimen Pekan itu pada Mei lalu.

“Pejabat Parlimen Pekan dan BN Pekan telah menghulurkan kepada seramai yang mungkin. Imam, bilal, siak, peniaga kecil, pekerja buruh, pesara, warga emas, orang Asli.

“Pintu kami tidak tutup dan tidak henti memberikan bantuan kepada yang memerlukan. Saya bimbang mungkin masih ada di Pekan yang memerlukan pertolongan dari segi keperluan makanan,” katanya dalam Facebook.

Najib memberi komitmen untuk membantu semua warga Pekan yang terjejas dan berkongsi nombor telefon yang boleh dihubungi sekiranya mahu meminta bantuan.

Saya ambil keputusan untuk kongsikan nombor talian yang penduduk Pekan boleh hubungi atau WhatsApp kepada: 014-7055403, 014-7055404.

“Saya cuba bantu seramai yang saya boleh,” katanya.

Baru-baru ini Agenda Daily melaporka Timbalan Pendakwaraya Faten Hadni Khairuddin mengesahkan yang disita oleh polis di kondominium mewah Pavilion Residences pada 17 Mei 2018, telah dipulangkan kepada Najib.

Tambahnya lagi, pemulangan itu dilakukan kerana pihak pendakwaan tidak memohon untuk memfailkan rayuan, selepas Hakim Mahkamah Tinggi Datuk Muhammad Jamil Hussin dalam penghakiman pada 20 Mei lepas, menolak permohonan pendakwaan untuk melucut hak aset terbabit.

Pada Mei lalu, Muhammad Jamil menolak permohonan pendakwaan untuk melucut hak wang yang disita oleh polis di kondominium mewah Pavilion Residences yang terletak di ibu negara pada 17 Mei 2018.

Sebelum ini, Najib menjelaskan walaupun sudah menang kes sitaan wang RM114 juta tersebut, wang tersebut masih belum dikembalikan dan sekiranya dikembalikan selepas ini ia terpulang untuknya berbelanja wang tersebut sesuka hati.

Untuk rekod, Najib dan UMNO masih belum mengeluarkan sebarang kenyataan berhubung status wang tersebut.

BERITA BERKAIT
POPULAR