Selangor ketinggalan dalam vaksinasi, hanya 5.2 peratus rakyatnya terima vaksin

Hampir saban hari kes jangkitan Covid-19 di Selangor mencatatkan peningkatan, lebih buruk lagi jumlah vaksinasi di negeri tersebut masih jauh ketinggalan berbanding dengan negeri-negeri lain.

Daripada data dikeluarkan Badan Bertindak Imunisasi Covid-19 (CITF) hari ini, pemberian vaksinasi di Selangor hanya 5.2 peratus daripada jumlah penduduknya, ketinggalan di belakang negeri kedua terendah iaitu Sabah dengan 5.8 peratus dan Johor ketiga terendah dengan 7.1 peratus.

Berbanding negeri lain, Selangor juga melancarkan program vaksinasi sendiri “Vaksin Selangor” atau Selvax pada 30 Jun lalu kononnya untuk mempercepatkan pemberian vaksin kepada rakyatnya.

Inisiatif itu, yang melibatkan vaksin percuma dan berbayar, bertujuan untuk melengkapkan Program Imunisasi Covid-19 Kebangsaan (PICK) bawah kerajaan pusat.

Sasaran menerusi Selvax, 2.5 juta dos vaksin Sinovac dijangka diberikan kepada 1.25 juta orang di Selangor.

Menteri Besar Selangor Datuk Seri Amirudin Shari berkata Selvax bertujuan memberi vaksinasi sepenuhnya kepada 80 peratus populasi dewasa di Selangor menjelang Oktober 2021.

Untuk rekod, Selangor dijangka menerima lebih daripada empat juta dos vaksin Covid-19 pada bulan Julai.

Bagaimanapun, bagi memastikan semua dos diberikan, pusat vaksin di Selangor mesti mengeluarkan rata-rata 124,944 dos sehari, dengan pusat pemberian vaksin beroperasi tujuh hari seminggu.

Namun, hasil dapatan data CITF, Selangor hanya mampu memberikan purata 40,965 dos sehari dalam 14 hari terakhir.

Sebelum ini, Menteri Penyelaras PICK, Khairy Jamaluddin Abu Bakar juga berkata kadar penggunaan vaksin Selangor Covid-19 adalah antara yang terendah di negara ini, iaitu 75.2 peratus.

Sejak itu Khairy berkata pihaknya akan meningkatkan jumlah itu kepada 90 peratus.

BERITA BERKAIT
POPULAR