Selangor benar 100 hingga 1,000 jemaah solat Jumaat, lima waktu

Jumlah jemaah untuk solat lima waktu dan solat Jumaat di Selangor ditambah antara 100 hingga 1,000 individu bergantung kepada keluasan musolla, surau atau masjid, berkuat kuasa hari ini.

Jabatan Agama Islam Selangor (JAIS) dalam surat edaran dalaman juga membenarkan program mengimarahkan masjid dan surau, termasuk kuliah Subuh, kuliah Dhuha, kuliah Maghrib, tazkirah sebelum solat Jumaat, halaqah tadarus dan tadabbur al-Quran, kuliah muslimat, bacaan Yasin dan tahlil serta program munajat dan doa.

Bagaimanapun, jamuan selepas majlis dan penyediaan secara hidang tetap tidak dibenarkan.

JAIS memaklumkan ketetapan baharu itu turut mengambil kira penurunan kes semasa Covid-19 yang terus konsisten dan terkawal, peningkatan peratusan vaksinasi lengkap dan kesedaran masyarakata terhadap kawalan kendiri.

JAIS berkata dalam Fasa Dua Pelan Pemulihan Negara (PPN) ini seramai 1,000 jemaah dibenarkan untuk mendirikan solat Jumaat di Masjid Sultan Salahuddin Abdul Aziz Shah di Shah Alam, manakala 500 jemaah bagi masjid lain.

Bagi Masjid Tengku Ampuan Jemaah, Bukit Jelutong; Masjid Raja Haji Fi Sabilillah, Cyberjaya dan masjid institusi pula, masing-masing 500 jemaah bagi solat Jumaat, manakala 300 jemaah bagi solat lima waktu.

Bagi masjid kariah dan surau pula antara 100 hingga 350 jemaah termasuk pentadbir masjid dibenar untuk solat Jumaat, manakala 200 jemaah bagi solat lima waktu.

Surau kariah dan musolla pula masing-masing 100 jemaah termasuk pentadbir masjid bagi solat lima waktu.

Selain itu, prosedur operasi standard (SOP) mencegah wabak perlu diberi penekanan dengan jemaah hanya dalam kalangan ahli kariah yang tinggal bermastautin dalam kawasan dan perlu lengkap dua dos vaksin Covid-19 serta melepasi tempoh inkubasi ditetapkan.

Masjid dan surau juga dibenar menerima jemaah bermusafir atau pemandu e-hailing dan penghantar makanan. Jemaah bukan warganegara yang dikenali dan melazimi hadir ke masjid/surau boleh dipertimbangkan.

BERITA BERKAIT
POPULAR