Selamat tinggal Birkin, Rosmah boleh sertai suami di penjara: Reuters

September 1, 2022 · Isu semasa

Datin Seri Rosmah Mansor, bekas wanita pertama Malaysia, mengumpul ratusan beg tangan Hermes Birkin dan barang kemas berlian yang mahal ketika suaminya Datuk Seri Najib Razak menjadi perdana menteri.

Kini, Rosmah berdepan prospek menyertainya di penjara atas kesalahan rasuah selepas Mahkamah Tinggi Kuala Lumpur menjatuhkan hukuman penjara 10 tahun dan denda AS$216 juta (RM970 juta) -satu rekod tertinggi mengikut Akta Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) – kerana meminta dan menerima rasuah untuk membantu syarikat mendapatkan kontrak daripada pentadbiran suaminya.

Rosmah, 70, dibebaskan dengan ikat jamin RM2 juta, tetapi jika dia kalah dalam rayuan di dua mahkamah yang lebih tinggi – Mahkamah Rayuan dan Mahkamah Persekutuan – dia akan dipenjarakan, menamatkan perbelanjaan berjuta-juta dolarnya.

Bekas wanita pertama itu, dilihat sebagai seorang yang berkuasa di belakang Najib, dihina secara meluas di Malaysia kerana gaya hidup mewahnya dan kegemarannya terhadap beg Birkin – yang boleh menelan kos ratusan ribu dolar setiap satu.

Polis menemui 12,000 barang kemas, 567 beg tangan mewah, 423 jam tangan dan wang tunai AS$26 juta di kediaman yang dikaitkan dengan pasangan itu selepas kekalahan mengejut Najib dalam pilihan raya 2018, apabila pengundi menunjukkan rasa jijik mereka terhadap skandal rasuah berbilion-bilion dolar dana 1Malaysia Development Berhad (1MDB), milik negara.

Najib minggu lalu memulakan hukuman penjara 12 tahun, selepas kalah rayuan dalam kes pertama daripada beberapa kes yang dikenakan terhadapnya berhubung 1MDB. Dia secara konsisten menafikan sebarang salah laku.

Rosmah telah dirundung persoalan mengenai peranannya yang terlalu besar dalam pentadbiran Najib dan sumber kekayaannya.

“Sendirian, dia tidak memegang jawatan rasmi. Bagaimanapun, dia mempunyai pengaruh yang besar kerana sifatnya yang sombong,” kata pendakwa raya Datuk Seri Gopal Sri Ram pada permulaan perbicaraan Rosmah pada 2020 kerana mendapatkan rasuah berhubung kontrak bekalan tenaga solar AS$279 juta.

Rosmah menyifatkan dakwaan itu sebagai pembunuhan karakter dan mengaku tidak bersalah atas semua pertuduhan terhadapnya.

Pendakwa raya berkata Rosmah meminta rasuah RM187.5 juta dan menerima RM6.5 juta daripada seorang pegawai syarikat yang memenangi projek solar itu. Sebahagian daripadanya dihantar dalam dua beg berisi wang tunai di kediaman pasangan itu, kata mereka.

Rosmah turut berdepan pertuduhan pengubahan wang haram dan pengelakan cukai dalam kes berasingan.

‘Boleh saya nasihatkan awak?’

Pada 2009, pengasas Singapura dan kemudian menteri mentor Lee Kuan Yew meminta pertemuan dengan Rosmah ketika lawatan rasmi ke Malaysia, dilaporkan berkata adalah perlu untuk memahami pasangan yang “bekerja sebagai satu pasukan.”

Rakyat Malaysia diberi gambaran tentang betapa dinamik pertama pasangan itu dalam rakaman audio 2016 yang dikeluarkan oleh penyiasat, di mana Rosmah yang gelisah kedengaran memberitahu Najib cara menangani skandal rasuah 1MDB yang berputar di sekelilingnya.

“Boleh saya nasihatkan awak sesuatu? Sayang, awak adalah perdana menteri dan awak sepatutnya bertanggungjawab, bukan orang lain okay?” dia berkata, sebelum menambah, “Anda mempunyai orang bodoh di sekeliling anda untuk menasihati anda.” Beliau seterusnya memberitahu Najib cara mengendalikan pembantu dan pegawai asing yang turut terperangkap dalam skandal itu.

Rosmah tidak didakwa berkaitan kes 1MDB tetapi penyiasat Amerika Syarikat (AS) dan Malaysia berkata barang kemas mahal telah dibeli untuknya daripada sejumlah AS$4.5 bilion dana yang dicuri, termasuk kalung berlian merah jambu berharga AS$27 juta.

Kalung itu disediakan untuknya oleh pembiaya Malaysia yang juga ahli perniagaan dalam buruan Low Taek Jho, lebih dikenali sebagai Jho Low, yang dikatakan penyiasat, rapat dengan Najib dan menjadi pusat skandal 1MDB. Low menjadi pelarian, dan keberadaannya tidak diketahui.

Najib berkata dia telah diperkenalkan kepada Jho Low oleh Riza Aziz, anak Rosmah daripada perkahwinan pertamanya. Rosmah berkahwin dengan Najib pada 1987, perkahwinan kedua bagi kedua-duanya.

Riza menggunakan sebahagian daripada wang 1MDB yang dicuri untuk membiayai filem Hollywood pada 2013 ‘The Wolf of Wall Street’, kata penyiasat.

Riza kemudiannya bersetuju dengan penyiasat AS dan Malaysia untuk memulangkan beberapa aset yang diperoleh daripada dana 1MDB yang dicuri, dan kes yang dibawa terhadapnya di Malaysia telah digugurkan.

Menjaga penampilan

Rosmah mencetuskan semakin banyak kemarahan apabila butiran skala skandal 1MDB diketahui umum.

The Wall Street Journal melaporkan bahawa dia membelanjakan sekurang-kurangnya AS$6 juta antara 2008 dan 2015 untuk membeli-belah di London, New York dan tempat lain.

Di sebalik citarasanya yang mewah, Rosmah awalnya berasal daripada golongan sederhana. Dalam autobiografinya pada 2013, Rosmah menulis tentang menghadapi masalah kewangan sebagai pelajar dan memperoleh gaji yang tidak seberapa dalam pekerjaan pertamanya di sebuah bank pertanian.

Tidak dapat tidak, memandangkan kepentingan aksesori, Rosmah telah diibaratkan seperti Imelda Marcos, bekas wanita pertama Filipina, yang meninggalkan lebih 1,200 pasang kasut ketika suaminya disingkirkan pada 1986.

“Sebagai wanita dan sebagai isteri kepada pemimpin, saya perlu bersolek, kemas dan menjaga penampilan.

“Ia juga memalukan bagi rakyat Malaysia apabila negara lain mempersendakan isteri perdana menteri Malaysia yang tidak kemas,” kata Rosmah dalam autobiografinya, mempertahankan citarasanya. — Reuters

Berita berkaitan
AS$600 juta masuk dalam akaun Najib boleh jejas nilai ringgit, kata saksi kes 1MDB
September 29, 2022· Isu semasa
KPM ambil langkah tangani nasib guru besar, rundingan capai persetujuan: Radzi
September 29, 2022· Isu semasa
‘Mencurah wang’ daripada syarikat berkait Jho Low masuk akaun Najib
September 28, 2022· Isu semasa
Najib ke mahkamah sambung kes RM2.28b 1MDB selepas keluar hospital
September 26, 2022· Isu semasa
Popular
Ejen kosmetik diculik di Tumpat cuba diseludup ke Laos: Laporan
September 30, 2022
Hari ketiga perbicaraan kes Ebit Lew, seorang lagi pendakwah dijangka jadi saksi
September 29, 2022
Kertas siasatan Hakim Mohd Nazlan selesai: SPRM
September 30, 2022
Firdaus Wong lihat tangkap layar mesej lucah didakwa dihantar Ebit Lew
September 30, 2022
Lagi Isu semasa terkini
2,007 kes semalam, 5 kematian
3 jam lalu · Isu semasa
Gempa bumi di Indonesia dirasai penduduk sekitar Lembah Klang
3 jam lalu · Isu semasa
Krisis ekonomi global 2023?
5 jam lalu · Isu semasa
Ejen kosmetik diculik di Tumpat cuba diseludup ke Laos: Laporan
17 jam lalu · Isu semasa
Terbitan MGII Lestari kerajaan RM4.5b terlebih langganan 2.38 kali
17 jam lalu · Isu semasa
Video / Foto
[VIDEO] Mesyuarat MKT UMNO putus 9 ketetapan
13 jam lalu
[VIDEO] 4 wilayah Ukraine jadi milik Rusia
14 jam lalu

Agenda Daily

Berita tepat dan menyeluruh.

Umum

Tentang kami

Hubungi kami

Penafian

Sosial media

Facebook

Twitter

Youtube

Instagram

TikTok