Selamat Hari Raya Aidilfitri, kata Khairy jika semua ikut nasihat

Sambutan Aidilfitri pada Mei depan akan meriah semula sekiranya orang ramai mengikut semua nasihat yang diberikan, malah Kementerian Kesihatan (KKM) menjangkakan gelombang Omicron dapat diturunkan sebulan atau dua bulan lagi.

Bagaimanapun, Menteri Kesihatan Khairy Jamaluddin berkata ia bergantung kepada orang ramai untuk patuh kepada langkah kawalan, termasuk mengambil dos penggalak dan mendapatkan vaksin untuk anak-anak mereka, lapor Bernama.

“Ini semua tentang tingkah laku, saya tahu ramai risau tentang raya dan sebagainya, tetapi jika kita memainkan peranan penting, dapatkan dos penggalak, vaksin anak-anak, kita jangka akan dapat stabilkan pandemik dalam masa sebulan atau dua bulan lagi, kalau Omicron dapat diturunkan, Selamat Hari Raya Aidilfitri,” katanya dalam sidang media perkembangan Covid-19 hari ini.

Ia mungkin memberi kelegaan kepada orang ramai yang mula meluahkan kebimbangan tidak dapat menyambut Aidilfitri tahun ini disebabkan peningkatan mendadak kes Covid-19 akibat Omicron.

Pada 23 Januari lalu, Perdana Menteri Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob memberi jaminan bahawa kerajaan tidak akan melaksanakan kembali Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) dan sekatan untuk pulang ke kampung bagi sambutan Hari Raya tahun ini.

Memberikan data mengenai penularan kes Covid-19 di beberapa negara lain, Khairy berkata peningkatan kes akibat Omicron bukan hanya berlaku di negara ini, tapi turut berlaku di beberapa negara seperti Singapura yang melaporkan lebih 13,208 kes baharu pada 4 Feb lepas, tiga kali ganda berbanding hari sebelumnya.

Pada 5 Februari lalu, Korea Selatan pula melaporkan kes harian sebanyak 38,670 kes, Indonesia (33,729 kes), Thailand (10,879 kes), Filipina (7,469 kes), Australia (22,985 kes) dan Jepun 102,275 kes.

“Jadi gelombang Omicron, bukan hanya berada di Malaysia, bukan ‘konspirasi KJ’ untuk menafikan Hari Raya nanti,” katanya.

Dalam pada itu, Khairy meluahkan keyakinan negara masih berada di landasan betul dalam menguruskan gelombang Omicron.

Tegasnya, peningkatan kes buat masa ini masih tidak menjejaskan sistem kesihatan negara, walaupun negara kini berhadapan dengan ancaman varian Omicron yang lebih mudah merebak.

Ini sebahagian besar disumbangkan oleh pencapaian liputan vaksinasi lengkap bagi populasi yang tinggi, katanya.

BERITA BERKAIT
POPULAR