Selama tiga minggu berturut-turut pelabur asing lari dari Malaysia

March 20, 2023 · Isu semasa

Pelabur asing terus lari dari Malaysia untuk minggu ketiga berturut-turut, walaupun kadar jualannya dilihat lebih perlahan iaitu sebanyak RM536 juta minggu lalu, berbanding RM556.9 juta minggu sebelumnya.

Dalam laporan aliran pasaran pada Isnin (20 Mac 2023), Royce Tan Seng Hooi dari MIDF Research berkata dana terus meninggalkan Bursa Malaysia secara berterusan untuk minggu ketiga berturut-turut.

Beliau berkata jualan bersih pelabur asing adalah sebanyak RM536.0 juta minggu lepas, hanya 3.8 peratus lebih rendah daripada jumlah jualan bersih RM556.9 juta minggu sebelumnya.

“Mereka menjualnya setiap hari dalam seminggu, dengan jumlah tertinggi dicatatkan pada Selasa iaitu RM251.3 juta, diikuti RM99.7 juta pada Khamis dan RM90.3 juta pada Jumaat.

“Sentimen kekal lemah berikutan cabaran yang dihadapi dalam sektor perbankan Amerika Syarikat (AS). Pelabur asing telah menjadi penjual bersih selama 13 hari dagangan sejak 1 Mac,” katanya menurut laporan The Edge Market.

Royce Tan berkata setakat tahun ini, jumlah jualan bersih ekuiti domestik oleh pelabur asing bernilai RM1.78 bilion, berbanding RM1.24 bilion pada minggu sebelumnya.

Beliau berkata daripada 11 minggu setakat tahun ini, pelabur asing telah menjadi penjual bersih selama lapan minggu.

“Sektor yang menyaksikan aliran masuk asing bersih ialah pembinaan (RM67.9 juta), teknologi (RM13.2 juta) serta pengangkutan dan logistik (RM7.8 juta).

“Manakala sektor yang menyaksikan aliran keluar asing bersih ialah perkhidmatan kewangan (RM359.5 juta), produk dan perkhidmatan perindustrian (RM90.3 juta) serta produk dan perkhidmatan pengguna (RM63.5 juta).

“Sementara itu, institusi tempatan terus menyokong ekuiti domestik, belian bersih untuk minggu ketiga berturut-turut,” katanya.

Royce Tan berkata mereka membeli RM565.7 juta ekuiti domestik – jumlah mingguan tertinggi pada 2023 dan tertinggi sejak minggu berakhir 9 Disember 2022.

Beliau berkata institusi tempatan adalah pembeli bersih setiap hari, paling kukuh dilihat pada Jumaat iaitu sebanyak RM187.7 juta.

“Berbanding pelabur asing, mereka menjadi pembeli bersih setiap hari sejak 1 Mac. Mereka telah membeli RM1.76 bilion ekuiti, dengan lapan daripada 11 minggu belian bersih,” katanya.

Menurutnya peruncit tempatan bertukar menjadi penjual bersih pada kadar RM29.7 juta minggu lepas, selepas pembelian bersih tiga minggu berturut-turut.

“Jumlah jualan bersih tertinggi oleh peruncit tempatan adalah pada Jumaat iaitu sebanyak RM97.5 juta,” katanya.

Dari segi penyertaan, beliau berkata terdapat peningkatan dalam purata volum dagangan harian (ADTV) dalam kalangan peruncit tempatan sebanyak 18.4 peratus, institusi tempatan (40.4%) dan pelabur asing (51.0%).

Mengulas mengenai senario global, Royce Tan berkata pasaran bergerak pantas minggu lalu berikutan kesan daripada kegawatan perbankan yang dicetuskan oleh kegagalan Silicon Valley Bank (SVB) dan Signature Bank di Amerika Syarikat.

Ini berlaku kerana pelabur berhati-hati mengenai kemungkinan kelembapan atau jeda dalam kenaikan kadar dasar semalaman (OPR) oleh Rizab Persekutuan dalam mesyuarat Jawatankuasa Pasaran Terbuka Persekutuan (FOMC) minggu ini.

Beliau berkata pengawal selia mengawal Signature Bank pada 12 Mac, apabila pendeposit mengeluarkan berbilion-bilion dolar daripada bank yang berpangkalan di New York itu, susulan kebimbangan terhadap kejatuhan SVB.

“Pencetus seterusnya adalah di Switzerland, kerana Credit Suisse menyaksikan harga sahamnya merosot kira-kira 30%, memaksanya meminjam sehingga AS$54 bilion daripada Swiss National Bank untuk meningkatkan kecairannya,” katanya.

Berita berkaitan
BNS sambung semula projek LCS selepas kerajaan tandatangan perjanjian baharu
May 27, 2023· Isu semasa
Nilai ringgit paling rendah sejak 6 bulan
May 19, 2023· Isu semasa
Kontinjen Malaysia catat pencapaian terburuk dalam sejarah Sukan SEA
May 17, 2023· Isu semasa
Aliran keluaran pelabur asing minggu lepas RM46.4 juta: MIDF
May 15, 2023· Isu semasa
Popular
Zahid mahu SKMM ambil tindakan terhadap Telegram
May 29, 2023
Projek Aerotropolis: Sanusi kata susah betul nak dapat jumpa PMX
May 29, 2023
Raja Arshad dilantik sebagai Pengerusi baharu PNB bermula 1 Jun
May 29, 2023
Kerajaan perlu telus, banyak persoalan LCS belum terjawab : TI-M
May 29, 2023
Lagi Isu semasa terkini
LCS: Anwar cakap tak serupa bikin
7 jam lalu · Isu semasa
Menu Rahmah berjaya turun inflasi harga makanan, kata Salahuddin
8 jam lalu · Isu semasa
Ringgit ditutup rendah, harga minyak juga jatuh
10 jam lalu · Isu semasa
Projek Aerotropolis: Sanusi kata susah betul nak dapat jumpa PMX
10 jam lalu · Isu semasa
Raja Arshad dilantik sebagai Pengerusi baharu PNB bermula 1 Jun
10 jam lalu · Isu semasa
Video / Foto
[VIDEO] Ucapan Sanusi di himpunan jentera PRN Perikatan Nasional N24 Jeneri
56 minit lalu
[VIDEO] Malaysia Madani gagal, Anwar jadi PM buat apa pun tak jadi
2 jam lalu

Agenda Daily

Berita tepat dan menyeluruh.

Umum

Tentang kami

Hubungi kami

Penafian

Sosial media

Facebook

Twitter

Youtube

Instagram

TikTok