Sekolah dalam zon merah di Sarawak ditutup 14 hari mulai esok

Aktiviti persekolahan ditutup sepanjang pelaksanaan Fasa Satu Kawalan Pergerakan dalam Pelan Pemulihan Negara (PPN).

Kerajaan Sarawak mengarahkan semua sekolah yang berada dalam zon merah di negeri ini ditutup selama 14 hari mulai esok, susulan trend peningkatan kes jangkitan baharu COVID-19 di negeri ini.

Ketua Menteri Sarawak, Datuk Patinggi Abang Johari Tun Openg berkata, perkara itu diputuskan selepas membuat penilaian mengenai jangkitan di kawasan sekolah yang boleh berjangkit kepada pelajar, ibu bapa dan guru.

“Demi kesihatan anak dan masyarakat setempat, kerajaan Sarawak memutuskan untuk menutup semua sekolah di kawasan merah,” katanya pada sidang media khas penguatkuasaan prosedur operasi standard (SOP) di Wisma Bapa Malaysia di sini, hari ini.

Setakat semalam sebanyak 18 daerah di Sarawak masih berada dalam zon merah dengan jumlah keseluruhan jangkitan mencecah 508 kes baharu, lapor Bernama.

Mengulas tindakan Sarawak melaksanakan Perintah kawalan Pergerakan Bersyarat (PKPB) berbanding Perintah kawalan Pergerakan (PKP), beliau berkata penilaian lapangan yang dibuat Jawatankuasa Pengurusan Bencana Negeri (JPBN) ini mendapati penguatkuasaan PKP agak sukar untuk dilaksanakan buat masa ini.

Menurut Abang Johari, seandainya Sarawak menguatkuasakan PKP, ia hanya akan membebankan banyak industri dan ramai rakyat Sarawak akan hilang pekerjaan dan dihimpit dengan kesukaran hidup.

“Setelah mempertimbangkan semua isu dan menilai risikonya, JPBN telah memutuskan untuk terus melaksanakan Perintah Kawalan Pergerakan Diperketatkan (PKPD) di daerah yang disasarkan kerana langkah ini terbukti berhasil (seperti dilaksanakan) di rumah panjang, kawasan kejiranan dan tempat kerja sebelum ini,” katanya.

POPULAR