Sejuta dos vaksin sumbangan AS tiba pagi ini

Program imunisasi Covid-19 negara bakal lebih rancak selepas sejuta dos vaksin Pfizer sumbangan Amerika Syarikat (AS) kepada Malaysia tiba dengan pesawat Raya Airways TH384 di Lapangan Terbang Sultan Abdul Aziz Shah, Subang pada jam 8.10 pagi tadi.

Menteri Luar Datuk Seri Hishammuddin Hussein, Menteri Penyelaras Program Imunisasi Covid-19 Kebangsaan (PICK), Khairy Jamaluddin, dan Duta Besar AS ke Malaysia, Brian D McFeeters, turut hadir ketika ketibaan vaksin berkenaan.

Hishammuddin berkata, sumbangan itu akan membantu meningkatkan lagi proses vaksinasi serta membawa perkembangan bermakna terhadap program imunisasi yang sedang berlangsung.

“Malaysia juga amat menghargai sokongan AS melalui kedutaannya di Kuala Lumpur sejak pandemik melanda tahun lalu, termasuk sumbangan dalam bentuk kelengkapan perubatan, kelengkapan perlindungan diri (PPE) dan peralatan teknologi maklumat dan komunikasi (ICT), bernilai AS$250,000.

““Bagi pihak Kerajaan Malaysia, saya sekali lagi ingin mengucapkan setinggi-tinggi penghargaan kepada rakan sejawat saya, (Setiausaha Negara) Antony Blinken dan Kerajaan AS atas sumbangan itu,” katanya.

Khairy pula berterima kasih kepada kerajaan AS di atas sumbangan itu dan berharap kerjasama lebih erat dalam memerangi Covid-19 dapat dilakukan.

“Malaysia berharap dapat terus bekerjasama dengan AS serta negara-negara lain, dalam usaha untuk mendapatkan lebih banyak lagi vaksin Vovid-19,” katanya.

BERITA BERKAIT
POPULAR