Segelintir sahaja petugas kesihatan lengkap vaksin dijangkiti Covid-19

Ketua Pengarah Kesihatan Tan Sri Dr Noor Hisham Abdullah berkata hanya segelintir sahaja kakitangan Kementerian Kesihatan (KKM) yang sudah melengkapkan dua dos suntikan vaksin, dijangkiti Covid-19.

Dalam hantaran Twitternya malam tadi, beliau memaklumkan menurut data KKM pada 24 Februari hingga 14 Julai lalu tidak ada petugas kesihatan yang menerima dua dos vaksin dijangkiti Covid-19 kategori lima.

Beliau berkata data terkini diperoleh daripada ujian berkala menunjukkan 3,106 atau 1.26 peratus daripada keseluruhan 245,932 petugas kesihatan dijangkiti virus itu selepas melengkapkan suntikan vaksin.

“Masing-masing tiga atau 0.1 peratus dalam kategori tiga dan empat (0.1 peratus) dalam kategori empat. Pernah suatu ketika, ramai tidak gembira dengan ciapan saya apabila saya menyentuh mengenai bilangan petugas kesihatan telah dijangkiti selepas lengkap dua dos vaksin.

“Ya, kamu masih boleh dijangkiti selepas lengkap dua dos vaksin tetapi tidak serius, kurang kemasukan ke hospital dan kematian. Percayalah vaksin, percaya data. Vaksin menyelamatkan nyawa dan selepas divaksinasi sepenuhnya kita boleh berdampingan dengan Covid-19,” katanya.

Berdasarkan infografik yang dikongsikan Dr Noor Hisham, sebanyak 1,012 petugas kesihatan dirawat di bawah kategori satu yang mana tidak mengalami sebarang simptom; 2,088 (kategori dua-gejala ringan); tiga (kategori tiga-radang paru-paru); tiga (kategori empat – perlu oksigen) dan sifar dalam kategori lima (rawatan di unit rawatan rapi – ICU).

BERITA BERKAIT
POPULAR