Sedia berdepan jika didakwa di mahkamah, kata Hishammuddin

August 16, 2022 · Isu semasa

Datuk Seri Hishammuddin Tun Hussein sedia memikul tanggungjawab jika terdapat salah laku yang melibatkannya dalam skandal kapal tidak siap, kapal tempur pesisir pantai (LCS).

Menteri Kanan Pertahanan itu berkata semua pihak terlibat dalam skandal LCS perlu bertanggungjawab, ia termasuk dirinya sendiri jika terdapat unsur-unsur penyelewengan dan rasuah sehingga menjadi punca kapal Tentera Laut Diraja Malaysia (TLDM) itu gagal disiapkan mengikut tempoh ditetapkan.

“Saya memikul tanggungjawab sebagai Menteri Pertahanan, tidak terlintas di hati kecil saya nak lari daripada mewarisi dosa orang lain. Ia datangnya daripada tanggungjawab yang saya pikul hari ini.

“Siapa yang salah tetap salah. Kita mahukan ketelusan dan keadilan. Itupun kehendak saya. Sekiranya ada penyelewengan, salah guna kuasa, unsur-unsur rasuah, semuanya terpaksa berhadapan dengan muka keadilan.

“Saya tidak terkecuali tapi mesti melalui proses. Ini sekiranya ada unsur-unsur melibatkan diri saya sendiri, saya terpaksa berdepan, mungkin orang pertama didakwa ke mahkamah,” katanya ketika menyampaikan ucapan penggulungan bagi perbahasan usul projek LCS di Dewan Negara hari ini.

Namun, apa yang menjadi keutamaan Hishammuddin ketika ini adalah membantu Tentera Laut Diraja Malaysia (TLDM) menerima kapal-kapal yang diperlukan.

“Kalau hanya polemikkan isu ini, tak ada kesudahan. Saya takkan toleh ke belakang, saya tak bimbang. Sebagai menteri, saya dah cuba bentangkan apa yang terbaik, insya-Allah kalau kita dapat buktikan dalam masa terdekat sekurang-kurangnya mengikut jadual, kita akan dapat kapal pertama.

“Saya faham orang kata duit lesap, peralatan usang dan apa tindakan yang diambil ini hanyalah ikan bilis bukan jerung. Tapi masa akan buktikan, kalau kita betul-betul ikhlas nak selesaikan isu, selagi saya diamanahkan untuk memimpin Kementerian Pertahanan, saya akan pastikan apa yang saya janji di dewan ini akan dapat ditunaikan,” katanya.

Bagaimanapun, beliau akan membawa cadangan penubuhan Suruhanjaya Siasatan DiRaja (RCI) untuk menyiasat isu LCS di bawa ke Kabinet esok.

“Saya sendiri akan bawa ke Kabinet mengenai pandangan ini. Bukan semua setuju, ada yang tak setuju tapi ini tanggungjawab saya untuk ke Kabinet dan saya akan lakukannya,” katanya.

Skandal terbaharu yang menggegarkan negara setelah 1Malaysia Development Berhad (1MDB) yang sekali gus menumbangkan Barisan Nasional (BN), khususnya UMNO, pada Pilihan Raya Umum Ke-14 (PRU-14), meletus susulan pendedahan Jawatankuasa Kira-Kira Wang Negara (PAC) pada 4 Ogos lalu.

Dalam pendedahan itu PAC berkata kerajaan telah memberikan lebih RM6 bilion wang rakyat kepada BBNS untuk projek pembinaan enam kapal LCS, yang keseluruhannya bernilai lebih RM9 bilion.

Pengerusi PAC Wong Kah Woh berkata BNS telah membelanjakan semua RM6 bilion yang diberikan kerajaan untuk pembinaan enam kapal LCS itu.

Untuk rekod, kontrak pembekalan enam kapal LCS itu diberikan ketika Datuk Seri Najib Razak menjadi Perdana Menteri dan Datuk Seri Ahmad Zahid Hamidi sebagai Menteri Pertahanan sebelum digantikan Datuk Seri Hishammuddin Hussein.

Ia bermula dengan pemberian surat anugerah pada 2011 disusuli penyerahan kontrak kepada BNS pada 2014 untuk membina enam kapal LCS.

Semua kapal itu sepatutnya diserahkan tahun ini, tetapi sehingga kini bukan sahaja tidak diserahkan sebaliknya sebuah LCS pun belum lagi siap sedangkan RM6 bilion telah diberikan oleh kerajaan semata-mata untuk BNS melaksanakan projek itu.

Seperti 1MDB, projek kapal LCS ini turut berlaku ketika BN dan UMNO memerintah negara.

Berita berkaitan
UMNO Terengganu berkempen untuk calon sendiri, bukan PAS
3 jam lalu· Politik
Semoga sempat bentang sebelum bubar, kata Ketua Pemuda PAS
5 jam lalu· Politik
Petisyen bantah PRU-15 semasa banjir dilancar, mahu halang Zahid ‘redah’
13 jam lalu· Politik
Selepas Muhyiddin gesa tangani isu inflasi dan nilai ringgit, baharu Anwar desak
13 jam lalu· Politik
Popular
Dua PPS banjir dibuka di Klang, paras air 2 daerah berjaga-jaga
September 28, 2022
Semakan kes SRC Najib: Shafee tulis surat minta perbicaraan dipercepat
September 28, 2022
Ketahui hak harta sepencarian selepas bercerai
January 12, 2022
Buruh binaan maut runtuhan konkrit tingkat 51 Oxley Tower
September 27, 2022
Lagi Isu semasa terkini
Ternak babi terbuka punca sumber air, pantai di Kuala Langat tercemar
13 minit lalu · Isu semasa
Cuepacs bantah tubuh Agensi Kawalan Sempadan: Adnan
36 minit lalu · Isu semasa
Maybank tukar SMS OTP kepada Secure2u menjelang Jun 2023
2 jam lalu · Isu semasa
Semakan kes SRC Najib: Shafee tulis surat minta perbicaraan dipercepat
2 jam lalu · Isu semasa
Dua PPS banjir dibuka di Klang, paras air 2 daerah berjaga-jaga
3 jam lalu · Isu semasa
Video / Foto
[VIDEO] Sampai kiamat pun Guan Eng kata saya menteri gagal, sindir Hishammuddin
18 jam lalu
[VIDEO] PAS komited bersama PN, akan umum hala tuju PRU15
19 jam lalu

Agenda Daily

Berita tepat dan menyeluruh.

Umum

Tentang kami

Hubungi kami

Penafian

Sosial media

Facebook

Twitter

Youtube

Instagram

TikTok