Sedia berdepan jika didakwa di mahkamah, kata Hishammuddin

August 16, 2022 · Isu semasa

Datuk Seri Hishammuddin Tun Hussein sedia memikul tanggungjawab jika terdapat salah laku yang melibatkannya dalam skandal kapal tidak siap, kapal tempur pesisir pantai (LCS).

Menteri Kanan Pertahanan itu berkata semua pihak terlibat dalam skandal LCS perlu bertanggungjawab, ia termasuk dirinya sendiri jika terdapat unsur-unsur penyelewengan dan rasuah sehingga menjadi punca kapal Tentera Laut Diraja Malaysia (TLDM) itu gagal disiapkan mengikut tempoh ditetapkan.

“Saya memikul tanggungjawab sebagai Menteri Pertahanan, tidak terlintas di hati kecil saya nak lari daripada mewarisi dosa orang lain. Ia datangnya daripada tanggungjawab yang saya pikul hari ini.

“Siapa yang salah tetap salah. Kita mahukan ketelusan dan keadilan. Itupun kehendak saya. Sekiranya ada penyelewengan, salah guna kuasa, unsur-unsur rasuah, semuanya terpaksa berhadapan dengan muka keadilan.

“Saya tidak terkecuali tapi mesti melalui proses. Ini sekiranya ada unsur-unsur melibatkan diri saya sendiri, saya terpaksa berdepan, mungkin orang pertama didakwa ke mahkamah,” katanya ketika menyampaikan ucapan penggulungan bagi perbahasan usul projek LCS di Dewan Negara hari ini.

Namun, apa yang menjadi keutamaan Hishammuddin ketika ini adalah membantu Tentera Laut Diraja Malaysia (TLDM) menerima kapal-kapal yang diperlukan.

“Kalau hanya polemikkan isu ini, tak ada kesudahan. Saya takkan toleh ke belakang, saya tak bimbang. Sebagai menteri, saya dah cuba bentangkan apa yang terbaik, insya-Allah kalau kita dapat buktikan dalam masa terdekat sekurang-kurangnya mengikut jadual, kita akan dapat kapal pertama.

“Saya faham orang kata duit lesap, peralatan usang dan apa tindakan yang diambil ini hanyalah ikan bilis bukan jerung. Tapi masa akan buktikan, kalau kita betul-betul ikhlas nak selesaikan isu, selagi saya diamanahkan untuk memimpin Kementerian Pertahanan, saya akan pastikan apa yang saya janji di dewan ini akan dapat ditunaikan,” katanya.

Bagaimanapun, beliau akan membawa cadangan penubuhan Suruhanjaya Siasatan DiRaja (RCI) untuk menyiasat isu LCS di bawa ke Kabinet esok.

“Saya sendiri akan bawa ke Kabinet mengenai pandangan ini. Bukan semua setuju, ada yang tak setuju tapi ini tanggungjawab saya untuk ke Kabinet dan saya akan lakukannya,” katanya.

Skandal terbaharu yang menggegarkan negara setelah 1Malaysia Development Berhad (1MDB) yang sekali gus menumbangkan Barisan Nasional (BN), khususnya UMNO, pada Pilihan Raya Umum Ke-14 (PRU-14), meletus susulan pendedahan Jawatankuasa Kira-Kira Wang Negara (PAC) pada 4 Ogos lalu.

Dalam pendedahan itu PAC berkata kerajaan telah memberikan lebih RM6 bilion wang rakyat kepada BBNS untuk projek pembinaan enam kapal LCS, yang keseluruhannya bernilai lebih RM9 bilion.

Pengerusi PAC Wong Kah Woh berkata BNS telah membelanjakan semua RM6 bilion yang diberikan kerajaan untuk pembinaan enam kapal LCS itu.

Untuk rekod, kontrak pembekalan enam kapal LCS itu diberikan ketika Datuk Seri Najib Razak menjadi Perdana Menteri dan Datuk Seri Ahmad Zahid Hamidi sebagai Menteri Pertahanan sebelum digantikan Datuk Seri Hishammuddin Hussein.

Ia bermula dengan pemberian surat anugerah pada 2011 disusuli penyerahan kontrak kepada BNS pada 2014 untuk membina enam kapal LCS.

Semua kapal itu sepatutnya diserahkan tahun ini, tetapi sehingga kini bukan sahaja tidak diserahkan sebaliknya sebuah LCS pun belum lagi siap sedangkan RM6 bilion telah diberikan oleh kerajaan semata-mata untuk BNS melaksanakan projek itu.

Seperti 1MDB, projek kapal LCS ini turut berlaku ketika BN dan UMNO memerintah negara.

Berita berkaitan
Armada Bersatu gesa siasat video warga Malaysia dengan pembantu PM Israel
December 5, 2023· Isu semasa
Kalah PRK Kemaman, Isham kata cukup-cukuplah UMNO jadi penjilat DAP
December 5, 2023· Politik
1MDB: SPRM tak teruskan permohonan dapatkan dokumen dari peguam
December 5, 2023· Isu semasa
Seperti Zahid, Anwar juga dalam penafian selepas kekalahan PRK Kemaman
December 5, 2023· Politik
Popular
Armada Bersatu gesa siasat video warga Malaysia dengan pembantu PM Israel
December 5, 2023
Masalah pengangkutan awam tiada kesudahan
June 27, 2022
Cukai RM9.41 juta: Shafee dan LHDN dalam proses selesaikan tunggakan
December 5, 2023
Muhyiddin nasihat hati-hati pulang sempena cuti Krismas
December 24, 2022
Lagi Isu semasa terkini
Sindiket pasport terbang berjaya ditumpaskan Imigresen Johor
December 5, 2023 · Isu semasa
Pesara tentera lesap RM125,000 ditipu ‘phone scam’
December 5, 2023 · Isu semasa
Cukai RM9.41 juta: Shafee dan LHDN dalam proses selesaikan tunggakan
December 5, 2023 · Isu semasa
Bergantung kepada siasatan sama ada tangkap Agus atau tidak: Razarudin
December 5, 2023 · Isu semasa
Pengecualian visa 30 hari akan tingkatkan pelancong China: King Sing
December 5, 2023 · Isu semasa
Video / Foto
[VIDEO] Kedah, Itali jalin kerjasama jayakan Kedah Aerotropolis
13 jam lalu
[VIDEO] Kit Siang patut nasihat UMNO tukar presiden, PAS elok dah
December 5, 2023

Agenda Daily

Berita tepat dan menyeluruh.

Umum

Tentang kami

Hubungi kami

Penafian

Sosial media

Facebook

Twitter

Youtube

Instagram

TikTok