Sebarang bentuk perhimpunan semasa PRN dilarang hingga 27 Nov: KKM

Parti politik tidak dibenarkan mengadakan sebarang bentuk perhimpunan sepanjang Pilihan Raya Negeri (Melaka) berkuat kuasa esok sehingga 27 November depan.

Pengumuman tersebut dibuat oleh Menteri Kesihatan Khairy Jamaluddin Abu Bakar yang berkata Kementerian Kesihatan melarang sebarang aktiviti berhimpun, ia termasuk majlis seperti pelancaran jentera pilihan raya.

Katanya, larangan itu dibuat bagi mengurangkan risiko penularan jangkitan Covid-19 dan peningkatan kes mendadak.

Selain itu, katanya, larangan berkenaan selari dengan senarai aktiviti tidak dibenarkan (senarai negatif) dalam Pelan Pemulihan Negara prosedur operasi standard (SOP) Fasa Keempat yang terkini.

“Larangan ini berdasarkan peruntukan di bawah subperaturan 10 (1) Peraturan-Peraturan Pencegahan dan Pengawalan Penyakit Berjangkit (Langkah-Langkah di dalam Kawasan Tempatan Jangkitan) (Pelan Pemulihan Negara) 2021 (P.U.(A) 293/2021) yang dibuat di bawah subseksyen 11(2) Akta Pencegahan dan Pengawalan Penyakit Berjangkit 1988 (Akta 342),” katanya dalam satu kenyataan hari ini.

Jelasnya, sebarang tindakan yang melanggar larangan tersebut atau terdapat pihak yang ingkar boleh dikenakan tindakan mengikut lunas undang-undang sedia ada.

“Sebarang pelanggaran kepada peruntukan ini, individu, penganjur atau organisasi boleh dikenakan tindakan perundangan seperti kompaun atau tindakan pendakwaan di mahkamah, sekiranya disabitkan kesalahan di bawah Akta 342.

“Semua pihak dikehendaki mematuhi peraturan, SOP dan arahan yang telah ditetapkan demi memastikan penularan jangkitan Covid-19 dapat mencegah peningkatan kes dan kejadian kluster,” katanya lagi.

Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR) pada 18 Oktober lalu, memutuskan PRN Melaka akan diadakan pada 20 November ini dengan kempen selama 12 hari bermula selepas perisytiharan calon pada 8 November sehingga jam 11.59 malam 19 November.

Untuk rekod, PRN Sabah yang diadakan tahun lalu mengakibatkan penularan Covid-19 secara besar-besaran seluruh negara dan langkah terbaharu ini diambil bagi mengelak insiden sama berulang.

BERITA BERKAIT
POPULAR