Saya guna rakan rapat Najib urus RM2 juta kepada Guan Eng: Saksi

June 24, 2022 · Isu semasa

Seorang saksi utama pendakwaan memberitahu Mahkamah Sesyen Kuala Lumpur hari ini bagaimana dia menggunakan perantara – iaitu ahli perniagaan G Gnanaraja – yang merupakan rakan rapat Datuk Seri Najib Razak – dalam melakukan pertukaran wang tunai berjumlah RM2 juta dalam bentuk rasuah kepada bekas Ketua Menteri Pulau Pinang Lim Guan Eng.

Memberi keterangan terhadap Guan Eng, Pengarah Eksekutif Kanan Consortium Zenith Construction Sdn Bhd (CZCSB) Datuk Zarul Ahmad Mohd Zulkifli berkata Gnanaraja adalah individu yang diperkenalkan kepadanya oleh bekas menteri Datuk Seri Nazri Aziz yang disifatkan oleh beliau sebagai kawan rapat Najib.

“Memandangkan ini adalah cadangan daripada rakan baik saya Datuk Seri Nazri, tidak ada sebab untuk saya meragui kedudukan Gnanaraja dengan perdana menteri.

“Dengan itu, saya memutuskan untuk melibatkan Gnanaraja dalam pembayaran tunai saya kepada Lim Guan Eng,” katanya.

Zarul Ahmad turut menceritakan bagaimana Guan Eng pernah memintanya menggunakan orang tengah jika mahu memberi wang bagi mengelak terlibat dalam pembayaran itu.

“Dia (Guan Eng) bimbang saya mungkin dipantau oleh Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM).

“Saya mencadangkan Gnanaraja kerana dia mempunyai imuniti dengan dilihat dia adalah kenalan perdana menteri pada masa itu,” kata Zarul Ahmad dalam kenyataan saksinya seperti dilapor MalayMail.

Selepas mendapat persetujuan Guan Eng, Zarul Ahmad berkata dia kemudian menghubungi Gnanaraja dan menyampaikan hasratnya untuk menggunakan ahli perniagaan itu sebagai perantara bagi membuat pembayaran kepada Guan Eng.

Antara Mei hingga Ogos 2017, sejumlah RM2 juta telah diberikan kepada Gnanaraja untuk disimpan semasa mesyuarat di Hotel Eastin Petaling Jaya, dengan Zarul Ahmad memberitahu mahkamah bagaimana istilah seperti ‘coklat’ dan ‘Bigboss’ digunakan masing-masing untuk merujuk kepada wang tunai itu dan Guan Eng.

Menurut Zarul Ahmad, Guan Eng telah meminta RM2 juta kerana beliau menjangkakan pilihan raya umum akan diadakan tidak lama lagi.

“Jika saya tidak memberikan wang itu, saya bimbang Lim Guan Eng akan mengganggu projek saya pada masa hadapan. Jika dia tidak pernah meminta 10 peratus daripada keuntungan masa depan, saya tidak akan pernah memberinya RM2 juta,” tambahnya.

Dalam pertemuan pertama dengan Guan Eng, Zarul Ahmad berkata dia pergi ke rumah Gnanaraja di Seksyen 5, Petaling Jaya untuk mengambil beg berisi wang tunai itu.

Selepas tiba di rumah Gnanaraja, Zarul Ahmad berkata perantara itu memasuki kenderaannya dengan beg serupa yang sebelum ini diserahkan untuk disimpan mengandungi wang tunai RM1 juta.

Zarul Ahmad kemudian berkata beliau menuju ke Hotel Wenworth di Kuala Lumpur untuk memperkenalkan Gnanaraja kepada Guan Eng, dengan pemimpin DAP itu kemudiannya melahirkan rasa teruja kerana diperkenalkan kepada ahli perniagaan itu.

Dalam perjalanan ke acara di Galeri Beli-belah Publika, Lim sepatutnya hadir, Zarul Ahmad juga berkata Guan Eng dan Gnanaraja kedua-duanya berswafoto di dalam keretanya.

“Setibanya kami di Publika, YB Lim Guan Eng mengucapkan terima kasih dan menepuk bahu saya sebagai isyarat.

“Gnanaraja memberitahu saya YB Lim telah mengambil beg itu kerana beg itu tiada lagi apabila saya melihat di tempat duduk belakang,” katanya.

Beberapa hari selepas pertukaran RM1 juta pertama, Zarul Ahmad berkata beliau kemudian memaklumkan kepada Gnanaraja untuk menyediakan baki RM1 juta bagi diserahkan kepada Guan Eng untuk mesyuarat diadakan di rumah Gnanaraja.

Ketika ketiga-tiga mereka keluar dari rumah selepas mesyuarat pada petang, Zarul Ahmad berkata beg yang mengandungi baki RM1 juta telah diserahkan kepada Guan Eng oleh Gnanaraja.

“Selepas itu YB Lim masuk ke dalam kereta dan duduk di tempat duduk belakang dengan beg yang diberikan oleh Gnanaraja. Kemudian, saya hantar YB Lim balik ke hotelnya di The Gardens Hotel Kuala Lumpur.

“Apabila tiba di lobi, YB Lim mengucapkan terima kasih dan meninggalkan kereta bersama beg di belakang,” katanya.

Gnanaraja sejak itu didakwa menipu Zarul Ahmad dan gelaran Datuk juga ditarik balik oleh Istana Pahang pada 2019.

Dia dituduh memperdaya Zarul Ahmad untuk membayar RM19 juta kepadanya antara Julai dan Ogos 2017 sebagai pertukaran kerana menggunakan hubungannya untuk membantu menyelesaikan siasatan SPRM yang sedang dijalankan terhadap syarikat itu, yang merupakan kontraktor utama projek terowong dasar laut bernilai RM6.34 bilion.

Guan Eng menghadapi pertuduhan pindaan menggunakan jawatannya sebagai ketua menteri Pulau Pinang untuk menerima rasuah RM3.3 juta bagi membantu Konsortium Zenith BUCG Sdn Bhd mendapatkan projek terowong itu.

Bagi pertuduhan pindaan kedua, Guan Eng didakwa meminta rasuah berjumlah 10 peratus daripada keuntungan syarikat daripada Zarul Ahmad sebagai suapan untuk mendapatkan projek itu.

Guan Eng, yang juga ahli Parlimen Bagan, juga menghadapi dua pertuduhan menyebabkan dua bidang tanah, bernilai RM208.8 juta, milik kerajaan Pulau Pinang dilupuskan kepada dua syarikat, yang dikaitkan dengan projek terowong dasar laut negeri itu.

Perbicaraan di hadapan hakim Mahkamah Sesyen Azura Alwi disambung 27 Jun.

Berita berkaitan
PH hanya kritik Ismail Sabri tapi bukan desak PRU-15 awal, kata pemimpin
19 jam lalu· Politik
PH tak desak PRU-15 disegerakan walaupun tamat MoU 31 Julai
July 2, 2022· Politik
Permohonan Irwan, Arul Kanda batal saman 1MDB didengar 19 Okt
July 1, 2022· Isu semasa
Guan Eng menang kes saman terhadap dua akhbar bahasa Cina
July 1, 2022· Isu semasa
Popular
Nissan Skyline R32 dipamer di Art of Speed dirampas polis
July 3, 2022
Pemuda UMNO kritik penubuhan Pasukan Khas Jihad diumum Ismail Sabri
July 3, 2022
Kurang sikit makan telur, kata Pengarah KPDNHEP Melaka
July 2, 2022
Kerajaan ambil tindakan ketirisan minyak masak ke negara jiran
July 3, 2022
Lagi Isu semasa terkini
Daripada berhimpun, baik jumpa saya cari jalan turun harga barang: Annuar
9 jam lalu · Isu semasa
Jika harga barang tak turun, PM tak tolak pertimbang kenaikan bantuan tunai
9 jam lalu · Isu semasa
Nissan Skyline R32 dipamer di Art of Speed dirampas polis
10 jam lalu · Isu semasa
Pemuda UMNO kritik penubuhan Pasukan Khas Jihad diumum Ismail Sabri
12 jam lalu · Isu semasa
Kompleks hiburan sukan konsep digital RM6 juta bakal dibina di Ketereh
13 jam lalu · Isu semasa
Video / Foto
[VIDEO] Tak serius, kerajaan ambil lewa isu harga barang, kata pemimpin Amanah
July 1, 2022
[FOTO] Himpunan bantahan kenaikan harga
July 1, 2022

Agenda Daily

Berita tepat dan menyeluruh.

Umum

Tentang kami

Hubungi kami

Penafian

Sosial media

Facebook

Twitter

Youtube

Instagram

TikTok