Saya anggap Najib tahu transaksi wang 1MDB, SRC, kata saksi

March 1, 2023 · Isu semasa

Seorang bekas pegawai bank Singapura memberitahu Mahkamah Tinggi Kuala Lumpur bahawa beliau berasa bahawa Perdana Menteri Malaysia ketika itu Datuk Seri Najib Razak mengetahui tentang keluar masuk wang oleh 1Malaysia Development Berhad (1MDB) dan bekas anak syarikatnya SRC International Sdn Bhd, ke dalam dana fidusiari.

Kevin Michael Swampillai, bekas jurubank bank BSI Singapura yang telah ditutup, berkata beliau percaya dana fidusiari itu digunakan oleh 1MDB dan SRC untuk menyembunyikan transaksi kewangan daripada pemeriksaan pihak berkaitan di Malaysia.

Swampillai memberi keterangan hari ini (1 Mac 2023) sebagai saksi pendakwaan ke-44 dalam perbicaraan Najib berhubung penyelewengan RM2.28 bilion dana 1MDB, yang didakwa telah memasuki akaun bank peribadi bekas menteri kewangan itu.

Katanya, pelanggan bank BSI SRC, 1MDB, Brazen Sky Limited dan Aabar Investment PJS Limited – kini dikenali sebagai Aabar palsu dan bukannya firma Abu Dhabi sebenar – menjalankan urus niaga melalui dana fidusiari.

Walaupun pekerja syarikat-syarikat ini yang memberi arahan mengenai urus niaga itu kepada Pengurus Perhubungan BSI, Yak Yew Chee, Swampillai berkata beliau “sentiasa berpendapat bahawa urus niaga ini dilakukan dengan pengetahuan Perdana Menteri Najib Razak ketika itu”.

Swampillai berkata beliau telah membentuk tanggapan ini berdasarkan fakta bahawa kedua-dua 1MDB dan SRC dimiliki oleh Kementerian Kewangan (MoF) semasa Najib menjadi menteri kewangan, dengan Najib juga pengerusi lembaga penasihat 1MDB ketika itu.

Swampillai juga memetik petunjuk ahli perniagaan dalam buruan, Low Taek Jho kepada BSI Bank bahawa dia adalah “penasihat kepada Najib”, dengan bekas jurubank BSI itu berkata ini diberitahu kepadanya oleh pegawai atasan banknya dan Yew Chee.

Dalam menjelaskan mengapa beliau percaya Najib mengetahui tentang urus niaga dana fidusiari, Swampillai berkata BSI Bank telah menanyakan “soalan berterusan” mengenai di mana wang yang disalurkan melalui dana fidusiari akan berakhir dan untuk apa ia akan digunakan.

Tetapi katanya, Jho Low telah bertindak balas secara konsisten dengan mendakwa bahawa urus niaga itu adalah pelaburan kerajaan-ke-kerajaan yang “sangat sulit” dan tiada maklumat lanjut boleh disediakan.

“Akhirnya, saiz urus niaga ini adalah pada magnitud dan kekerapan yang tinggi sehingga mereka perlu mempunyai beberapa jenis kelulusan tinggi seperti yang dikeluarkan oleh pegawai kerajaan yang berjawatan tinggi seperti perdana menteri,” katanya menurut laporan MalayMail.

Ilusi optik untuk menyembunyikan identiti, elakkan pemeriksaan

Swampillai, yang merupakan ketua perkhidmatan pengurusan kekayaan BSI Singapura, berkata beliau membuat pembentangan mengenai penyelesaian fidusiari seperti yang diminta oleh Yew Chee dalam pertemuan dengan Jho Low pada 2011 di Hotel St Regis di Singapura. Yew Chee dan bawahan Swampillai, Yeo Jiawei turut hadir.

Swampillai berkata SRC membuka akaun dengan BSI Bank sejurus selepas pertemuan dengan Jho Low, manakala Aabar dan Brazen Sky turut membuka akaun pada 2012, diikuti 1MDB Global Investment Limited (1MDB GIL) pada 2013.

Beliau berkata perkara biasa bagi semua syarikat ini yang merupakan pelanggan Bank BSI ialah kehadiran Jho Low dan kesemuanya berada di bawah MoF dan menggunakan dana fidusiari.

Walaupun terdapat penyelesaian fidusiari alternatif seperti struktur insurans dan amanah yang boleh digunakan untuk menutupi aliran wang dan menyembunyikan identiti pelanggan, Swampillai menyatakan bahawa Jho Low memilih untuk menggunakan struktur dana fidusiari.

Swampillai berkata beliau “tidak mengetahui” motif Jho Low memilih dana fidusiari dan bukannya insurans dan amanah apabila hubungan BSI Bank bermula dengan Jho Low dan syarikat milik MoF tersebut pada 2011, tetapi kini percaya ia adalah satu skim untuk menunjukkan ilusi bahawa dana 1MDB dilaburkan dalam pelaburan tulen.

“Namun, berdasarkan maklumat yang telah keluar dalam domain awam sejak 2015, jelas kepada saya bahawa Jho Low berhasrat bahawa dana fidusiari akan lebih baik untuk memberikan ilusi optik kepada pelbagai pihak berkepentingan di Malaysia dan di tempat lain bahawa dana milik SRC, 1MDB dan Aabar dilaburkan dalam instrumen pelaburan tulen seperti dana pelaburan,” katanya.

Tidak seperti deposit fidusiari di mana ia akan menjadi seperti deposit tetap yang boleh mendapat faedah untuk pelanggan bank, Swampillai berkata dana fidusiari yang digunakan oleh SRC dan 1MDB adalah “saluran untuk menyalurkan wang kepada pelbagai benefisiari yang hanya diketahui oleh mereka” sambil mengaburkan niat mereka daripada “pemeriksaan oleh pelbagai pihak berkepentingan di Malaysia”.

Pelanggan bank seperti 1MDB yang menggunakan dana fidusiari mempunyai “fleksibiliti hampir tanpa had” untuk menentukan perkara, seperti di mana wang itu akan berakhir, dan masa serta jumlah wang yang akan dihantar , katanya.

Swampillai berkata Yew Chee akan menyampaikan arahan daripada pelanggan bank itu, 1MDB dan syarikat berkaitan seperti SRC dan Aabar, kepada bahagian perkhidmatan pengurusan kekayaannya.

Najib, yang juga bekas menteri kewangan, berdepan empat pertuduhan salah guna kuasa dan 21 pertuduhan pengubahan wang haram membabitkan RM2.28 bilion daripada dana 1MDB.

Bagi empat pertuduhan salah guna kuasa, bekas Ahli Parlimen Pekan itu didakwa melakukan kesalahan itu di AmIslamic Bank Bhd cawangan Jalan Raja Chulan di Bukit Ceylon, Kuala Lumpur, antara 24 Feb 2011 dan 19 Dis 2014.

Bagi 21 pertuduhan pengubahan wang haram, tertuduh dididakwa melakukan kesalahan itu di bank yang sama antara 22 Mac 2013 dan 30 Ogos 2013.

Perbicaraan di hadapan hakim Datuk Collin Lawrence Sequerah bersambung.

Berita berkaitan
Indira kemuka saman 8 negeri tuntut isytihar tukar agama unilateral tak sah
6 jam lalu· Isu semasa
Isteri pelakon bawa watak Anwar mohon cerai: Laporan
15 jam lalu· Isu semasa
RM2.25 juta berjaya dikumpul untuk bayar ganti rugi kes saman MP DAP
16 jam lalu· Politik
Bersatu buat laporan polis terhadap PMX, dakwa salahguna kuasa arah siasatan
March 15, 2023· Politik
Popular
Isteri pelakon bawa watak Anwar mohon cerai: Laporan
March 20, 2023
Selama tiga minggu berturut-turut pelabur asing lari dari Malaysia
March 20, 2023
Kempen antirasuah Anwar hanya mahu singkir pembangkang: Tun M
March 20, 2023
Che’gu Bard dakwa Anwar, DAP lindungi kesalahan menteri KBS
March 20, 2023
Lagi Isu semasa terkini
Kos haji bagi B40 kekal RM10,980 dengan RM400 juta peruntukan bantuan
9 jam lalu · Isu semasa
Jangan kata kita nak bunuh TnG, kata Loke
9 jam lalu · Isu semasa
Che’gu Bard dakwa Anwar, DAP lindungi kesalahan menteri KBS
11 jam lalu · Isu semasa
Kempen antirasuah Anwar hanya mahu singkir pembangkang: Tun M
11 jam lalu · Isu semasa
Mangsa banjir Johor turun kepada 8,650, 47 PPS masih beroperasi
13 jam lalu · Isu semasa
Video / Foto
[VIDEO] Anak muda pantang ditipu, lebih yakin dengan Perikatan
16 jam lalu
[VIDEO] Sertai Pakatan dakyah ‘cybertrooper’, PAS tawakal dengan Bersatu
21 jam lalu

Agenda Daily

Berita tepat dan menyeluruh.

Umum

Tentang kami

Hubungi kami

Penafian

Sosial media

Facebook

Twitter

Youtube

Instagram

TikTok