Saringan ujian Covid-19 mungkin jadi syarat utama rentas negeri

June 1, 2021 · Isu semasa

Mana-mana individu yang hendak merentas negeri mungkin diwajibkan lulus ujian saringan Covid-19 terlebih dahulu sebelum diberi kebenaran untuk berbuat demikian.

Langkah tegas itu mungkin dijadikan syarat dalam usaha kerajaan untuk memutuskan rantaian penularan Covid-19 menerusi aktiviti rentas negeri yang pernah berlaku menjelang perayaan, selain tindakan warga ibu negara ‘melarikan diri’ pulang ke kampung baru-baru ini, susulan pelaksanaan ‘total lockdown’ bermula hari ini.

Semakan Agenda Daily terhadap syarat ketat yang dikenakan susulan perintah ‘total lockdown’ bermula hari ini tidak menyatakan ujian saringan Covid-19 wajib dibuat sekiranya mana-mana individu yang hendak melakukan perjalanan rentas negeri.

Sesetengah pihak berkuasa dikatakan sudah bersetuju terhadap cadangan pelaksanaan mewajibkan ujian saringan Covid-19 untuk merentas negeri selain surat kebenaran Kementerian Perdagangan Antarabangsa dan Industri (MITI).

Bagaimanapun, difahamkan langkah itu belum dibincangkan dalam mesyuarat Majlis Keselamatan Negara.

Tiga hari lalu, Ketua Pengarah Kesihatan, Tan Sri Dr Noor Hisham Abdullah melahirkan kebimbangan berikutan peningkatan kes membabitkan kluster rentas negeri.

Beliau berkata sejak 7 Disember 2020 penularan di dalam negara semakin membimbangkan apabila 51 kluster rentas negeri membabitkan 6,468 kes, dilaporkan kepada Pusat Kesiapsiagaan dan Respons Krisis (CPRC).

Terdahulu, kerajaan Melaka mencadangkan supaya semua individu yang hendak melakukan perjalanan rentas negeri mesti lulus ujian saringan Covid-19 sebelum diberi kelulusan berbuat demikian.

Ketua Menteri Datuk Seri Sulaiman Md Ali berkata cadangan tersebut dipersetujui beberapa pihak untuk dilaksanakan di seluruh negara, namun tertakluk kepada keputusan teknikal yang akan diputuskan nanti.

“Tindakan itu bertujuan sebagai langkah pencegahan awal bagi memastikan hanya individu yang benar-benar bebas daripada sebarang gejala atau disahkan bebas daripada dijangkiti wabak berkenaan, dibenarkan untuk melakukan perjalanan rentas negeri,” katanya dalam kenyataan hari ini.

Tindakan tersebut juga katanya bertujuan bagi mengelak kes-kes positif wabak berkenaan terus meningkat, yang berpunca daripada perbuatan individu merentas negeri biarpun telah memperoleh kebenaran yang dikeluarkan oleh pihak berkuasa yang berkaitan.

Beliau berkata kos untuk ujian saringan tersebut perlu ditanggung oleh majikan sekiranya ia melibatkan pekerja manakala ditanggung sendiri jika membabitkan urusan peribadi.

“Ujian saringan ini penting memandangkan pada masa ini, kira-kira 70 peratus daripada mereka yang disahkan positif didapati tidak mempunyai gejala dan keadaan sedemikian amat membimbangkan,” katanya.

Berita berkaitan
Kes baharu Covid-19 sebanyak 3,927 dengan enam kematian baharu
August 6, 2022· Isu semasa
Dua peguam Zahid dijangkiti Covid-19, bicara kes rasuah YAB ditangguh
August 5, 2022· Isu semasa
Kadar pengangguran masih tinggi walaupun turun pada 2022
August 3, 2022· Isu semasa
Influenza menyerang!
August 2, 2022· Isu semasa
Popular
Mangsa tetakan meninggal, tuduhan mencederakan bakal diubah
August 8, 2022
Rakyat mahu tahu Menteri mana guna kuasa tukar reka bentuk LCS
August 7, 2022
Pengerusi PAC bidas Najib tak semak fakta pertikai laporan kapal tak siap
August 8, 2022
PAS gesa pesalah skandal kapal tak siap dibawa ke muka pengadilan
August 8, 2022
Lagi Isu semasa terkini
Skandal LCS: Hishammuddin tak janji bila kapal bakal siap, mungkin setahun dua lagi
August 8, 2022 · Isu semasa
Pengerusi PAC bidas Najib tak semak fakta pertikai laporan kapal tak siap
3 jam lalu · Isu semasa
2,728 kes baru semalam, 6 kematian
4 jam lalu · Isu semasa
Potong usus jadi pilihan VIP: Untuk cantik atau sihat?
4 jam lalu · Isu semasa
Mangsa tetakan meninggal, tuduhan mencederakan bakal diubah
5 jam lalu · Isu semasa
Video / Foto
[FOTO] Dragon Muay Thai gegar Bukit Bintang
2 jam lalu
[VIDEO] Jentera UMNO diarah mantap persiapan hadapi PRU-15
August 5, 2022

Agenda Daily

Berita tepat dan menyeluruh.

Umum

Tentang kami

Hubungi kami

Penafian

Sosial media

Facebook

Twitter

Youtube

Instagram

TikTok