Sarawak Report buat tuduhan palsu pertemuan singkat PM-Agong

Artikel terbaharu yang dikeluarkan Sarawak Report adalah palsu yang dilihat cuba melaga-lagakan Yang di-Pertuan Agong dan Perdana Menteri Tan Sri Muhyiddin Yassin dengan gambaran kononnya pertemuan baru-baru ini berlangsung secara singkat.

Portal dimiliki wartawan asing tersebut membuat tuduhan tidak tepat kononnya pertemuan pada Rabu berlangsung dengan singkat dan Yang di-Pertuan Agong murka terhadap kerajaan Perikatan Nasional (PN), walhal pertemuan tersebut sebenarnya berlangsung selama 45 minit dan perbincangan berlangsung dengan keadaan tenang tidak seperti yang digambarkan portal tersebut.

“Paling ketara mengatakan Perdana Menteri mengadap YDP Agong selama 5 minit, padahal ia berlangsung selama 45 minit.

“Hubungan diantara DYMM YDP Agong dan YAB Perdana Menteri amat baik. YDP Agong seorang yang bijaksana dan memahami keperluan sebuah kerajaan yang stabil,” kata sumber Pejabat Perdana Menteri kepada Agenda Daily hari ini.

Jelas sumber lagi, Muhyiddin turut membentangkan kepada Kabinet berhubung usul undi percaya dicadangkan semasa menghadap Yang di-Pertuan Agong yang akan dibawa ke Parlimen pada September dan tuduhan berlaku penipuan tidak benar sama sekali memandangkan terdapat catatan minit mesyuarat semasa pertemuan tersebut.

“Perdana Menteri juga telah menyebutnya semasa mesyuarat kabinet tentang Baginda Tuanku berkenan undi percaya terhadap beliau dibawa ke Parlimen. Majlis menghadap berlangsung dalam suasana yang mesra dan berterus terang.

“Perkara-perkara ini biasanya dicatatkan dalam minit mesyuarat kabinet yang juga akan dibaca oleh Baginda Tuanku. Tak mungkin Perdana Menteri nak berbohong kepada kabinet mengenai butiran perbincangan beliau dengan Baginda Tuanku,” kata sumber lagi.

Tindakan laporan palsu tersebut disiarkan menurut sumber sebagai langkah pihak tertentu dalam UMNO yang mempunyai kepentingan peribadi dan berhasrat untuk terus menekan Ahli-Ahli Parlimen UMNO supaya menarik sokongan terhadap Muhyiddin.

“Penyebaran berita palsu dan pembohongan ini sengaja dibuat oleh pihak-pihak tertentu untuk menekan Ahli-Ahli Parlimen (MP) UMNO menarik sokongan kepada Perdana Menteri,” ujarnya lagi.

UMNO semalam sudah memberi amaran kepada semua MP mereka untuk menarik sokongan terhadap kerajaan PN dan Muhyiddin.

Tular dalam media sosial semalam juga berhubung sepucuk surat yang menuntut menuntut Menteri dan Timbalan Menteri UMNO supaya meletak jawatan dengan segera.

BERITA BERKAIT
POPULAR