Sampul surat berisi wang tunai untuk Zahid dihantar lewat malam: Saksi

May 18, 2022 · Isu semasa

Sampul surat berwarna coklat yang mengandungi bayaran tunai daripada Ultra Kirana Sdn Bhd (UKSB) berjumlah beberapa ratus ribu dolar Singapura telah dihantar sendiri ke kediaman Datuk Seri Ahmad Zahid Hamidi pada lewat malam setiap bulan untuk tujuan sumbangan politik, kata seorang saksi utama kepada Mahkamah Tinggi Shah Alam, hari ini.

Bekas Pengarah UKSB Harry Lee Vui Khiun, yang juga saksi ke-15 pendakwaan, memberi keterangan sedemikian ketika perbicaraan rasuah Sistem Visa Asing (VLN) bekas Menteri Dalam Negeri itu.

Mengikut fakta kes, UKSB telah memeterai beberapa perjanjian dengan Kerajaan Malaysia dan Kementerian Dalam Negeri (KDN) untuk perkhidmatan kemudahan visa dengan mengendalikan beberapa Pusat Sehenti (OSC) di Republik Rakyat China mulai 2012 dan seterusnya.

Lee kemudian menerangkan secara terperinci bagaimana pembayaran tunai bulanan dihantar sama ada di kediaman peribadi Zahid di Country Heights, Kajang atau kediaman rasminya di Seri Satria, Putrajaya antara 2014 dan 2018.

Pertama, Lee berkata penghantaran hanya akan dilakukan secara eksklusif oleh seorang dan wang itu akan dimasukkan ke dalam sampul surat tanpa kehadiran mana-mana pelawat sebelum diletakkan di atas meja.

“Tarikh penghantaran wang itu tidak ditetapkan. Penghantaran akan dilakukan mengikut keselesaan Datuk Seri Zahid kerana kami difahamkan beliau seorang yang sibuk.

“Justeru, penghantaran boleh dilakukan pada mana-mana tarikh seperti yang diputuskan Datuk Seri Zahid.

“Penyerahan wang akan dilakukan di kediamannya pada waktu malam, biasanya selepas jam 10 malam, dan kami akan memastikan tiada pengunjung lain di rumahnya sebelum masuk,” katanya memetik laporan MalayMail.

Selepas perbualan pendek dengan Zahid, Lee berkata dia biasanya akan berdalih dan meninggalkan bilik itu.

Ditanya oleh Timbalan Pendakwa Raya (DPP) Datuk Raja Rozela Raja Toran berapa kali dia secara peribadi membuat penghantaran, Lee menganggarkan dia membuat sekitar 40 penghantaran dalam tempoh empat tahun.

Mengenai mengapa sampul surat itu dibiarkan di atas meja dan tidak diberikan kepada Zahid dengan tangan, Lee berkata ini adalah kebiasaan yang diamalkan sejak hari pertama lagi di mana dia akan meletakkan sampul surat itu di atas meja dan menunggu Zahid masuk ke bilik.

Zahid tidak pernah mempersoalkan sumbangan atau meminta dipulangkan.

Dalam kenyataan saksinya, Lee memberi keterangan bahawa UKSB tidak akan pernah memberi Zahid wang jika tidak memintanya.

Dalam keterangan sebelah pagi, Lee berkata syarikatnya menghantar wang tunai setiap bulan dalam Dolar Singapura kepada Zahid dari 2014 hingga 2018, berhubung kontrak VLN itu.

Selain sumbangan bulanan, Lee juga mendedahkan bahawa UKSB dari semasa ke semasa turut menaja perjalanan Zahid ke luar negara, sambutan hari lahir isterinya dan juga sambutan Hari Raya.

“Walaupun benar Datuk Seri Zahid tidak meminta kami memberikan wang secara jelas, beliau tidak pernah menyoal kami tentang wang yang kami berikan dan tidak sekali pun beliau meminta kami mengambil semula wang itu,” kata Lee.

Diminta menjelaskan mengapa sumbangan sedemikian dibuat pada mulanya, Lee berkata ia adalah atas pemahamannya bahawa jika dia boleh menyumbang kepada dana politik Zahid dan mengekalkan hubungan baik dengan kerajaan, kontrak sedia ada UKSB dalam menguruskan VLN akan dikekalkan.

Lee berkata memandangkan terdapat beberapa pesaing yang akan datang yang menunjukkan minat dalam menguruskan kontrak VLN, beliau berharap kerajaan akan mengekalkan status quo perjanjian kontrak sedia ada dengan UKSB.

“Walaupun pembayaran dana itu dikatakan sebagai sumbangan politik, UKSB tidak pernah membuat sebarang bayaran ke dalam akaun UMNO dan kami tidak mengeluarkan resit atau sebarang pengakuan untuk pembayaran tersebut.

“Saya menyerahkan wang itu kepada Datuk Seri Zahid secara peribadi dan bukan melalui mana-mana wakil,” katanya.

Zahid, 69, berdepan 33 pertuduhan menerima suapan berjumlah SG$13.56 juta daripada UKSB, untuk dirinya selaku Menteri Dalam Negeri bagi melanjutkan kontrak syarikat itu sebagai pengendali Perkhidmatan OSC di China dan Sistem VLN serta mengekalkan kontrak perjanjian untuk membekalkan sistem bersepadu VLN kepada syarikat sama oleh KDN.

Bagi tujuh lagi pertuduhan, Zahid didakwa sebagai menteri sama telah mendapatkan untuk dirinya wang tunai SG$1,150,000, RM3 juta, euro 15,000 dan AS$15,000 tanpa balasan daripada UKSB yang mempunyai kaitan dengan kerja rasmi beliau.

Dia didakwa melakukan semua kesalahan itu di Seri Satria, Presint 16, Putrajaya dan Country Heights Kajang antara Oktober 2014 dan Mac 2018.

Perbicaraan didengar di hadapan Hakim Datuk Mohd Yazid Mustafa.

Berita berkaitan
Annuar perjelas punca harga barang naik
30 minit lalu· Isu semasa
Permohonan Irwan, Arul Kanda batal saman 1MDB didengar 19 Okt
40 minit lalu· Isu semasa
SD sokong Anwar, Zahid tak pernah minta saya tandatangan: Annuar
9 jam lalu· Politik
Mas Ermieyati kaji tindakan terhadap tuduhan Zahid, nafi guna dana parti
June 30, 2022· Isu semasa
Popular
Zahid dakwa tertekan, tak nafi guna dana YAB bayar kad kredit
June 30, 2022
Operasi cari 10 pemancing, 3 kru bot hilang diperluas: APMM
July 1, 2022
Mahkamah tangguh keputusan kes rasuah Azeez buat kali terakhir
July 1, 2022
Keputusan kes rasuah Rosmah diubah kepada 1 September
July 1, 2022
Lagi Isu semasa terkini
Kekurangan doktor di HKL, HTA hanya sementara
40 minit lalu · Isu semasa
Guan Eng menang kes saman terhadap dua akhbar bahasa Cina
44 minit lalu · Isu semasa
Tiada syarikat di Malaysia ada lesen import, jual air zam zam: KKM
50 minit lalu · Isu semasa
MoF sentiasa tingkat subsidi kepada rakyat: Tengku Zafrul
1 jam lalu · Isu semasa
Lagi pengedar dadah Malaysia akan dihukum gantung di Singapura
4 jam lalu · Isu semasa
Video / Foto
[FOTO] Himpunan bantahan kenaikan harga
3 jam lalu
[VIDEO] Marah disaman tiada lesen, langgar kereta JPJ sehingga terbalik
June 30, 2022

Agenda Daily

Berita tepat dan menyeluruh.

Umum

Tentang kami

Hubungi kami

Penafian

Sosial media

Facebook

Twitter

Youtube

Instagram

TikTok