Saman fitnah terhadap Puad diteruskan, mahkamah tolak permohonan hapus injunksi

Permohonan Ahli Majlis Kerja Tertinggi UMNO, Datuk Mohd Puad Zarkashi untuk menghapuskan injunksi dalam kes saman fitnah dihadapinya yang dikemukakan Tan Sri Muhyiddin Yassin ditolak mahkamah.

Mahkamah Tinggi Kuala Lumpur membuat keputusan menolak permohonan Puad untuk mengenepikan perintah larangan itu selepas tidak bersetuju dengan hujahan daripada pasukan peguam Puad.

Hakim Mohd Firuz Jaffril berkata keputusan menolak permohonan tersebut memandangkan defendan (Puad) tidak akan rugi sekiranya berjaya dalam perbicaraan fitnah tersebut, justeru permohonan tersebut ditolak.

“Justeru, defendan tidak kerugian semuanya kerana pada akhirnya mahkamah ini diberi kuasa untuk memberikan ganti rugi sekiranya defendan berjaya dalam perbicaraan.

“Akhir sekali, hantaran yang dipertikaikan sudah diturunkan. Dalam keadaan itu, saya tidak cenderung untuk membenarkan permohonan itu diketepikan,” kata Firuz sambil Mohd Puad melihat dari galeri awam.

Pada 1 Mac lalu, Muhyiddin ketika itu memegang jawatan Perdana Menterimemfailkan saman fitnah terhadap Mohd Puad berhubung hantaran terbabit.

Ahli Parlimen Pagoh itu juga memperoleh injunksi terhadap defendan pada hari yang sama, sementara menunggu pelupusan saman utama.

Beberapa hari kemudian, uad menurunkan hantaran berkenan sebagai mematuhi injunksi interim mahkamah yang diperoleh Muhyiddin berhubung saman yang sedang berjalan.

Kemudian pada 5 Mac pula, Puad memfailkan permohonan untuk mengetepikan injunksi itu.

Muhyiddin memohon perintah mahkamah supaya Puad menerbitkan permohonan maaf secara terbuka di Facebook rasminya dan bagi memastikan permohonan maaf itu disiarkan portal berita dan media sosial yang menyiarkan hantaran terbabit.

Dia juga menuntut kos dan sebarang pampasan lanjut yang difikirkan sesuai oleh mahkamah.

Dalam pernyataan pembelaannya, Puad berhujah hantaran di Facebook itu itu tidak pernah merujuk kepada Muhyiddin, sama ada dalam kapasiti peribadi atau rasmi.

Sementara itu, Mahkamah Tinggi juga menetapkan 9 Dis ini untuk pengurusan kes saman tersebut.

Tuntutan itu dibuat susulan kenyataan Puad dalam laman Facebook beliau pada 9 Februari lepas yang bertajuk “Kuarantin Pun Ada Dua Darjat”.

Bersama tuntutan tersebut, Muhyiddin juga mengemukakan permohonan ex-parte untuk injunksi sementara bagi menghentikan Puad daripada memuat naik status di Facebook beliau yang didakwa memfitnah atau status yang hampir sama.

BERITA BERKAIT
POPULAR