Salam ambil ‘berkat’ dapat Omicron, minggu depan pakai peranti digital

Kerajaan mewajibkan pengembara yang baru pulang dari Arab Saudi memakai peranti digital, mulai minggu depan, kata Menteri Kesihatan, Khairy Jamaluddin, hari ini.

Beliau berkata langkah itu bagi memastikan individu terbabit mematuhi prosedur operasi standard (SOP) kuarantin di rumah.

Menurutnya, kebanyakan kes varian baharu Covid-19, Omicron, yang dikesan sejak beberapa hari lalu membabitkan individu yang pulang dari Jeddah, terutama setelah menunaikan umrah.

“Kebanyakan individu terbabit yang dibenarkan menjalani kuarantin di rumah, didapati tidak mematuhi arahan itu, malah menerima tetamu ketika dalam tempoh kuarantin.

“Daripada keseluruhan 49 kes Omicron dikesan, 30 membabitkan mereka yang pulang dari Arab Saudi selepas mengerjakan umrah.

“Kita mendapati sebahagian besar daripada mereka tidak mematuhi SOP, dan tidak menjalani pengasingan.

“Ada dalam kalangan mereka bergaul dengan keluarga dan menerima tetamu daripada jiran tetangga.

“Mereka bersalam untuk mengambil berkat tetapi akhirnya mendapat jangkitan Omicron,” katanya pada sidang media khas, hari ini.

Khairy mengingatkan semua individu yang diarah menjalani kuarantin wajib di tempat kediaman atau rumah untuk terus mematuhi arahan kekal dalam bilik berasingan dan tidak bertemu dengan isu rumah yang lain atau tetamu.

Katanya kegagalan mematuhi arahan itu akan menyebabkan penularan jangkitan Covid-19 termasuk varian Omicron dalam kalangan ahli keluarga dan komuniti.

“KKM menyarankan kepada individi yang layak menerima vaksin Covid-19 supaya mendapatkan dos penggalak bagi mencapai tahap perlindungan optimum serta mengelakkan jangkitan Covid-19 yang teruk,” katanya.

Terdahulu, beliau memaklumkan 49 lagi kes positif varian baharu Covid-19, Omicron, dengan 30 daripadanya jemaah umrah yang pulang dari Arab Saudi antara 13 dan 17 Disember lalu.

Lima lagi kes bertolak dari United Kingdom; Qatar (empat); Amerika Syarikat (tiga); Nigeria (dua); dan masing-masing satu dari Turki, Itali, Emiriah Arab Bersatu dan Ghana.

BERITA BERKAIT
POPULAR