Saksi syak Najib dapat manfaat peribadi daripada pelaburan AS$1 bilion

May 18, 2022 · Isu semasa

Tan Sri Mohd Bakke Salleh hari ini berkata beliau memutuskan untuk menghantar mesej teks kepada Datuk Seri Najib Razak pada 2009 untuk memaklumkan mengapa beliau meletakkan jawatan sebagai Pengerusi 1Malaysia Development Berhad (1MDB), setelah curiga bekas perdana menteri (PM) itu mempunyai kepentingan peribadi dalam ‘pelaburan’ firma milik kerajaan bernilai AS$1 bilion.

Bakke, yang merupakan bekas pengerusi 1MDB pada 2009, berkata demikian ketika memberi keterangan sebagai saksi pendakwaan ke-15 dalam perbicaraan Najib berhubung penyelewengan lebih RM2 bilion dana 1MDB.

Bakke menjelaskan bahawa beliau memutuskan untuk tidak bertemu Najib secara bersemuka untuk menyatakan peletakan jawatan sebagai pengerusi 1MDB dan sebab peletakan jawatan itu.

“Saya memikirkan tentang itu, tetapi saya memutuskan untuk tidak melakukannya, tetapi saya tidak selesa. Dalam fikiran saya, saya mempunyai perasaan bahawa PM adalah sebahagian daripada skim ini,” katanya kepada Mahkamah Tinggi.

Diminta menyatakan apakah skim yang beliau syak Najib terlibat, Bakke berkata ia adalah bagaimana Najib mendorong lembaga pengarah (BOD) 1MDB membuat keputusan untuk meluluskan perjanjian usaha sama 1MDB dengan PetroSaudi International, dalam jangka masa yang singkat.

“Masa itu, laluan pantas pelaburan dengan PetroSaudi, keinginan untuk mendapatkan lembaga pengarah dan pengurusan mengusahakan pelaburan ini dengan cepat. Dan anda tahu, Jho Low sebagai sebahagian daripadanya yang menyampaikan mesej tertentu dan berkongsi butiran tentang pelan pelaburan.

“Jadi kami semua mempunyai perasaan tidak senang. Mengapa tekanan ini, mengapa tergesa-gesa mahu melaksanakan ini,” jelas Bakke seperti dilapor MalayMail.

BOD 1MDB mula-mula mendapat tahu mengenai cadangan usaha sama itu – yang memerlukan 1MDB mengepam AS$1 bilion – dalam mesyuarat BOD pada 18 September 2009, tetapi Najib pada 26 September 2009 – dalam panggilan telefon menerusi telefon bimbit Jho Low kepada Bakke – menggesa BOD supaya membuat keputusan segera untuk perjanjian usaha sama itu ditandatangani menjelang akhir bulan (yang hanya tinggal beberapa hari lagi).

Panggilan telefon Najib berlaku sejurus sebelum mesyuarat BOD pada 26 September 2009 untuk mendapatkan maklumat terkini sama ada pengurusan 1MDB telah melaksanakan usaha wajar yang diminta ke atas perjanjian itu.

Disoal peguam bela utama Najib, Tan Sri Muhammad Shafee Abdullah mengenai syak wasangkanya terhadap PM, Bakke kemudian berkata: “Bahawa dia akan mendapat manfaat daripada ini”.

Mengesahkan bahawa beliau mengatakan bahawa PM akan mendapat “manfaat peribadi” dalam perjanjian usaha sama itu, Bakke juga mengesahkan syak wasangkanya bahawa PM telah memberikan masa yang singkat untuk BOD 1MDB membuat keputusan kerana beliau mempunyai “kepentingan peribadi” dalam perkara tersebut.

Apabila Shafee mencadangkan bahawa beliau tidak mempunyai “bukti konkrit” bahawa Najib ketika itu mempunyai kepentingan peribadi dalam usaha sama itu, Bakke berkata beliau tidak mempunyai bukti sedemikian pada masa itu berdasarkan maklumat yang ada ketika itu.

Pada satu ketika, Shafee mendakwa bahawa pengurusan 1MDB bertindak sendiri sama ada untuk tujuan mereka sendiri atau untuk membantu Jho Low, seterusnya berhujah bahawa Bakke tidak mempunyai bukti bahawa Najib ketika itu adalah ‘boneka’.

Ditanya oleh Shafee mengapa beliau tidak berdepan dengan Najib untuk bersuara, Bakke kemudian berkata beliau tidak selesa bertemu Najib untuk memaklumkan tentang peletakan jawatannya.

“Anda lihat, selepas kami mengetahui tentang pembahagian AS$1 bilion oleh pihak pengurusan pada 3 Oktober (2009), saya menghantar mesej teks kepada PM menjelaskan segala-galanya, tetapi tidak begitu selesa untuk berjumpa beliau secara peribadi.

“Itu keputusan yang saya buat, saya ambil pendirian kerana saya tidak sedap hati melihatnya. Di suatu tempat di belakang fikiran saya, saya hanya tidak berasa selesa. Itu keputusan saya,” katanya.

Pada ketika yang lain apabila hakim menyatakan bahawa Shafee bertanya tentang perkara yang sama – sama ada Bakke mengesyaki pengurusan 1MDB terlibat dalam jenayah – dengan cara yang berbeza, Bakke berkata: “Saya fikir Tan Sri (Shafee) benar-benar membawa saya menaiki rollercoaster dan kembali ke titik permulaan yang sama.”

Shafee kemudian berkata dia benci rollercoaster dan tidak pernah menaiki rollercoaster dan tidak berniat untuk membawa Bakke menaiki rollercoaster.

Berita berkaitan
Ekstradisi Jho Low rumit, mencabar : MCW
2 jam lalu· Isu semasa
China mungkin tidak benarkan Jho Low balik Malaysia, kata Justo
6 jam lalu· Isu semasa
Bukan korek cerita lama, mahu harta rakyat dipulangkan: PMX
June 2, 2023· Politik
Lompat parti empat Ahli Parlimen Sabah, AGC akan bantah permohonan Bersatu
June 1, 2023· Politik
Popular
Terima ugutan sindiket along, Ketua Polis Pulau Pinang tak akan tunduk
June 3, 2023
Wanita cemas kereta terperangkap dalam banjir kilat di Klang
June 4, 2023
China mungkin tidak benarkan Jho Low balik Malaysia, kata Justo
June 4, 2023
Dakwaan P.Pinang milik Kedah, tak perlu takut kata Samsuri
June 3, 2023
Lagi Isu semasa terkini
Suri rumah hangus RM110,556 terperdaya sindiket penipuan
9 jam lalu · Isu semasa
Wanita cemas kereta terperangkap dalam banjir kilat di Klang
9 jam lalu · Isu semasa
Terima ugutan sindiket along, Ketua Polis Pulau Pinang tak akan tunduk
23 jam lalu · Isu semasa
Radzi berharap Dr Noor Hisham terus menyumbang kepada negara
June 3, 2023 · Isu semasa
Dakwaan P.Pinang milik Kedah, tak perlu takut kata Samsuri
June 3, 2023 · Isu semasa
Video / Foto
[VIDEO] Ucapan Sanusi di himpunan jentera PB Best Pulau Pinang
15 jam lalu
[VIDEO] Ucapan Dominic di himpunan jentera PN Pulau Pinang
17 jam lalu

Agenda Daily

Berita tepat dan menyeluruh.

Umum

Tentang kami

Hubungi kami

Penafian

Sosial media

Facebook

Twitter

Youtube

Instagram

TikTok