Saksi kes Syed Saddiq beritahu mahkamah diugut, dikasari SPRM

March 13, 2023 · Isu semasa

Seorang saksi dalam perbicaraan kes pecah amanah melibatkan Ahli Parlimen Muar, Syed Saddiq Syed Abdul Rahman, memberitahu Mahkamah Tinggi hari ini (Isnin, 13 Mac 2023) bahawa dia dikasari dan diugut oleh pegawai Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) ketika siasatan tiga tahun lalu.

Bekas setiausaha peribadi Syed Saddiq, Siti Nurul Hidayah, 27, berkata perbuatan pegawai-pegawai SPRM berkenaan menyebabkannya membuat laporan polis dan seterusnya mengadakan sidang media berkaitan kejadian tersebut.

Katanya, ketika SPRM memulakan siasatan terhadap Syed Saddiq, beliau dihubungi oleh seorang pegawai bernama Mohd Ihsan Sapuan agar memberi keterangan di ibu pejabat agensi berkenaan.

Siti Nurul Hidayah yang juga saksi pembelaan keempat itu memberitahu Mohd Ihsan memperkenal diri sebagai pegawai penyiasat yang terlibat dalam siasatan terhadap Syed Saddiq.

“Dalam siasatan tersebut, saya diugut dan dikasari oleh pegawai-pegawai yang melakukan siasatan terhadap saya, lanjutan itu saya telah membuat laporan polis dan mengadakan sidang media mengenainya,” katanya di hadapan Pesuruhjaya Kehakiman, Datuk Azhar Abdul Hamid.

Pada perbicaraan sebelum ini, Syed Saddiq memberi keterangan bahawa pendakwaan terhadapnya bermotifkan politik dendam manakala beberapa sahabatnya diugut oleh pegawai SPRM ketika siasatan dijalankan.

Ahli Parlimen Muar itu menyatakan, mereka yang juga ahli Angkatan Bersatu Anak Muda (Armada) ketika itu diugut supaya memberikan kenyataan mengikut kehendak SPRM.

Mahkamah sedang mendengar perbicaraan terhadap Syed Saddiq, 30, yang didakwa atas empat pertuduhan iaitu bersubahat pecah amanah, salah guna harta dan pengubahan wang haram (AMLA).

Memetik laporan Utusan, ketika membacakan pernyataan saksi, Siti Nurul Hidayah berkata, beliau mula mengenali Syed Saddiq melalui satu pertubuhan bukan kerajaan (NGO), Challenger, dan selanjutnya berkhidmat sebagai setiausaha peribadinya ketika beliau menjadi ahli Bersatu pada 2016.

Beliau berkata tugasnya antara lain ketika itu adalah mengambil gambar dan video ketika Ahli Parlimen Muar itu sedang bertugas dan seterusnya dihantar ke media sosial selain menguruskan jadual harian beliau.

Menjawab soalan pada sesi pemeriksaan balas, penuntut di Universiti Teknologi Mara (UiTM) itu bersetuju bahawa beliau dilantik sebagai setiausaha peribadi kerana Syed Saddiq mempercayainya.

Siti Nurul Hidayah berkata, beliau kemudian menganggotai `Team Syed Saddiq’ yang ditubuhkan pada 2018 bagi membantunya melaksanakan kempen pilihan raya.

Menurut Siti Nurul Hidayah, Syed Saddiq mula melakukan gerak kerja khidmat untuk mempromosikan diri selaku calon yang akan bertanding pada Pilihan Raya Umum ke-14 (PRU14).

Saksi berkata, sepanjang tempoh 10 program yang dianjurkan, Syed Saddiq menggunakan wangnya sendiri tanpa bantuan kewangan daripada Armada mahupun Bersatu.

Mengikut pertuduhan, Syed Saddiq didakwa bersubahat dengan Rafiq Hakim Razali iaitu Penolong Bendahari Armada Bersatu melakukan pecah amanah dengan menyalahgunakan dana Armada berjumlah RM1 juta.

Perbuatan tersebut didakwa dilakukan di CIMB Bank Berhad, Menara CIMB KL Sentral, Jalan Sentral 2 di sini pada 6 Mac 2020. Pertuduhan dikemukakan mengikut Seksyen 406 Kanun Keseksaan yang membawa hukuman maksimum penjara 10 tahun dengan sebatan serta boleh dikenakan denda, jika sabit kesalahan.

Bagi pertuduhan kedua, tertuduh didakwa menyalahgunakan harta untuk diri sendiri iaitu wang RM120,000 daripada akaun Maybank Islamic Berhad milik Armada Bumi Bersatu Enterprise dengan menyebabkan Rafiq Hakim melupuskan wang tersebut.

Syed Saddiq didakwa melakukan perbuatan itu di Malayan Banking Berhad, Jalan Pandan 3/6A, Taman Pandan Jaya di sini antara 8 hingga 21 April 2018. Pertuduhan dibuat mengikut Seksyen 403 Kanun Keseksaan yang membawa hukuman penjara minimum enam bulan dan maksimum lima tahun dengan sebatan dan boleh dikenakan denda, jika sabit kesalahan.

Beliau juga berdepan dua pertuduhan melibatkan diri dalam aktiviti pengubahan wang haram iaitu memindahkan wang masing-masing RM50,000 dalam akaun Maybank Islamic Berhad miliknya ke akaun Amanah Saham Bumiputera miliknya, yang merupakan hasil daripada aktiviti haram.

Syed Saddiq dituduh melakukan perbuatan itu di sebuah bank di Jalan Persisiran Perling, Taman Perling, Johor Bahru pada 16 dan 19 Jun 2018. Pertuduhan dibuat mengikut Seksyen 4(1)(b) Akta Pencegahan Pengubahan Wang Haram, Pencegahan Pembiayaan Keganasan dan Hasil Daripada Aktiviti Haram 2001.

Beliau boleh dihukum di bawah Seksyen 4(1) akta sama yang membawa hukuman maksimum penjara 15 tahun dan denda lima kali ganda jumlah atau hasil aktiviti haram, jika sabit kesalahan.

Perbicaraan bersambung esok.

Berita berkaitan
Zahid dapat pasport semula secara kekal, tidak dibantah pendakwa
March 27, 2023· Politik
Kes saman Zahid-Dr Mahathir ditetapkan pada November tahun ini
March 24, 2023· Politik
Mahkamah benar pasport diserah kepada Rosmah buat sementara
March 21, 2023· Isu semasa
Indira kemuka saman 8 negeri tuntut isytihar tukar agama unilateral tak sah
March 21, 2023· Isu semasa
Popular
‘Lawatan guna wang rakyat tapi balik enggan perjelaskan pula’
March 28, 2023
Bukankah PH tuduh SPRM alat politik, tanya C4 kepada Anwar
March 28, 2023
Ayob Khan dilantik Pengarah JSJ
March 28, 2023
Proton perkenal SUV baharu X90
March 28, 2023
Lagi Isu semasa terkini
Radzi beri petua kepada timbalan menteri DAP jawab soalan Parlimen
28 minit lalu · Isu semasa
Ayob Khan dilantik Pengarah JSJ
11 jam lalu · Isu semasa
‘Lawatan guna wang rakyat tapi balik enggan perjelaskan pula’
11 jam lalu · Isu semasa
Proton perkenal SUV baharu X90
12 jam lalu · Isu semasa
Bukankah PH tuduh SPRM alat politik, tanya C4 kepada Anwar
14 jam lalu · Isu semasa
Video / Foto
[VIDEO] Wakil rakyat ada hak, tak salah jatuhkan kerajaan ‘cakap banyak’, kata Mahathir
40 minit lalu
[VIDEO] Mahathir hairan Anwar disambut pegawai rendah di Arab Saudi
10 jam lalu

Agenda Daily

Berita tepat dan menyeluruh.

Umum

Tentang kami

Hubungi kami

Penafian

Sosial media

Facebook

Twitter

Youtube

Instagram

TikTok