Saksi kes Najib, 1MDB kata dia bukan ibu saudara Jho Low

Bekas Setiausaha Syarikat 1Malaysia Development Berhad (1MDB) mengesahkan di Mahkamah Tinggi hari ini bahawa beliau bukan ibu saudara kepada ahli perniagaan dalam buruan Low Taek Jho, dan berkata individu ini hanya ditunjukkan kepadanya sekali ketika dia sedang makan tengah hari dengan pegawai 1MDB di sebuah hotel.

Goh Gaik Kim, 54, berkata demikian ketika memberi keterangan sebagai saksi pendakwaan ke-17 dalam perbicaraan bekasPerdana Menteri Datuk Seri Najib Razak berhubung penyelewengan lebih RM2 bilion dana 1MDB.

Peguam Najib Wan Aizuddin Wan Mohammed hari ini meminta Gaik Kim menjelaskan dakwaan sebelum ini bahawa dia adalah ibu saudara kepada Low.

Wan Aizuddin: Anda kelihatan tidak cukup umur untuk menjadi mak cik sesiapa, tapi ada dakwaan awak adalah mak cik Jho Low, boleh awak jawab?

Gaik Kim: Saya secara mutlak mengatakan saya bukan ibu saudaranya, bukan sahaja saya bukan ibu saudaranya, saya juga tidak mempunyai sebarang kaitan dengannya.

Memetik laporan MalayMail, Wan Aizuddin sebelum itu bertanya kepada Gaik Kim sama ada beliau sedar tentang Jho Low semasa bekerja dengan 1MDB sebagai setiausaha syarikat, dan dia berkata tidak.

Gaik Kim berkata beliau melihat Jho Low dari jauh pada bulan pertama menyertai 1MDB, di mana dia sedang makan tengah hari bersama pengarah 1MDB ketika itu Tan Sri Ong Gim Huat dan kemudian Ketua Pegawai Kewangan 1MDB Radhi Mohamad di Hotel Concorde.

“Saya rasa dia masuk, Radhi berkata ‘oh, itu Jho Low’ dan Tan Sri Ong dan dia pergi untuk bertanya khabar. Saya nampak dia dari jauh. Pada masa itu, saya tidak tahu siapa dia.

“Mereka memberitahu saya ini Jho Low, saya tidak melihat wajahnya,” katanya, mengesahkan bahawa dia tidak diperkenalkan kepada Jho Low.

Selain acara makan tengah hari 2011 ini, Gaik Kim mengesahkan bahawa dia tidak pernah melihat Low pada mana-mana majlis lain atau di premis 1MDB.

Ditanya sama ada beliau dimaklumkan oleh pengurusan kanan 1MDB bahawa Jho Low memainkan peranan dalam 1MDB, Gaik Kim berkata “tidak, apa sahaja yang saya tahu tentang peranannya dalam syarikat adalah daripada media”.

Najib, 68, menghadapi empat pertuduhan menggunakan kedudukannya untuk mendapatkan rasuah berjumlah RM2.3 bilion daripada dana 1MDB dan 21 pertuduhan pengubahan wang haram membabitkan jumlah yang sama.

Perbicaraan di hadapan Hakim Datuk Collin Lawrence Sequerah bersambung.

BERITA BERKAIT
POPULAR