Saksi kes Guan Eng beritahu guna ‘boneka’ beri rasuah

June 27, 2022 · Isu semasa

Seorang bekas naib presiden syarikat memberitahu Mahkamah Sesyen Kuala Lumpur hari ini Datuk Zarul Ahmad Mohd Zulkifli, yang terlibat dalam perbicaraan rasuah Lim Guan Eng, “mengaku” bahawa rasuah telah dibayar kepada bekas ketua menteri itu berhubung projek terowong dasar laut Pulau Pinang.

Ketika memberi keterangan terhadap Guan Eng sebagai saksi pendakwaan ke-28, Azli Adam berkata Zarul Ahmad kononnya telah membuat pengakuan itu selepas beliau ditahan reman oleh Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) sekitar Januari 2018 berhubung siasatan kes itu.

Pada masa itu, Azli adalah naib presiden kanan kewangan dan perkhidmatan korporat dalam Consortium Zenith Construction Sdn Bhd (CZCSB) dan bertanggungjawab menguruskan akaun syarikat termasuk penyediaan baucar pembayaran, cek dan invois.

Zarul Ahmad adalah salah seorang pengarah CZCSB pada masa itu juga dan sebelum ini memberi keterangan dia memberikan Lim sejumlah RM3.3 juta pada beberapa kali dari 2013 hingga 2017.

Azli berkata dokumen palsu, dipanggil “boneka”, digunakan untuk menyamarkan pembayaran tunai yang dibuat oleh syarikat kepada penerima sebenar dan tujuan yang dimaksudkan.

“Selepas penahanan Datuk Zarul oleh SPRM sekitar Januari 2018, beliau membuat pengakuan kepada saya dan Ibrahim Sahari (orang atasan Azli) bahawa bayaran berhubung arahannya untuk memalsukan baucar dan invois bayaran sebelum ini adalah untuk rasuah yang dibayar kepada Lim Guan Eng.

“Pengakuannya kepada saya adalah titik perubahan, meyakinkan saya bahawa pembayaran memang dibuat dari 2012 hingga 2017 selepas Datuk Zarul mengarahkan saya dan Ibrahim menggunakan invois dan baucar bayaran ‘dummy’ untuk memanipulasi jejak akaun syarikat dan menampung pembayaran tunai yang dibuatnya,” katanya dalam kenyataan saksinya.

Menurut Azli, pemalsuan membabitkan baucar pembayaran dan invois dikeluarkan di bawah dua syarikat yang agak tidak aktif, Sinar Bina Consultancy Services (SBCS) dan Bintang Ria Engineering (BRE).

“Saya dan Ibrahim Sahari kemudiannya terus mencari perantara untuk menghubungi syarikat bagi mendapatkan invois ‘dummies’.

“Awal 2014, saya bertemu dengan seorang rakan saya di KL (Kuala Lumpur) di mana saya telah meminta bantuannya untuk memperkenalkan sesiapa yang boleh mendapatkan invois ‘dummy’,” katanya menurut laporan MalayMail.

Melalui perantara inilah Azli kemudiannya berkata invois palsu daripada SBCS dan BRE diperoleh.

“Saya boleh mengesahkan bahawa apa-apa bayaran yang dibuat pada invois dan baucar pembayaran kepada SBCS dan BRE adalah pembayaran palsu dan butiran yang dilampirkan untuk projek jalan dan terowong Pulau Pinang tidak disahkan dan tidak pernah dilaksanakan.

“Saya mengesahkan bahawa pengeluaran menggunakan invois dan baucar bayaran daripada SBCS dan BRE sebenarnya adalah pengeluaran kepada Datuk Zarul untuk pembayaran balik hutang dan saya percaya wang itu telah dikeluarkan oleh Datuk Zarul kerana memberi rasuah,” tambah Azli lagi.

Azli juga mengakui bahawa kedua-dua SBCS dan BRE tidak mempunyai kaitan dengan projek terowong dasar laut, dan menegaskan bahawa “boneka” itu dibeli melalui perantara yang mana pemilik syarikat itu tidak diketahui.

Menurutnya beliau juga membayar antara RM10,000 dan RM15,000 dalam satu transaksi tunggal untuk mendapatkan “boneka”.

Selain SBCS dan BRE, invois “dummy” daripada dua lagi syarikat – JKM Konsortium Sdn Bhd (JKMKSB) dan Jurutera Konsult Maju Sdn Bhd (JKMSB) – turut digunakan untuk membuat pengeluaran tunai untuk CZCSB.

Azli juga memberitahu mahkamah dia hanya menggunakan invois tersebut untuk tujuan rekod kewangan bagi mengelakkan isu dengan juruaudit.

Dalam pemeriksaan balas oleh peguam bela Gobind Singh Deo, Azli mengesahkan bahawa penyediaan invois dan baucar pembayaran adalah atas arahan Zarul Ahmad dan dia tidak pernah mengambil inisiatif untuk bertanya kepada pihak kedua mengenai tujuan pengeluaran tunai.

Azli juga bersetuju dengan cadangan peguam bahawa memalsukan dokumen kewangan adalah satu kesalahan jenayah, yang terus dilakukannya di bawah arahan.

Bagaimanapun, saksi itu tidak bersetuju dengan cadangan Gobind bahawa dia “sangat” mampu memalsukan bukti dan tidak boleh dipercayai di kandang saksi.

Guan Eng menghadapi empat pertuduhan menggunakan kedudukannya sebagai ketua menteri ketika itu untuk meminta suapan bagi membantu Consortium Zenith Construction mendapatkan projek terowong dasar laut.

Dia didakwa meminta 10 peratus daripada keuntungan yang diperoleh syarikat itu daripada pemiliknya, Zarul.

Dia juga didakwa menerima RM3.3 juta untuk dirinya dan menyebabkan dua bidang tanah milik kerajaan negeri dilupuskan kepada dua syarikat yang dikaitkan dengan projek terowong itu.

Berita berkaitan
Saya doakan Najib dan keluarga tabah, kata Hishammuddin
14 jam lalu· Politik
Asyraf kritik keputusan dalam kes Najib, boleh dituduh hina mahkamah
14 jam lalu· Politik
Ahli perniagaan mengaku tak bersalah ubah wang haram RM2.04 juta
19 jam lalu· Isu semasa
Zahid ajak akar umbi pertahan ‘Raja Media Sosial’ Najib
19 jam lalu· Politik
Popular
Najib, Sungai Buloh jadi trend di Twitter selepas permohonan ditolak
August 16, 2022
Zahid tukar reka bentuk LCS walaupun TLDM tidak setuju
August 17, 2022
‘Sila laksanakan’, tulis Zahid dalam surat berkaitan skandal kapal LCS
August 17, 2022
Skandal LCS: TLDM kalah bertempur sejak awal, kata bekas panglima
August 15, 2022
Lagi Isu semasa terkini
Sindiket penipuan pembantu rumah ligat ketika krisis Covid-19
2 minit lalu · Isu semasa
3,516 kes semalam, 15 kematian
1 jam lalu · Isu semasa
Rayuan akhir Najib bermula hari ini
1 jam lalu · Isu semasa
Malaysia berhasrat belajar dari Thailand halal ganja perubatan
12 jam lalu · Isu semasa
‘Sila laksanakan’, tulis Zahid dalam surat berkaitan skandal kapal LCS
13 jam lalu · Isu semasa
Video / Foto
[VIDEO] Polisi baharu cegah kematian tahanan polis
August 15, 2022
[VIDEO] Himpunan kapal LCS mahu siasatan bukan penjelasan
August 15, 2022

Agenda Daily

Berita tepat dan menyeluruh.

Umum

Tentang kami

Hubungi kami

Penafian

Sosial media

Facebook

Twitter

Youtube

Instagram

TikTok