Saksi kes Guan Eng arah peguam dapatkan semula RM19 juta ‘wang imuniti’

August 9, 2022 · Isu semasa

Saksi utama pendakwaan dalam perbicaraan kes rasuah bekas Ketua Menteri Pulau Pinang Lim Guan Eng memberitahu Mahkamah Sesyen hari ini bahawa beliau telah mengarahkan peguamnya untuk mendapatkan semula sejumlah RM19 juta daripada ahli perniagaan G Gnanaraja.

Menurut Pengarah Eksekutif Kanan Consortium Zenith Construction Sdn Bhd Datuk Zarul Ahmad Mohd Zulkifli, wang yang dibayar kepada Gnanaraja adalah sebagai pertukaran untuk menggugurkan siasatan rasuah yang sedang dijalankan berhubung projek terowong dasar laut Pulau Pinang selepas lelaki itu menipunya.

Beliau membuat pendedahan itu apabila pihak pembelaan memintanya menjelaskan surat tuntutan (LOD) untuk pemulangan wang itu dan jika secara jelas menyatakan bahawa RM19 juta itu akan “dipegang sebagai amanah” oleh Gnanaraja atas kerja perundingan yang dilakukan.

Zarul Ahmad, yang merupakan saksi pendakwaan ke-23, sebelum ini memberitahu mahkamah bahawa dia telah membayar RM19 juta kepada penipu yang mendakwa mempunyai kuasa, sebagai pertukaran untuk siasatan digugurkan.

Gnanaraja dinyatakan oleh Zarul Ahmad sebagai seorang penipu.

Ketika disoal siasat peguam Guan Eng, Gobind Singh Deo, Zarul Ahmad berulang kali menyatakan beliau hanya mahu wang itu dikembalikan.

“Saya tidak ingat perkataan yang tepat tetapi itulah intipatinya. Intinya adalah saya mahu wang saya dikembalikan.

“Tujuan wang itu adalah untuk memberi kepada Gnanaraja untuk kononnya diserahkan kepada perdana menteri (ketika itu Datuk Seri Najib Razak),” kata Zarul Ahmad menurut MalayMail.

Gnanaraja dikatakan mempunyai hubungan rapat dengan Najib.

Apabila dicadangkan bahawa RM19 juta itu diberikan kepada Gnanaraja untuk dipegang sebagai amanah seperti yang dinyatakan dalam LOD, Zarul Ahmad memberitahu mahkamah bahawa dia tidak dapat mengingati perkataan yang tepat dan mengulangi bahawa dia hanya mahu wangnya dikembalikan.

Geram dengan jawapan Zarul Ahmad yang tidak berubah, Gobind meminta saksi menjawab soalannya secara langsung sama ada RM19 juta itu diberikan kepada Gnanaraja untuk dipegang secara amanah.

Zarul kemudiannya memberitahu Gobind untuk bertanya kepada Shahrul Hamidi & Haziq – firma guaman yang dia bekerja dan menyediakan perkhidmatan LOD pada masa itu.

“Kamu kena tanya peguam saya. Saya hanya memberitahu peguam saya bahawa saya mahu wang saya dikembalikan,” kata Zarul Ahmad sambil menambah bahawa dia dimaklumkan bahawa Gnanaraja tidak menjawab surat-suratnya.

Hari ini, saksi itu juga berkata dia tidak tahu tentang keterangan Gnanaraja kepada penyiasat di mana saksi itu menafikan menipu dan mengancamnya.

Zarul Ahmad sebelum ini memberi keterangan bahawa Gnanaraja telah mengancamnya dengan pendakwaan jenayah berhubung penglibatannya dalam projek terowong dasar laut Pulau Pinang.

Pengerusi DAP itu menghadapi pertuduhan pindaan menggunakan jawatannya sebagai ketua menteri Pulau Pinang ketika itu untuk menerima rasuah RM3.3 juta dalam membantu syarikat milik Zarul Ahmad itu mendapatkan projek pembinaan bernilai RM6,341,383,702.

Kesalahan itu didakwa dilakukan di Pejabat Ketua Menteri Pulau Pinang di tingkat 28 Komtar, George Town antara Januari 2011 dan Ogos 2017.

Bagi pertuduhan pindaan kedua, Lim didakwa meminta daripada Zarul Ahmad 10 peratus daripada keuntungan yang akan diperoleh syarikat itu sebagai penghargaan untuk mendapatkan projek berkenaan.

Guan Eng didakwa melakukan kesalahan ini berhampiran Hotel The Gardens, Lingkaran Syed Putra, Mid Valley City di Kuala Lumpur, pada Mac 2011.

Ahli politik DAP yang kedua-duanya Ahli Parlimen Bagan dan ADUN Air Putih itu turut menghadapi dua lagi pertuduhan menyebabkan dua bidang tanah bernilai RM208.8 juta milik kerajaan Pulau Pinang dilupuskan kepada dua syarikat yang didakwa mempunyai hubungan dengan projek terowong dasar laut itu.

Dia didakwa melakukan kesalahan itu di Jabatan Tanah dan Galian Pulau Pinang di tingkat 21 Komtar pada 17 Februari 2015 dan 22 Mac 2017.

Berita berkaitan
Firdaus Wong lihat tangkap layar mesej lucah didakwa dihantar Ebit Lew
22 jam lalu· Isu semasa
Kes saman serangan seksual, Yusoff Rawther fail rayuan
September 30, 2022· Politik
AS$600 juta masuk dalam akaun Najib boleh jejas nilai ringgit, kata saksi kes 1MDB
September 29, 2022· Isu semasa
Pendakwaan mohon hukuman penjara ditambah 3 bulan terhadap Lokman
September 29, 2022· Isu semasa
Popular
Ejen kosmetik diculik di Tumpat cuba diseludup ke Laos: Laporan
September 30, 2022
Hari ketiga perbicaraan kes Ebit Lew, seorang lagi pendakwah dijangka jadi saksi
September 29, 2022
Kertas siasatan Hakim Mohd Nazlan selesai: SPRM
September 30, 2022
Krisis ekonomi global 2023?
October 1, 2022
Lagi Isu semasa terkini
2,007 kes semalam, 5 kematian
2 jam lalu · Isu semasa
Gempa bumi di Indonesia dirasai penduduk sekitar Lembah Klang
2 jam lalu · Isu semasa
Krisis ekonomi global 2023?
4 jam lalu · Isu semasa
Ejen kosmetik diculik di Tumpat cuba diseludup ke Laos: Laporan
15 jam lalu · Isu semasa
Terbitan MGII Lestari kerajaan RM4.5b terlebih langganan 2.38 kali
16 jam lalu · Isu semasa
Video / Foto
[VIDEO] Mesyuarat MKT UMNO putus 9 ketetapan
12 jam lalu
[VIDEO] 4 wilayah Ukraine jadi milik Rusia
13 jam lalu

Agenda Daily

Berita tepat dan menyeluruh.

Umum

Tentang kami

Hubungi kami

Penafian

Sosial media

Facebook

Twitter

Youtube

Instagram

TikTok