Saksi kata bayaran tunai bulanan kepada Zahid untuk derma politik

May 19, 2022 · Isu semasa

Seorang pengarah syarikat memberitahu Mahkamah Tinggi Shah Alam hari ini bahawa dia tidak dapat mengemukakan sebarang bukti mengenai lawatan bulanan yang dibuatnya secara peribadi ke kediaman peribadi Datuk Seri Ahmad Zahid Hamidi untuk menyampaikan bayaran tunai berjumlah beberapa ratus ribu dolar Singapura berhubung Sistem Visa Asing (VLN).

Bekas Pengarah Ultra Kirana Sdn Bhd (UKSB) Harry Lee Vui Khiun, yang juga saksi ke-15 pendakwaan, memberi keterangan sedemikian semasa perbicaraan rasuah VLN yang dihadapi Presiden UMNO yang juga bekas Timbalan Perdana Menteri (TPM) dan bekas Menteri Dalam Negeri itu.

Semasa pemeriksaan balas oleh peguam bela Datuk Ahmad Zaidi Zainal, Lee disoal mengenai pengetahuannya berhubung pembayaran dana bulanan kepada Zahid bagi tujuan sumbangan politik dari 2014 hingga 2018 seperti yang dinyatakan dalam kenyataan saksinya.

Memetik keterangan Lee yang telah membuat kira-kira 40 penghantaran bayaran tunai bulanan kepada Zahid di kediaman bekas TPM itu di Country Heights, Kajang atau kediaman rasminya di Seri Satria, Putrajaya dalam tempoh empat tahun, Zaidi kemudian bertanya kepada Lee sama ada beliau boleh membuktikan dakwaannya terhadap sebarang penghantaran yang dibuat.

Zaidi: Adakah anda mempunyai bukti bahawa anda berada di sana pada hari tertentu (untuk penghantaran)?

Lee: Tidak, saya tidak mempunyai sebarang bukti.

Lee juga memberitahu mahkamah bahawa beliau tidak diminta untuk mengemukakan sebarang sejarah transaksi berhubung tambang tol lebuh raya yang melibatkan sistem pembayaran elektronik Touch ‘n Go (TnG) atau log pendaftaran pelawat ketika melawat Zahid, oleh penyiasat Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM).

Zaidi: Adakah SPRM meminta sebarang kenyataan TnG?

Lee: Tidak.

Zaidi: Apabila anda memasuki Country Heights (berpagar), tiada siapa boleh masuk tanpa kad akses dan pemandu perlu mendaftar di rumah pengawal. Adakah SPRM meminta anda untuk sebarang butiran sedemikian?

Lee: Tidak.

Lee juga mengesahkan di mahkamah bahawa bayaran tunai yang dikatakan diberikan kepada Zahid adalah untuk tujuan derma politik semata-mata dan berkata pembayaran itu tidak pernah ditunjukkan dalam mana-mana akaun teraudit milik UKSB.

“Menurut pemahaman saya, ia adalah untuk kerajaan hari ini (ketika itu),” kata Lee seperti dilapor MalayMail.

Lee juga memberitahu mahkamah bahawa bayaran tunai kepada Zahid akan diluluskan secara kolektif oleh beliau sendiri, bekas pengurus pentadbiran UKSB David Tan dan pengarah UKSB Wan Quoris Shah Wan Abdul Ghani.

Terdahulu, peguam bela Hamidi Mohd Noh memusatkan perhatian kepada kredibiliti Lee sebagai saksi, mencadangkan kepada kedua-duanya bahawa terdapat banyak butiran mengenai UKSB yang dia tidak dapat ingat, walaupun berada dalam kedudukan yang mempunyai pengetahuan mengenai urusan syarikat itu.

Hamidi: Oleh itu, saya menyatakan kepada anda bahawa anda berbohong mengenai bahagian tertentu kenyataan saksi anda.

Lee: Tidak saya tidak berbohong.

Mengikut fakta kes, UKSB telah memeterai beberapa perjanjian dengan Kerajaan Malaysia dan Kementerian Dalam Negeri (KDN) untuk perkhidmatan kemudahan visa dengan mengendalikan beberapa Pusat Setempat (OSC) di Republik Rakyat China mulai 2012 dan seterusnya.

Zahid, 69, berdepan 33 pertuduhan menerima suapan berjumlah SG$13.56 juta daripada UKSB, untuk dirinya selaku Menteri Dalam Negeri bagi melanjutkan kontrak syarikat itu sebagai pengendali Perkhidmatan OSC di China dan Sistem VLN serta mengekalkan kontrak perjanjian untuk membekalkan sistem bersepadu VLN kepada syarikat sama oleh KDN.

Bagi tujuh lagi pertuduhan, Zahid didakwa sebagai menteri sama telah mendapatkan untuk dirinya wang tunai SG$1,150,000, RM3 juta, euro 15,000 dan AS$15,000 tanpa balasan daripada UKSB yang mempunyai kaitan dengan kerja rasmi beliau.

Dia didakwa melakukan semua kesalahan itu di Seri Satria, Presint 16, Putrajaya dan Country Heights Kajang antara Oktober 2014 dan Mac 2018.

Perbicaraan didengar di hadapan Hakim Datuk Mohd Yazid Mustafa dan bersambung esok

Berita berkaitan
Mahkamah tolak permohonan Zahid halang kenyataan Dr M terhadapnya
5 jam lalu· Politik
Bagi UMNO, penyelesaian harga barang naik adalah dengan buat PRU
11 jam lalu· Politik
Zahid sepatutnya berundur, jadi perosak kestabilan negara: Wan Saiful
July 4, 2022· Politik
Penganggur didakwa bunuh teman wanita berusia 16 tahun
July 4, 2022· Isu semasa
Popular
Banjir di Baling, Azeez gesa projek Musang King dihentikan
July 5, 2022
Lelaki bogel tunggang motosikal ditahan disyaki bunuh isteri, bayi
July 4, 2022
Baling bah: Tiada aktiviti pembalakan di Gunung Inas
July 5, 2022
Saksi kata Syed Saddiq arah agih wang ketika SPRM sedang siasat
July 5, 2022
Lagi Isu semasa terkini
Baling bah: Muhyiddin arah Bersatu hantar bantuan segera
7 minit lalu · Isu semasa
Zahid sahkan kepada mahkamah perbelanjaan ketika di luar negara
1 jam lalu · Isu semasa
Ringgit susut berbanding dolar AS
1 jam lalu · Isu semasa
PM arah bantuan bencana segera dihantar ke Baling
4 jam lalu · Isu semasa
Banjir di Baling, Azeez gesa projek Musang King dihentikan
5 jam lalu · Isu semasa
Video / Foto
[VIDEO] Banjir di Baling, penduduk dakwa jadi mangsa Projek Musang King
9 jam lalu
[VIDEO] Tak serius, kerajaan ambil lewa isu harga barang, kata pemimpin Amanah
July 1, 2022

Agenda Daily

Berita tepat dan menyeluruh.

Umum

Tentang kami

Hubungi kami

Penafian

Sosial media

Facebook

Twitter

Youtube

Instagram

TikTok