Saksi FBI beri keterangan Najib terima dana 1MDB diseleweng AS$756 juta

Bekas Perdana Menteri Datuk Seri Najib Razak menerima dana yang diseleweng daripada 1Malaysia Development Berhad (1MDB) sebanyak AS$756 juta atau bersamaan RM3.18 bilion, dedah seorang saksi Ejen Biro Siasatan Persekutuan (FBI).

Saksi FBI semasa memberi keterangan dalam perbicaraan di Amerika Syarikat berkata wang yang diselewengkan dan diterima Najib adalah dana AS$6.5 bilion yang diperoleh dalam pelaksanaan bon yang dilakukan 1MDB dengan Goldman Sachs.

Ejen FBI Eric Van Dorn memberi keterangan itu dalam perbicaraan rasuah bekas pegawai bank Goldman, Roger Ng di New York.

Dalam pada itu, saksi juga memberitahu ahli perniagaan yang kini dalam buruan Low Taek Jho atau Jho Low, didakwa mencuri AS$1.42 bilion (RM5.97 bilion) dana 1MDB.

Menurut laporan Bloomberg, selain Najib dan Jho Low, bekas pengarah urusan International Petroleum Investment Co Khadem al-Qubaisi turut menerima AS$472.8 juta yang diselewengkan daripada pelaksanaan bon itu.

Ng menerima AS$35.1 juta, manakala Tim Leissner menerima AS$73.4 juta, tambah ejen itu.

Van Dorn berkata menjejaki bagaimana dana bon itu disalurkan kepada sekurang-kurangnya 16 penerima.

Sebelum ini penyiasat telah mengesahkan Najib menerima AS$681 juta daripada bon ketiga 1MDB pada 2013.

Leissner memberi keterangan bahawa dana itu digunakan untuk untuk kempen pilihan raya tahun itu.

Menurut penyiasat, Najib kemudian memulangkan AS$620 juta dana itu.

Najib mendakwa ia dikembalikan kepada “penderma Arab”, tetapi penyiasat berkata wang itu dikembalikan kepada akaun yang dikawal oleh Jho Low.

Jabatan Kehakiman AS juga sebelum ini mengatakan Najib menerima AS$50 juta dalam dua transaksi pada 2011 dan 2012 yang diseleweng daripada 1MDB.

BERITA BERKAIT
POPULAR