Saksi beritahu tak siasat VIP lain didakwa terima wang UKSB

August 10, 2022 · Isu semasa

Penyiasat Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) hari ini memberitahu Mahkamah Tinggi Shah Alam beliau tidak menyiasat pembayaran tunai melibatkan individu berprofil tinggi lain yang menerima sumbangan kewangan daripada Ultra Kirana Sdn Bhd (UKSB) kerana ia di luar skop siasatannya.

Memberi keterangan dalam perbicaraan rasuah kontrak sistem visa asing (VLN) Datuk Seri Ahmad Zahid Hamidi, Pegawai Penguat Kuasa Kanan SPRM V Mahendran berkata beliau tidak menyiasat bayaran tunai yang dibuat kepada individu lain yang dinamakan dalam lejar UKSB kerana mereka tiada kaitan dengan kes yang beliau telah ditugaskan mengikut aduan yang dikemukakan kepada agensi itu.

Sebelum ini, mahkamah diberitahu lejar itu digunakan oleh pengurus pentadbiran UKSB David Tan Siong Sun untuk tujuan simpan kira pembayaran tunai yang dibuat oleh UKSB kepada pelbagai ahli politik, kakitangan kerajaan dan Zahid sendiri.

“Saya semak lejar, ada nama VIP, rakan niaga, beberapa menteri dan ahli politik, tetapi semakan kemudian mendapati wang yang diberikan kepada individu ini tidak berkaitan dengan Zahid dan kes yang saya siasat (ketika itu) melibatkan VLN dan Pusat Sehenti (OSC).

“Fokus saya adalah berkaitan UKSB dan yang melibatkan kontrak VLN yang terletak di bawah bidang kuasa KDN (Kementerian Dalam Negeri).

“Oleh itu, individu lain (yang dinamakan) tidak ada kaitan dengan kes saya, tetapi SPRM telah memulakan siasatan dengan menugaskan beberapa pegawai penyiasat untuk meneliti lebih lanjut perkara itu (terhadap individu lain yang dinamakan),” kata saksi pendakwaan ke-18 itu.

Antara yang dinamakan dalam lejar sebagai penerima bayaran tunai termasuk bekas Perdana Menteri Tan Sri Muhyiddin Yassin, menteri Kabinet semasa Khairy Jamaluddin dan Datuk Seri Reezal Merican Naina Merican; bekas menteri Kabinet Datuk Seri Mohd Shafie Apdal, Datuk Seri Anifah Aman, Tan Sri Ong Ka Chuan dan Tan Sri Chan Kong Choy; serta Ketua Penerangan UMNO Shahril Hamdan.

Bagaimanapun, kesemua mereka telah menafikan menerima bayaran itu.

Awal hari ini, Mahendran memberi keterangan bahawa siasatan rasuah terhadap UKSB dan dakwaan rasuah yang dibayar kepada pegawai kerajaan berhubung pemberian kontrak VLN dimulakan berikutan aduan yang dibuat oleh kakitangan agensi penguatkuasaan itu sendiri.

Mahendran berkata beliau telah diarahkan oleh pihak atasannya – Timbalan Pengarah Bahagian Gerakan Khas (BOK) SPRM – untuk mengambil alih kes itu sebagai pegawai penyiasat pada 27 September 2018.

Ketika pemeriksaan balas oleh peguam bela Datuk Ahmad Zaidi Zainal, Mahendran sekali lagi mengekalkan keterangannya bahawa orang lain yang dinamakan dalam lejar UKSB, termasuk dakwaan perantara kepada beberapa individu berprofil tinggi berhubung pembayaran tunai yang dibuat, tidak disiasat kerana mereka bukan tumpuan siasatan beliau.

Ahmad Zaidi: Pembayaran tunai kepada Zahid didakwa dibuat oleh tiga individu yang dinamakan (dari UKSB) iaitu Harry Lee Vui Khiun, Wan Quoris Shah Wan Abdul Ghani dan David Tan Siong Sun, adakah anda semasa siasatan anda turut menyiasat proksi menteri-menteri tersebut?

Mahendran: Tidak.

Zahid, 69, berdepan 33 pertuduhan menerima suapan berjumlah SG$13.56 juta daripada UKSB untuk dirinya selaku Menteri Dalam Negeri bagi melanjutkan kontrak syarikat itu sebagai pengendali Perkhidmatan OSC di China dan Sistem VLN, serta mengekalkan kontrak perjanjian untuk membekalkan sistem bersepadu VLN kepada syarikat sama oleh KDN.

Bagi tujuh lagi pertuduhan, dia didakwa mendapatkan untuk dirinya wang tunai SG$1,150,000, RM3 juta, EURO15,000 dan AS$15,000 tanpa balasan daripada UKSB yang mempunyai kaitan dengan kerja rasminya.

Presiden UMNO itu didakwa melakukan semua perbuatan berkenaan di Seri Satria di Presint 16, Putrajaya dan Country Heights Kajang antara Oktober 2014 dan Mac 2018.

Perbicaraan di hadapan Hakim Datuk Mohd Yazid Mustafa bersambung.

Berita berkaitan
Semoga sempat bentang sebelum bubar, kata Ketua Pemuda PAS
6 jam lalu· Politik
Petisyen bantah PRU-15 semasa banjir dilancar, mahu halang Zahid ‘redah’
13 jam lalu· Politik
Tiada keputusan dicapai dalam pertemuan Hadi dan Zahid, kata Muhyiddin
September 27, 2022· Politik
Bekas pegawai khas kepada bekas MB Johor didakwa palsukan slip gaji
September 27, 2022· Isu semasa
Popular
Dua PPS banjir dibuka di Klang, paras air 2 daerah berjaga-jaga
September 28, 2022
Semakan kes SRC Najib: Shafee tulis surat minta perbicaraan dipercepat
September 28, 2022
Ketahui hak harta sepencarian selepas bercerai
January 12, 2022
Buruh binaan maut runtuhan konkrit tingkat 51 Oxley Tower
September 27, 2022
Lagi Isu semasa terkini
Peguam Najib kata RM60.6j hadiah Saudi, tapi saksi tak dapat sahkan
September 28, 2022 · Isu semasa
Ternak babi terbuka punca sumber air, pantai di Kuala Langat tercemar
25 minit lalu · Isu semasa
Cuepacs bantah tubuh Agensi Kawalan Sempadan: Adnan
48 minit lalu · Isu semasa
Maybank tukar SMS OTP kepada Secure2u menjelang Jun 2023
2 jam lalu · Isu semasa
Semakan kes SRC Najib: Shafee tulis surat minta perbicaraan dipercepat
3 jam lalu · Isu semasa
Video / Foto
[VIDEO] Sampai kiamat pun Guan Eng kata saya menteri gagal, sindir Hishammuddin
18 jam lalu
[VIDEO] PAS komited bersama PN, akan umum hala tuju PRU15
20 jam lalu

Agenda Daily

Berita tepat dan menyeluruh.

Umum

Tentang kami

Hubungi kami

Penafian

Sosial media

Facebook

Twitter

Youtube

Instagram

TikTok