Saksi beritahu siasat perbualan WhatsApp Valeuadd, Oceans 17

July 19, 2022 · Isu semasa

Peguam Gobind Singh Deo menuduh Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) melakukan ekspedisi “memancing” untuk mengenakan tuduhan ke atas anak guamnya Syed Saddiq Abdul Rahman dalam perbicaraannya yang sedang berjalan berkaitan pecah amanah jenayah (CBT) dan penyelewengan dana berjumlah lebih RM1 juta.

Ketika pemeriksaan balas terhadap Muhamad Khairi Muhamad Rodi, pegawai kanan SPRM itu tidak dapat menjawab apakah peruntukan di bawah undang-undang yang membenarkannya merampas telefon milik penolong bendahari Bersatu Rafiq Hakim Razali supaya kandungannya dapat diekstrak bagi mengaitkan Syed Saddiq, yang mengetuai sayap Pemuda Bersatu, Armada, ketika itu.

Khairi adalah salah seorang daripada enam pegawai SPRM yang pergi ke rumah Syed Saddiq pada hari RM250,000 dilaporkan hilang dari kediaman itu tetapi dia tidak bercakap dengannya walaupun menjadi pegawai utama.

Menurutnya seorang pegawai lain bercakap dengan Syed Saddiq dan dia tidak tahu apa yang dikatakan antara mereka.

Khairi, yang ditugaskan untuk menyiasat laporan kecurian berjumlah RM250,000 dari rumah Syed Saddiq, berkata dia menghantar telefon itu untuk analisis forensik khusus bagi mendapatkan perbualan WhatsApp daripada dua kumpulan “Valeuadd” dan “Oceans 17”.

Khairi memberitahu mahkamah bahawa mesej dalam kedua-dua kumpulan itu digunakan oleh pihak pendakwaan, diketuai oleh Datuk Wan Shaharuddin Wan Ladin, untuk mengaitkan Syed Saddiq kerana mengeluarkan wang Armada secara haram daripada akaun selepas dia dilucutkan keahliannya berikutan keengganannya untuk bekerjasama dengan Presiden Bersatu ketika itu Tan Sri Muhyiddin Yassin.

Gobind: En Khairi, awak kata telefon itu dirampas di bawah Seksyen 30(1)(b) Akta SPRM. Pada masa itu, anda berada di rumah tertuduh pada 31 Mac 2020. Bukankah kes ini diklasifikasikan di bawah Kanun Keseksaan?

Khairi: Tidak, ia di bawah Akta.

Gobind: Akta dan seksyen manakah di bawahnya?

Khairi: Secara umum.

Gobind: Tidak boleh secara umum. Anda mesti tahu apa kesalahan yang dilakukan. Apakah kesalahan itu?

Khairi: Siasatan saya adalah di bawah Seksyen 27 Akta SPRM. Terdapat tiga kertas siasatan dibuka untuk kes Syed Saddiq dan satu daripadanya adalah siasatan saya sendiri.

Gobind: Seksyen 27 adalah mengenai membuat kenyataan palsu.

Khairi: Ya.

Gobind: Pada masa itu, tiada sebarang kenyataan diberikan kepada SPRM lagi.

Khairi: Sebab aduan itu terbuka secara umum di bawah Akta SPRM 2009.

Gobind: Secara umum, bermakna tiada bahagian khusus yang disebut. Jadi, pada masa itu, anda tidak mempunyai kuasa untuk menggunakan Seksyen 30(1)(b) Akta SPRM. Jika tiada bahagian khusus untuk disiasat, anda tidak mempunyai bidang kuasa di bawah akta tersebut kerana ia adalah untuk merampas telefon bimbit. Kesalahan ini adalah berdasarkan kesalahan tertentu.

Khairi: Saya tidak pasti.

Gobind: Saya memberitahu anda bahawa anda sedang memancing untuk kes terhadap Syed Saddiq. Malah, tiada kes terhadapnya, bukan?

Khairi: Saya tidak setuju.

Ketika disoal lanjut, Khairi berkata segala arahan dalam kes ini datang daripada pihak atasan dan beliau mengikut rantaian perintah.

Menurutnya beliau telah pergi ke rumah Syed Saddiq bersama enam yang lain pada hari kecurian dan rakan sekerjanya telah menemu bual ahli Parlimen Muar, bukan beliau.

Gobind kemudian bertanya bagaimana seorang pegawai penyiasat tidak boleh bercakap dengan pengadu dan membenarkan orang lain untuk menjalankan siasatan.

Khairi juga berkata beliau tidak berbincang dengan pegawai yang bercakap dengan Syed Saddiq mengenai butiran perbualan mereka.

Gobind: Saya nyatakan kepada anda bahawa ini adalah satu penyalahgunaan kuasa SPRM dan ia adalah untuk anda cuba mengaitkan Syed Saddiq dalam kes ini. Penyalahgunaan proses sepenuhnya, setuju atau tidak?

Khairi: Saya tidak setuju.

Khairi adalah saksi ke-23 dalam kes ini.

Pada Mac 2020, Syed Saddiq membuat laporan polis berhubung kecurian RM250,000 dari peti besi di rumahnya walaupun tiada tanda-tanda kemasukan paksa. Ia mendorong siasatan daripada SPRM.

Dua bulan kemudian pada 22 Julai, dia telah dikenakan tuduhan pertamanya. Ketika masih sebagai ketua pemuda Bersatu, Syed Saddiq didakwa bersubahat dengan penolong bendahari parti Rafiq dalam melakukan CBT dana berjumlah RM1 juta.

Perbicaraan bersambung esok.

Berita berkaitan
Pegawai MP Bentong dan Setiausaha Akhbar Menteri dipanggil beri keterangan
January 26, 2023· Politik
Tidak ada apa-apa tidak kena, kata Zafrul berhubung pakej rangsangan sejak 2020
January 5, 2023· Isu semasa
Menara KL: Annuar ambil tindakan undang-undang terhadap individu buat fitnah
January 4, 2023· Politik
Kes Shahrir terima RM1 juta, Najib akan dipanggil jadi saksi
December 13, 2022· Isu semasa
Popular
Formula baharu Rafizi, perluas model pekerja sambilan bagi pengusaha restoran
January 27, 2023
Kos tunai haji 2023 naik RM31,000
January 16, 2023
Strategi hadapi krisis ekonomi 2023
January 28, 2023
Pemimpin PAS dan Bersatu berkumpul di depan Kedutaan Sweden, tiada pemimpin UMNO
January 27, 2023
Lagi Isu semasa terkini
Strategi hadapi krisis ekonomi 2023
7 jam lalu · Isu semasa
Formula baharu Rafizi, perluas model pekerja sambilan bagi pengusaha restoran
17 jam lalu · Isu semasa
Kes 1MDB: Saksi mengaku gagal kendali akaun Najib
22 jam lalu · Isu semasa
Pemimpin PAS dan Bersatu berkumpul di depan Kedutaan Sweden, tiada pemimpin UMNO
23 jam lalu · Isu semasa
Kes bunuh pengawal keselamatan, tertuduh dijatuhi hukuman mati
23 jam lalu · Isu semasa
Video / Foto
[VIDEO] Ucapan Ustaz Ahmad di majlis kutipan dana PRN Pas Kedah
11 jam lalu
[VIDEO] Noh Omar boleh rayu lagi walaupun sabotaj 16 kali, kata Megat Zulkarnain
11 jam lalu

Agenda Daily

Berita tepat dan menyeluruh.

Umum

Tentang kami

Hubungi kami

Penafian

Sosial media

Facebook

Twitter

Youtube

Instagram

TikTok