Saksi beritahu siasat perbualan WhatsApp Valeuadd, Oceans 17

July 19, 2022 · Isu semasa

Peguam Gobind Singh Deo menuduh Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) melakukan ekspedisi “memancing” untuk mengenakan tuduhan ke atas anak guamnya Syed Saddiq Abdul Rahman dalam perbicaraannya yang sedang berjalan berkaitan pecah amanah jenayah (CBT) dan penyelewengan dana berjumlah lebih RM1 juta.

Ketika pemeriksaan balas terhadap Muhamad Khairi Muhamad Rodi, pegawai kanan SPRM itu tidak dapat menjawab apakah peruntukan di bawah undang-undang yang membenarkannya merampas telefon milik penolong bendahari Bersatu Rafiq Hakim Razali supaya kandungannya dapat diekstrak bagi mengaitkan Syed Saddiq, yang mengetuai sayap Pemuda Bersatu, Armada, ketika itu.

Khairi adalah salah seorang daripada enam pegawai SPRM yang pergi ke rumah Syed Saddiq pada hari RM250,000 dilaporkan hilang dari kediaman itu tetapi dia tidak bercakap dengannya walaupun menjadi pegawai utama.

Menurutnya seorang pegawai lain bercakap dengan Syed Saddiq dan dia tidak tahu apa yang dikatakan antara mereka.

Khairi, yang ditugaskan untuk menyiasat laporan kecurian berjumlah RM250,000 dari rumah Syed Saddiq, berkata dia menghantar telefon itu untuk analisis forensik khusus bagi mendapatkan perbualan WhatsApp daripada dua kumpulan “Valeuadd” dan “Oceans 17”.

Khairi memberitahu mahkamah bahawa mesej dalam kedua-dua kumpulan itu digunakan oleh pihak pendakwaan, diketuai oleh Datuk Wan Shaharuddin Wan Ladin, untuk mengaitkan Syed Saddiq kerana mengeluarkan wang Armada secara haram daripada akaun selepas dia dilucutkan keahliannya berikutan keengganannya untuk bekerjasama dengan Presiden Bersatu ketika itu Tan Sri Muhyiddin Yassin.

Gobind: En Khairi, awak kata telefon itu dirampas di bawah Seksyen 30(1)(b) Akta SPRM. Pada masa itu, anda berada di rumah tertuduh pada 31 Mac 2020. Bukankah kes ini diklasifikasikan di bawah Kanun Keseksaan?

Khairi: Tidak, ia di bawah Akta.

Gobind: Akta dan seksyen manakah di bawahnya?

Khairi: Secara umum.

Gobind: Tidak boleh secara umum. Anda mesti tahu apa kesalahan yang dilakukan. Apakah kesalahan itu?

Khairi: Siasatan saya adalah di bawah Seksyen 27 Akta SPRM. Terdapat tiga kertas siasatan dibuka untuk kes Syed Saddiq dan satu daripadanya adalah siasatan saya sendiri.

Gobind: Seksyen 27 adalah mengenai membuat kenyataan palsu.

Khairi: Ya.

Gobind: Pada masa itu, tiada sebarang kenyataan diberikan kepada SPRM lagi.

Khairi: Sebab aduan itu terbuka secara umum di bawah Akta SPRM 2009.

Gobind: Secara umum, bermakna tiada bahagian khusus yang disebut. Jadi, pada masa itu, anda tidak mempunyai kuasa untuk menggunakan Seksyen 30(1)(b) Akta SPRM. Jika tiada bahagian khusus untuk disiasat, anda tidak mempunyai bidang kuasa di bawah akta tersebut kerana ia adalah untuk merampas telefon bimbit. Kesalahan ini adalah berdasarkan kesalahan tertentu.

Khairi: Saya tidak pasti.

Gobind: Saya memberitahu anda bahawa anda sedang memancing untuk kes terhadap Syed Saddiq. Malah, tiada kes terhadapnya, bukan?

Khairi: Saya tidak setuju.

Ketika disoal lanjut, Khairi berkata segala arahan dalam kes ini datang daripada pihak atasan dan beliau mengikut rantaian perintah.

Menurutnya beliau telah pergi ke rumah Syed Saddiq bersama enam yang lain pada hari kecurian dan rakan sekerjanya telah menemu bual ahli Parlimen Muar, bukan beliau.

Gobind kemudian bertanya bagaimana seorang pegawai penyiasat tidak boleh bercakap dengan pengadu dan membenarkan orang lain untuk menjalankan siasatan.

Khairi juga berkata beliau tidak berbincang dengan pegawai yang bercakap dengan Syed Saddiq mengenai butiran perbualan mereka.

Gobind: Saya nyatakan kepada anda bahawa ini adalah satu penyalahgunaan kuasa SPRM dan ia adalah untuk anda cuba mengaitkan Syed Saddiq dalam kes ini. Penyalahgunaan proses sepenuhnya, setuju atau tidak?

Khairi: Saya tidak setuju.

Khairi adalah saksi ke-23 dalam kes ini.

Pada Mac 2020, Syed Saddiq membuat laporan polis berhubung kecurian RM250,000 dari peti besi di rumahnya walaupun tiada tanda-tanda kemasukan paksa. Ia mendorong siasatan daripada SPRM.

Dua bulan kemudian pada 22 Julai, dia telah dikenakan tuduhan pertamanya. Ketika masih sebagai ketua pemuda Bersatu, Syed Saddiq didakwa bersubahat dengan penolong bendahari parti Rafiq dalam melakukan CBT dana berjumlah RM1 juta.

Perbicaraan bersambung esok.

Berita berkaitan
Tiada unsur penyelewengan dalam projek Musang King di Kedah, kata SPRM
August 12, 2022· Isu semasa
Tindakan Najib, Arul pinda laporan audit 1MDB adalah perbuatan jenayah, kata saksi
August 12, 2022· Isu semasa
Siasatan ke atas beberapa individu dalam skandal LCS sudah lengkap: SPRM
August 11, 2022· Isu semasa
Peguam Negara pengerusikan jawatakuasa siasat insiden di KLIA
August 7, 2022· Isu semasa
Popular
Permohonan Najib ‘cacat, pentingkan diri sendiri’, kata pendakwaan
August 15, 2022
Perbicaraan Najib wajar ditangguh sehingga siasatan Nazlan selesai: Hisyam Teh
August 15, 2022
Skandal LCS: TLDM kalah bertempur sejak awal, kata bekas panglima
August 15, 2022
Tak adil dakwa laporan LCS fitnah hanya kerana Pengerusi PAC dari DAP
August 15, 2022
Lagi Isu semasa terkini
Kejatuhan harga minyak, kadar faedah China jejas nilai ringgit
22 minit lalu · Isu semasa
Dewan Negara lulus empat RUU
1 jam lalu · Isu semasa
Bursa Malaysia ditutup rendah
2 jam lalu · Isu semasa
KKM mohon lebih banyak dana penjagaan kesihatan awam
2 jam lalu · Isu semasa
Skandal kapal tak siap: Bekas pegawai tinggi BNS didakwa esok
3 jam lalu · Isu semasa
Video / Foto
[VIDEO] Polisi baharu cegah kematian tahanan polis
7 jam lalu
[VIDEO] Himpunan kapal LCS mahu siasatan bukan penjelasan
9 jam lalu

Agenda Daily

Berita tepat dan menyeluruh.

Umum

Tentang kami

Hubungi kami

Penafian

Sosial media

Facebook

Twitter

Youtube

Instagram

TikTok