Saksi beritahu rakan bermegah jumpa Najib, De Niro, DiCaprio

March 2, 2023 · Isu semasa

Bekas Pengurus Perhubungan Bank BSI Singapura, Yak Yew Chee yang mengendalikan pelanggan seperti 1Malaysia Development Berhad (1MDB) bercakap besar mengenai pertemuan dengan Perdana Menteri (PM) ketika itu Datuk Seri Najib Razak dan bintang Hollywood, kata bekas rakan sekerjanya, Kevin Michael Swampillai kepada Mahkamah Tinggi Kuala Lumpur, hari ini (2 Mac 2023).

Sebagai Ketua Jabatan Perkhidmatan Pengurusan Kekayaan BSI Singapura, Swampillai telah membantu pasukan Yew Chee dalam urus niaga untuk syarikat seperti 1MDB, anak syarikat 1MDB dan SRC International Sdn Bhd, di mana sejumlah besar wang syarikat ini mengalir keluar kepada dana fidusiari ke destinasi akhir yang tidak diketahui.

Dalam perbicaraan ini, Najib menghadapi 25 pertuduhan berhubung penyelewengan RM2.28 bilion dana 1MDB, yang menurut pihak pendakwaan telah memasuki akaun bank peribadi Najib melalui pelbagai akaun dan entiti seperti dana fidusiari tersebut.

Ditanya oleh pihak pendakwaan sama ada beliau telah menyemak dengan Najib jika transaksi bank bagi kumpulan syarikat 1MDB itu tulen atau sah, Swampillai berkata beliau tidak mempunyai hubungan dengan Najib dan tidak akan mempunyai sebarang peluang untuk mendapatkan pengesahan daripada bekas PM itu kerana dia tidak mempunyai peranan yang berhadapan dengan pelanggan.

Swampillai menyatakan bagaimanapun Yew Chee mungkin mempunyai hubungan dengan Najib, tetapi berkata beliau tidak tahu konteks interaksi tersebut.

“Saya tidak ingat sifat sebenar konteksnya. Yew Chee agak menyombongkan diri, dia biasanya akan bercakap. Saya ingat dia ada menyebut dia pernah berinteraksi dengan Datuk Seri Najib,” kata saksi pendakwaan ke-44.

Kemudian apabila ditanya oleh peguam bela utama Najib, Tan Sri Muhammad Shafee Abdullah, Swampillai berkata Yew Chee “banyak bercakap besar” tentang orang yang dia temui dalam kerjaya “seperti disebut Datuk Seri Najib, beberapa personaliti Hollywood.”

Ditanya siapa bintang Hollywood itu, Swampillai berkata: “Nah, jika ingatan berguna, saya rasa dia menyebut Robert de Niro, Leonardo DiCarpio, itu adalah beberapa nama yang terlintas di fikiran. Saya rasa dia menghadiri parti atau sesuatu,” katanya menurut MalayMail.

Mengenai bagaimana Yew Chee dapat bertemu dengan personaliti Hollywood ini, Swampillai berkata dia “menganggap ia disebabkan fakta bahawa dia telah menemani Jho Low hampir ke mana-mana” dan berkata dia mempunyai tanggapan berbeza bahawa Yew Chee “sangat rapat” dengan Low Taek Jho ( juga dikenali sebagai Jho Low).

Ketika disoal tentang tabiat Jho Low yang menjatuhkan nama tokoh berpengaruh, Swampillai berkata Low tidak berbuat demikian di hadapannya kerana mereka mempunyai interaksi yang sangat terhad yang berkaitan dengan kerja.

“Untuk bersikap adil, saya rasa saya tidak dapat mengingati masa Jho Low pernah memberitahu saya secara peribadi bahawa dia rapat dengan Datuk Seri Najib atau pernah bertemu atau bercakap dengan Datuk Seri Najib.

“Tidak akan ada peluang untuk dia berbuat demikian, kerana kami tidak berinteraksi sehingga tahap itu,” katanya.

Swampillai berkata dia mungkin hanya bertemu Jho Low dua atau tiga kali dan bercakap melalui telefon beberapa kali, manakala makan malam selepas mesyuarat anak syarikat 1MDB adalah tidak penting kerana dia duduk di satu meja, manakala Jho Low duduk di tengah-tengah meja bercakap dengan mereka yang lebih dekat dengannya.

Mengenai dakwaan Jho Low sebagai penasihat Najib, Swampillai mengesahkan beliau tidak pernah mendengar perkara ini daripada ahli perniagaan dalam buruan itu secara langsung, tetapi telah mendengar mengenainya melalui maklumat “orang kedua” daripada pihak atasannya di bank.

Beliau mengesahkan inilah sebabnya beliau telah berpendapat bahawa Jho Low adalah penasihat Najib.

Perbicaraan di hadapan hakim Datuk Collin Lawrence Sequerah akan disambung semula pada 17 April, dengan Shafee dijangka meneruskan pemeriksaan balas terhadap Swampillai.

Berita berkaitan
Zahid dapat pasport semula secara kekal, tidak dibantah pendakwa
March 27, 2023· Politik
Kes saman Zahid-Dr Mahathir ditetapkan pada November tahun ini
March 24, 2023· Politik
Mahkamah benar pasport diserah kepada Rosmah buat sementara
March 21, 2023· Isu semasa
Indira kemuka saman 8 negeri tuntut isytihar tukar agama unilateral tak sah
March 21, 2023· Isu semasa
Popular
Bukankah PH tuduh SPRM alat politik, tanya C4 kepada Anwar
March 28, 2023
‘Lawatan guna wang rakyat tapi balik enggan perjelaskan pula’
March 28, 2023
Proton perkenal SUV baharu X90
March 28, 2023
Ayob Khan dilantik Pengarah JSJ
March 28, 2023
Lagi Isu semasa terkini
Ayob Khan dilantik Pengarah JSJ
10 jam lalu · Isu semasa
‘Lawatan guna wang rakyat tapi balik enggan perjelaskan pula’
10 jam lalu · Isu semasa
Proton perkenal SUV baharu X90
11 jam lalu · Isu semasa
Bukankah PH tuduh SPRM alat politik, tanya C4 kepada Anwar
13 jam lalu · Isu semasa
27 penyelidik IPTA, IPTS terima geran penyelidikan MASA
14 jam lalu · Isu semasa
Video / Foto
[VIDEO] Wakil rakyat ada hak, tak salah jatuhkan kerajaan ‘cakap banyak’, kata Mahathir
11 minit lalu
[VIDEO] Mahathir hairan Anwar disambut pegawai rendah di Arab Saudi
10 jam lalu

Agenda Daily

Berita tepat dan menyeluruh.

Umum

Tentang kami

Hubungi kami

Penafian

Sosial media

Facebook

Twitter

Youtube

Instagram

TikTok