Saksi beritahu cam suara Najib tanya AS$2.3 bilion pelaburan 1MDB

March 1, 2023 · Isu semasa

Suara bekas Perdana Menteri Datuk Seri Najib Razak dapat dikenali dengan serta-merta apabila beliau membuat panggilan telefon pada 2014 untuk memeriksa ‘pelaburan’ AS$2.3 bilion 1Malaysia Development Berhad (1MDB), beritahu seorang bekas jurubank Singapura kepada Mahkamah Tinggi Kuala Lumpur, hari ini (1 Mac 2023).

Kevin Michael Swampillai, warga Malaysia berusia 58 tahun yang sebelum ini merupakan ketua perkhidmatan pengurusan kekayaan BSI Bank Singapura, memberitahu mengenai panggilan itu pada 2014 yang dibuat atas permintaan Najib.

Swampillai buat kali pertama hari ini menjadi saksi pendakwaan ke-44 dalam perbicaraan Najib berkaitan RM2.28 bilion dana 1MDB – yang dikatakan telah memasuki akaun bank peribadi bekas Presiden UMNO itu.

Ditanya oleh Timbalan Pendakwa Raya Mohamad Mustaffa P Kunyalam bagaimana dia dapat mengenal pasti suara Najib dalam panggilan telefon itu, Swampillai berkata: “Saya mendengar Datuk Seri Najib di televisyen banyak kali, jadi dia mempunyai suara yang tersendiri, jadi apabila dia bercakap dalam perbualan itu saya serta-merta mengenali suara itu.”

Menurut Swampillai, Pengurus Perhubungan BSI Singapura, Yak Yew Chee telah memberitahunya dan pegawai bawahannya Yeo Jiawei bahawa Najib mahu berbual cepat dengan pengurus dana Bridge Funds yang menguruskan pelaburan luar negara 1MDB yang dikatakan berjumlah AS$2.3 bilion.

Swampillai berkata dia dan Yeo kemudian mengatur panggilan telefon dengan wakil pengurus dana Lobo Lee pada tarikh yang diberikan oleh Yew Chee.

“Ada alasan yang tidak jelas diberikan kepada kami untuk panggilan yang diminta oleh Najib ini. Selepas beberapa soalan oleh saya sendiri, saya mendapat tahu daripada Yew Chee bahawa Najib ingin bertanya kepada Lobo beberapa soalan mengenai penilaian Bridge Funds.

“Saya tidak ingat tarikh sebenar panggilan itu tetapi pada 2014. Saya dan Yeo menghadiri panggilan itu semata-mata untuk memperkenalkan Lobo kepada Najib.

“Sambungan panggilan adalah teruk kerana Najib sedang menelefon dari luar negara di suatu tempat dan Lobo berada dalam feri ke Macau… jadi terdapat gangguan statik berterusan semasa panggilan supaya kedua-dua pihak tidak mendengar antara satu sama lain dengan baik,” katanya.

Semasa perbicaraan berlangsung, Mahkamah Tinggi telah mendengar bahawa pelaburan AS$2.3 bilion oleh 1MDB sebenarnya tidak bernilai dan pelaburan palsu.

Hari ini, Swampillai berkata penglibatannya dalam anak syarikat 1MDB Cayman Islands, Brazen Sky Limited, pelaburan berjumlah AS$2.3 bilion dalam Bridge Funds dikurangkan secara beransur-ansur dari 2013 dan seterusnya, manakala Yeo mengambil peranan yang lebih menonjol untuk BSI Singapura.

“Secara berkesan saya telah diketepikan dan dikeluarkan daripada aliran maklumat kerana Jho Low mula menimbulkan kebimbangan mengenai kebocoran memandangkan maklumat yang mula muncul di media pada masa itu. Saya disyaki menjadi punca potensi kebocoran ini dan oleh itu diketepikan,” katanya.

Beliau berkongsi pemerhatiannya bahawa Low Taek Jho – atau Jho Low yang menggembar-gemburkan dirinya sebagai penasihat Najib – yang telah memberikan “lampu hijau” untuk pelaburan Brazen Sky berjumlah AS$2.3 bilion kepada Bridge Funds, sambil menyatakan bahawa dia telah memerhati kakitangan 1MDB, Jasmine Loo dan Terence Geh perlu merujuk kepada Low sebagai “pihak berkuasa lebih tinggi” dan mereka melaksanakan keputusannya.

Walaupun selepas diketepikan, Swampillai berkata beliau sedar bahawa Brazen Sky sebenarnya tidak memperoleh “pulangan atau keuntungan yang sah” daripada pelaburan yang dikatakan bernilai AS$2.318 bilion dalam Bridge Funds.

Katanya beliau kemudian mendapat tahu bahawa pengurus dana yang berpangkalan di Hong Kong, Bridge Partners International Investment Limited telah mengambil pelbagai langkah untuk memberi gambaran palsu bahawa pelaburan itu menjana dividen atau keuntungan.

Menurutnya sebuah syarikat bernama Affinity Partners telah menyediakan wang tunai untuk menyokong pembayaran dividen AS$198 juta pada September 2013 kepada Brazen Sky, apabila tiada keuntungan yang dijana oleh pelaburan yang dikatakan bernilai AS$2.3 bilion itu.

Bagi penebusan separa AS$1.39 bilion pelaburan AS$2.3 bilion antara September dan November 2014 oleh Brazen Sky, Swampillai berkata beliau kemudiannya mendapati bahawa ini adalah wang yang dikitar semula antara Bridge Funds, dana fidusiari dan firma palsu yang dimodelkan firma Aabar PJS Abu Dhabi untuk mencipta jumlah penebusan separa ini.

Najib, yang juga bekas menteri kewangan, berdepan empat pertuduhan salah guna kuasa dan 21 pertuduhan pengubahan wang haram membabitkan RM2.28 bilion daripada dana 1MDB.

Bagi empat pertuduhan salah guna kuasa, bekas Ahli Parlimen Pekan itu didakwa melakukan kesalahan itu di AmIslamic Bank Bhd cawangan Jalan Raja Chulan di Bukit Ceylon, Kuala Lumpur, antara 24 Februari 2011 dan 19 Disember 2014.

Bagi 21 pertuduhan pengubahan wang haram, tertuduh dididakwa melakukan kesalahan itu di bank yang sama antara 22 Mac 2013 dan 30 Ogos 2013.

Perbicaraan 1MDB Najib di hadapan hakim Datuk Collin Lawrence Sequerah disambung esok, dengan Swampillai dijangka terus memberi keterangan.

Berita berkaitan
Ahli perniagaan didakwa guna gelaran Dato Sri palsu
January 5, 2024· Isu semasa
Perbicaraan 1MDB: Saksi beritahu perbincangan atas kapal tiada wakil pegawai kerajaan
January 5, 2024· Isu semasa
Penganggur didenda RM3,000 selepas didapati bersalah calar kereta Alphard
December 27, 2023· Isu semasa
Saksi kes 1MDB Najib positif Covid-19, perbicaraan disingkatkan
December 15, 2023· Isu semasa
Popular
Sekarang siapa jadi kerajaan, Muhyiddin kritik isu kejatuhan ringgit
February 24, 2024
Wallahi Wabilahi Watallahi, kata Najib sekali lagi ikut cara orang Arab
December 8, 2021
Mahkamah benar Najib hadiri prosiding rayuan esok
July 10, 2023
MP PKR persoal mengapa Najib tak dihantar terus ke penjara
December 8, 2021
Lagi Isu semasa terkini
Sekarang siapa jadi kerajaan, Muhyiddin kritik isu kejatuhan ringgit
February 24, 2024 · Isu semasa
Pelarasan tarif air baharu, pengguna dijangka merasai kenaikan bermula 1 Feb
January 17, 2024 · Isu semasa
Ringgit menyusut dibuka paras RM4.70 berbanding dolar
January 17, 2024 · Isu semasa
278 mangsa banjir di tiga negeri masih ditempatkan di PPS
January 17, 2024 · Isu semasa
Gangguan bekalan air bermula esok di Pulau Pinang
January 9, 2024 · Isu semasa
Video / Foto
[VIDEO] Mahathir dakwa SPRM ugut Mirzan untuk dakwa dirinya
January 22, 2024
[VIDEO] Siasat saya senang, yang susah siasat PM sebab ada kuasa, kata Mahathir
January 22, 2024

Agenda Daily

Berita tepat dan menyeluruh.

Umum

Tentang kami

Hubungi kami

Penafian

Sosial media

Facebook

Twitter

Youtube

Instagram

TikTok