Sahabat PMX dilantik jadi Pengerusi IKIM

May 9, 2023 · Isu semasa

Bekas Senator Datuk Dr Muhammad Nur Manuty dilantik sebagai Pengerusi Institut Kefahaman Islam Malaysia (IKIM) berkuat kuasa hari ini.

Untuk rekod, Muhammad Nur Manuty diketahui umum merupakan sahabat baik kepada Perdana Menteri (PMX), malah terlibat aktif dalam Angkatan Belia Islam Malaysia (ABIM) bersama-sama Datuk Seri Anwar Ibrahim sebelum ini dan perdah menjadi salon PKR di Parlimen Bagan Serai sebelum ini.

Ketua Pengarah IKIM Prof Madya Dr Mohamed Azam Mohamed Adil menerusi satu kenyataan hari ini memaklumkan pelantikan itu dibuat Anwar, berikutan Pengerusi IKIM sebelum ini Prof Emeritus Tan Sri Dr Mohd Kamal Hassan meninggal dunia pada 23 Feb lepas, menurut laporan Bernama.

“Sebagai seorang tokoh ilmuan yang berpengalaman luas dalam bidang pendidikan, pemikiran, falsafah, perbandingan agama dan pengurusan, pelantikan beliau sebagai Pengerusi IKIM akan mampu melonjak kecemerlangan IKIM sebagai sebuah institusi pemikir dan penyelidikan yang disegani di Malaysia dan dunia antarabangsa.

Mewakili Ahli Lembaga Pengarah dan seluruh warga kerja IKIM, saya menzahirkan ucapan tahniah atas pelantikan beliau sebagai pengerusi baharu IKIM,” katanya.

Muhammad Nur, 74, memulakan pendidikan di Kolej Islam Malaya di Klang, Selangor sebelum melanjutkan pengajian di peringkat Sarjana Muda Pengajian Islam dalam bidang Usuluddin dan Falsafah, Universiti Kebangsaaan Malaysia (UKM) dari tahun 1970 hingga 1974.

Beliau kemudiannya menyambung pelajaran di peringkat Sarjana dan Doktor Falsafah di University of Temple, Amerika Syarikat dari 1978 hingga 1987 dalam bidang pemikiran Islam dan perbandingan agama.

Muhammad Nur juga pernah berkhidmat sebagai pensyarah di Jabatan Pengajian Arab dan Tamadun Islam di UKM, selain bertugas sebagai Pensyarah Kanan dan Profesor Madya di Jabatan Usuluddin dan Perbandingan Agama di Universiti Islam Antarabangsa Malaysia (UIAM), dari 1983 hingga 1999.

Beliau juga pernah berkhidmat sebagai Dekan di Jabatan Hal Ehwal Pelajar dan Dekan di Pusat Pengajian Lanjutan dan Khidmat Masyarakat, UIAM selama lima tahun dari 1990.

Muhammad Nur juga adalah mantan Presiden ABIM, bekas Timbalan Presiden Wadah Pencerdasan Umat Malaysia (Wadah), mantan Ahli Lembaga Pengarah IKIM dan Ahli Majlis Syura Kerajaan Negeri Pulau Pinang.

Berita berkaitan
Raja Arshad dilantik sebagai Pengerusi baharu PNB bermula 1 Jun
May 29, 2023· Isu semasa
Rayuan Rosmah cabar lantikan Sri Ram diputuskan pada 22 Jun
May 18, 2023· Isu semasa
Calon UMNO kalah PRU dilantik jadi Pengerusi MATRADE baharu
May 2, 2023· Isu semasa
Popular
Tiada lagi subsidi ayam dan telur pada 1 Julai: Mat Sabu
June 8, 2023
PAC panggil 4 kementerian, 1 GLC minggu depan
June 8, 2023
Hans Isaac kini Pengerusi Perbadanan Stadium Malaysia
June 8, 2023
Anak saudara Sivarasa bebas tuduhan rasuah
June 8, 2023
Lagi Isu semasa terkini
Kalimah Allah: Titah Sultan Selangor bermakna kerajaan belum rujuk Majlis Raja-Raja
4 jam lalu · Isu semasa
Undi pos bagi PRN 6 negeri dibuka 15 Jun ini : SPR
5 jam lalu · Isu semasa
PAC panggil 4 kementerian, 1 GLC minggu depan
7 jam lalu · Isu semasa
Hans Isaac kini Pengerusi Perbadanan Stadium Malaysia
11 jam lalu · Isu semasa
Kedah tawar pinjaman pendidikan buat pelajar yang layak ke IPTA, IPTS
12 jam lalu · Isu semasa
Video / Foto
[VIDEO] Pemuda menangis teruk Najib dapat anugerah
11 jam lalu
[VIDEO] Gelombang sudah ada, PN tetap usaha menang PRN enam negeri
June 7, 2023

Agenda Daily

Berita tepat dan menyeluruh.

Umum

Tentang kami

Hubungi kami

Penafian

Sosial media

Facebook

Twitter

Youtube

Instagram

TikTok