RUU Sumbangan Politik dibentang pada Oktober: Wan Junaidi

August 13, 2022 · Isu semasa

Kerajaan akan membentang Rang Undang-Undang (RUU) Sumbangan Politik pada Oktober nanti, kata Datuk Seri Dr Wan Junaidi Tuanku Jaafar.

Langkah membentang undang-undang berhubung sumbangan politik itu disahkan Menteri di Jabatan Perdana Menteri (Parlimen dan Undang-Undang) dalam satu kenyataan hari ini dengan memberitahu ia akan dibawa dalam mesyuarat Kabinet bulan depan.

“Satu memorandum Jemaah Menteri dijangka dibentangkan pada mesyuarat Kabinet pada September ini bagi membolehkan RUU Sumbangan Politik dibentangkan pada sidang Parlimen yang akan diadakan pada Oktober 2022,” katanya melalui satu kenyataan, hari ini.

Wan Junaidi juga memaklumkan, beliau sudah mengadakan perbincangan dengan enam entiti termasuk Pusat Governans, Integriti dan Antirasuah Nasional (GIACC), Jabatan Peguam Negara (AGC) dan Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) berhubung RUU berkenaan.

Perbincangan itu turut membabitkan Pendaftar Pertubuhan (RoS), Suruhanjaya Syarikat Malaysia (SSM) dan Bahagian Hal Ehwal Undang-Undang, Jabatan Perdana Menteri (BHEUU JPM).

“Antara perkara dasar penting yang telah dibincangkan adalah berhubung penubuhan entiti pengawalseliaan sumbangan politik, penyumbang yang dibenarkan dan penetapan penalti ke atas kesalahan di bawah undang-undang ini,” katanya lagi.

Beliau mengarahkan GIACC memperhalusi perkara-perkara dasar berkenaan, manakala BHEUU dan AGC pula menyediakan draf pentadbiran dengan mengambil kira pandangan serta contoh-contoh dikemukakan pertubuhan masyarakat sivil (CSO) dan badan bukan kerajaan (NGO).

“Selain itu, analisis perbandingan pemakaian undang-undang ini dari negara-negara lain perlu dilaksanakan bagi tujuan penanda aras undang-undang ini,” katanya turut mengesyorkan undang-undang itu diselaraskan dengan undang-undang sedia ada di bawah RoS dan SSM.

Wan Junaidi berkata, beliau juga menyarankan agar draf pentadbiran disediakan secepat mungkin bagi membolehkan sesi libat urus diadakan dengan semua pemegang taruh mengikut garis masa yang akan disediakan oleh GIACC.

“Bagi menunjukkan ketelusan dan akauntabiliti dalam tadbir urus politik, adalah wajar undang-undang ini dilaksanakan dengan segera,” katanya.

Pada 19 Mei lalu, Mesyuarat Jawatankuasa Khas Kabinet Mengenai Anti-Rasuah (JKKMAR) bersetuju secara dasar dengan cadangan Pelaksanaan Dasar Penggubalan Rang Undang-Undang (RUU) Sumbangan Politik, namun ia masih perlu dibincangkan dengan ahli Kabinet sebelum sesi libat urus dengan parti-parti politik.

RUU berkenaan dilihat penting kerana sehingga kini tiada undang-undang atau peraturan yang mengawal selia pembiayaan politik, selain dapat mengelak risiko rasuah serta penyalahgunaan kuasa membabitkan ahli politik yang memberi impak negatif kepada imej negara dan kerajaan.

Berita berkaitan
Kenyataan Muhyiddin disalah tafsir, kata Ketua Sayap Bersekutu Bersatu
6 jam lalu· Politik
Semoga sempat bentang sebelum bubar, kata Ketua Pemuda PAS
6 jam lalu· Politik
Selepas Muhyiddin gesa tangani isu inflasi dan nilai ringgit, baharu Anwar desak
14 jam lalu· Politik
Tak pernah bincang Zahid jadi calon PM, kata Naib Presiden UMNO
September 26, 2022· Politik
Popular
Dua PPS banjir dibuka di Klang, paras air 2 daerah berjaga-jaga
September 28, 2022
Semakan kes SRC Najib: Shafee tulis surat minta perbicaraan dipercepat
September 28, 2022
Ketahui hak harta sepencarian selepas bercerai
January 12, 2022
Buruh binaan maut runtuhan konkrit tingkat 51 Oxley Tower
September 27, 2022
Lagi Isu semasa terkini
Peguam Najib kata RM60.6j hadiah Saudi, tapi saksi tak dapat sahkan
16 minit lalu · Isu semasa
Ternak babi terbuka punca sumber air, pantai di Kuala Langat tercemar
41 minit lalu · Isu semasa
Cuepacs bantah tubuh Agensi Kawalan Sempadan: Adnan
1 jam lalu · Isu semasa
Maybank tukar SMS OTP kepada Secure2u menjelang Jun 2023
2 jam lalu · Isu semasa
Semakan kes SRC Najib: Shafee tulis surat minta perbicaraan dipercepat
3 jam lalu · Isu semasa
Video / Foto
[VIDEO] Sampai kiamat pun Guan Eng kata saya menteri gagal, sindir Hishammuddin
18 jam lalu
[VIDEO] PAS komited bersama PN, akan umum hala tuju PRU15
20 jam lalu

Agenda Daily

Berita tepat dan menyeluruh.

Umum

Tentang kami

Hubungi kami

Penafian

Sosial media

Facebook

Twitter

Youtube

Instagram

TikTok