RUU antigangguan seksual lulus walaupun perbahasan panas

July 20, 2022 · Isu semasa

Dewan Rakyat meluluskan Rang Undang-undang (RUU) Anti-Gangguan Seksual petang tadi (20 Julai 2022) walaupun bimbang undang-undang yang dicadangkan itu mempunyai jurang ketara yang boleh menafikan pengadu mendapatkan penyelesaian diperlukan dan kekurangan mekanisme pencegahan untuk melindungi mangsa.

Bagaimanapun, keputusan hari ini kekal sebagai kemenangan kecil bagi wanita yang telah memperjuangkan undang-undang untuk membendung gangguan seksual selama lebih tiga dekad.

Undang-undang itu, yang pertama kali dibentangkan pada 2018 selepas 30 tahun dibuat, diluluskan melalui pengundian blok. Bacaan kali pertama RUU itu dibuat pada 15 Disember tahun lalu.

Kebanyakan kebimbangan yang dibangkitkan mengenai RUU itu tertumpu kepada tribunal yang akan mengendalikan aduan gangguan seksual.

Semasa perbahasan, bekas menteri undang-undang Datuk Seri Azalina Othman Said mempersoalkan rasional di sebalik melantik Ketua Setiausaha (KSU) Pembangunan Wanita, Keluarga dan Masyarakat sebagai pentadbir khas antigangguan seksual dalam undang-undang yang dicadangkan.

Azalina, Ahli Parlimen Barisan Nasional Pengerang yang merupakan antara suara utama yang berjuang untuk merealisasikan RUU itu, berkata pelantikan seorang individu untuk peranan itu boleh dicabar di bawah undang-undang pentadbiran kerana menyalahi peraturan, tidak rasional dan tidak munasabah di mahkamah, kerana ia tidak berlaku di mana-mana tempat lain di dunia di mana undang-undang sedemikian wujud.

Bekas menteri itu berkata beliau mendapati tidak boleh diterima hanya seorang individu iaitu KSU dilantik sebagai pentadbir.

Menteri Pembangunan Wanita, Keluarga dan Masyarakat Datuk Seri Rina Harun bagaimanapun menjelaskan, pentadbir tidak akan mengendalikan aduan kerana peranannya adalah pentadbiran semata-mata.

Di bawah undang-undang, Tribunal Anti-Gangguan Seksual yang dicadangkan akan diberi kuasa, antara lain, untuk memberikan pampasan dan mengarahkan responden untuk membuat permohonan maaf rasmi kepada pengadu.

Antara penalti yang akan dikenakan ialah pampasan atau ganti rugi yang perlu dibayar tidak melebihi RM250,000 bagi sebarang kehilangan atau kerosakan yang dialami oleh pengadu. Defendan yang gagal mematuhi keputusan tribunal boleh didenda atau dipenjarakan.

Terdapat juga kebimbangan mengenai komposisi jantina tribunal iaitu perkara yang dibangkitkan oleh Ahli Parlimen DAP Kulai Teo Nie Ching dari Pakatan Harapan.

Sebelum ini, Pertubuhan Bantuan Wanita menyatakan ketiadaan peruntukan penting yang akan menghalang penganiayaan sekiranya aduan telah difailkan, meluaskan skop definisi untuk memasukkan gangguan seksual sebagai lebih daripada tindakan yang diarahkan antara dua orang dan tugas organisasi untuk mencegah dan menangani masalah gangguan seksual.

Tidak jelas sama ada kebimbangan ini telah ditangani sepenuhnya dalam RUU yang baharu diluluskan itu.

Rina, semasa menggulung perbahasan, berkata meluluskan RUU itu adalah “langkah pertama bagi Malaysia untuk menyediakan perlindungan (kepada mangsa) daripada gangguan seksual.”

Sebelum itu, Dewan Rakyat kecoh gara-gara isu seksis dibangkitkan apabila berlaku pertikaman lidah antara Datuk Seri Tajuddin Abdul Rahman (BN-Pasir Salak) dan beberapa ahli Parlimen pembangkang.

Kekecohan itu bermula apabila Tajuddin bangkit mencelah ketika Azalina membahaskan RUU itu, membuat kenyataan yang mengaitkan dirinya sebagai seksis.

Pada Selasa, Nie Chingmembuat kenyataan bahawa Tajuddin bersama-sama Ahli Parlimen Baling (Datuk Seri Azeez Abdul Rahim) dan Ahli Parlimen Kinabatangan (Datuk Seri Bung Moktar Radin) sebagai seksis dan sering membuat kenyataan gangguan seksual terhadap ahli Parlimen wanita.

Berita berkaitan
Wan Saiful bidas MP kerajaan suka melolong dalam Dewan Rakyat
December 24, 2022· Politik
PH kena kaji semula calonkan Anwar sebagai PM
October 25, 2022· Politik
SUA Pejabat Anwar kalah kes saman, kena bayar Yusoff Rawther RM200 ribu
October 19, 2022· Politik
Pelaksanaan RUU larangan bertukar parti berkuatkuasa esok, kata Wan Junaidi
October 4, 2022· Isu semasa
Popular
Dakwa PAS lambat bantah, PM kena kecam dalam media sosial
January 26, 2023
Menteri KPKT kata pakar Singapura hanya untuk kongsi pengetahuan
January 26, 2023
Selepas disaman Rafizi kata hanya mahu penjelasan Tuan Ibrahim
January 25, 2023
Lesap wang pencen RM233,480 selepas ditipu Macau Scam
January 26, 2023
Lagi Isu semasa terkini
Menteri KPKT kata pakar Singapura hanya untuk kongsi pengetahuan
12 jam lalu · Isu semasa
Kerajaan tak tegas dalam tangani Islamofobia, NGO gesa ambil tindakan diplomatik
17 jam lalu · Isu semasa
Kerajaan DAP P. Pinang harap kerajaan lulus projek banyak dalam Bajet 2023
17 jam lalu · Isu semasa
Lesap wang pencen RM233,480 selepas ditipu Macau Scam
17 jam lalu · Isu semasa
Dakwa PAS lambat bantah, PM kena kecam dalam media sosial
18 jam lalu · Isu semasa
Video / Foto
[VIDEO] KJ pilih bersama UMNO, tolak pelawaan sertai Perikatan Nasional
15 jam lalu
[VIDEO] Tak sedar formula gagal, Rafizi tuduh Perikatan akan main isu harga barang
January 26, 2023

Agenda Daily

Berita tepat dan menyeluruh.

Umum

Tentang kami

Hubungi kami

Penafian

Sosial media

Facebook

Twitter

Youtube

Instagram

TikTok