RUU antigangguan seksual lulus walaupun perbahasan panas

July 20, 2022 · Isu semasa

Dewan Rakyat meluluskan Rang Undang-undang (RUU) Anti-Gangguan Seksual petang tadi (20 Julai 2022) walaupun bimbang undang-undang yang dicadangkan itu mempunyai jurang ketara yang boleh menafikan pengadu mendapatkan penyelesaian diperlukan dan kekurangan mekanisme pencegahan untuk melindungi mangsa.

Bagaimanapun, keputusan hari ini kekal sebagai kemenangan kecil bagi wanita yang telah memperjuangkan undang-undang untuk membendung gangguan seksual selama lebih tiga dekad.

Undang-undang itu, yang pertama kali dibentangkan pada 2018 selepas 30 tahun dibuat, diluluskan melalui pengundian blok. Bacaan kali pertama RUU itu dibuat pada 15 Disember tahun lalu.

Kebanyakan kebimbangan yang dibangkitkan mengenai RUU itu tertumpu kepada tribunal yang akan mengendalikan aduan gangguan seksual.

Semasa perbahasan, bekas menteri undang-undang Datuk Seri Azalina Othman Said mempersoalkan rasional di sebalik melantik Ketua Setiausaha (KSU) Pembangunan Wanita, Keluarga dan Masyarakat sebagai pentadbir khas antigangguan seksual dalam undang-undang yang dicadangkan.

Azalina, Ahli Parlimen Barisan Nasional Pengerang yang merupakan antara suara utama yang berjuang untuk merealisasikan RUU itu, berkata pelantikan seorang individu untuk peranan itu boleh dicabar di bawah undang-undang pentadbiran kerana menyalahi peraturan, tidak rasional dan tidak munasabah di mahkamah, kerana ia tidak berlaku di mana-mana tempat lain di dunia di mana undang-undang sedemikian wujud.

Bekas menteri itu berkata beliau mendapati tidak boleh diterima hanya seorang individu iaitu KSU dilantik sebagai pentadbir.

Menteri Pembangunan Wanita, Keluarga dan Masyarakat Datuk Seri Rina Harun bagaimanapun menjelaskan, pentadbir tidak akan mengendalikan aduan kerana peranannya adalah pentadbiran semata-mata.

Di bawah undang-undang, Tribunal Anti-Gangguan Seksual yang dicadangkan akan diberi kuasa, antara lain, untuk memberikan pampasan dan mengarahkan responden untuk membuat permohonan maaf rasmi kepada pengadu.

Antara penalti yang akan dikenakan ialah pampasan atau ganti rugi yang perlu dibayar tidak melebihi RM250,000 bagi sebarang kehilangan atau kerosakan yang dialami oleh pengadu. Defendan yang gagal mematuhi keputusan tribunal boleh didenda atau dipenjarakan.

Terdapat juga kebimbangan mengenai komposisi jantina tribunal iaitu perkara yang dibangkitkan oleh Ahli Parlimen DAP Kulai Teo Nie Ching dari Pakatan Harapan.

Sebelum ini, Pertubuhan Bantuan Wanita menyatakan ketiadaan peruntukan penting yang akan menghalang penganiayaan sekiranya aduan telah difailkan, meluaskan skop definisi untuk memasukkan gangguan seksual sebagai lebih daripada tindakan yang diarahkan antara dua orang dan tugas organisasi untuk mencegah dan menangani masalah gangguan seksual.

Tidak jelas sama ada kebimbangan ini telah ditangani sepenuhnya dalam RUU yang baharu diluluskan itu.

Rina, semasa menggulung perbahasan, berkata meluluskan RUU itu adalah “langkah pertama bagi Malaysia untuk menyediakan perlindungan (kepada mangsa) daripada gangguan seksual.”

Sebelum itu, Dewan Rakyat kecoh gara-gara isu seksis dibangkitkan apabila berlaku pertikaman lidah antara Datuk Seri Tajuddin Abdul Rahman (BN-Pasir Salak) dan beberapa ahli Parlimen pembangkang.

Kekecohan itu bermula apabila Tajuddin bangkit mencelah ketika Azalina membahaskan RUU itu, membuat kenyataan yang mengaitkan dirinya sebagai seksis.

Pada Selasa, Nie Chingmembuat kenyataan bahawa Tajuddin bersama-sama Ahli Parlimen Baling (Datuk Seri Azeez Abdul Rahim) dan Ahli Parlimen Kinabatangan (Datuk Seri Bung Moktar Radin) sebagai seksis dan sering membuat kenyataan gangguan seksual terhadap ahli Parlimen wanita.

Berita berkaitan
RUU Larangan Bertukar Parti akan dipersembah kepada Agong untuk digazet
August 16, 2022· Isu semasa
RUU Sumbangan Politik dibentang pada Oktober: Wan Junaidi
August 13, 2022· Isu semasa
Spekulasi Senator Bersatu boikot RUU larang tukar parti tak benar: Wan Junaidi
August 8, 2022· Politik
Tiga RUU berkaitan untung luar biasa, cukai jualan dan perkhidmatan diluluskan
August 4, 2022· Isu semasa
Popular
Najib, Sungai Buloh jadi trend di Twitter selepas permohonan ditolak
August 16, 2022
Skandal LCS: TLDM kalah bertempur sejak awal, kata bekas panglima
August 15, 2022
Zahid tukar reka bentuk LCS walaupun TLDM tidak setuju
August 17, 2022
‘Sila laksanakan’, tulis Zahid dalam surat berkaitan skandal kapal LCS
August 17, 2022
Lagi Isu semasa terkini
Ringgit, saham dibuka rendah
August 18, 2022 · Isu semasa
Sindiket penipuan pembantu rumah ligat ketika krisis Covid-19
1 jam lalu · Isu semasa
3,516 kes semalam, 15 kematian
2 jam lalu · Isu semasa
Rayuan akhir Najib bermula hari ini
2 jam lalu · Isu semasa
Malaysia berhasrat belajar dari Thailand halal ganja perubatan
13 jam lalu · Isu semasa
Video / Foto
[VIDEO] Polisi baharu cegah kematian tahanan polis
August 15, 2022
[VIDEO] Himpunan kapal LCS mahu siasatan bukan penjelasan
August 15, 2022

Agenda Daily

Berita tepat dan menyeluruh.

Umum

Tentang kami

Hubungi kami

Penafian

Sosial media

Facebook

Twitter

Youtube

Instagram

TikTok