Rusuhan pukul polis, pihak tokong akui bersalah dan minta maaf

Selepas tular video insiden rusuhan dan tindakan beberapa individu berbangsa Cina memukul polis baru-baru ini, akhirnya pihak Tokong Chee How di Salak Selatan, Kuala Lumpur meminta maaf kepada pihak berkuasa dan orang ramai.

Pihak tokong yang dikatakan dalang rusuhan tersebut mengakui kesalahan mereka, malah akan menarik semula tuntutan terhadap tanah tersebut dan bekerjasama dengan kerajaan serta Kementerian Pendidikan bagi menyelesaikan kemelut isu tanah disitu.

“Kami dengan rasa amat kesal dan memohon maaf berhubung kekeliruan dan kontroversi yang timbul dari insiden itu.

“Kami akan menyerahkan kunci pagar yang berdekatan dengan Pejabat Tanah dan Galian (PTG) dan Kementerian Pendidikan agar mereka dapat melakukan kerja-kerja pembinaan yang sewajarnya,” kata tokong itu dalam satu kenyataan.

Terdahulu, tular satu video seramai lebih kira-kira 30 individu merusuh kerana membantah tindakan PTG Kuala Lumpur mahu membina laluan ke kawasan pembinaan sebuah sekolah berhampiran tokong terbabit.

Dalam operasi itu, pasukan dari Ibu Pejabat Polis Daerah (IPD) Cheras hadir bagi memastikan keselamatan dan kelancaran operasi. Ketika operasi dijalankan, terdapat sekumpulan lelaki dan wanita membawa kayu dan besi membantah tindakan itu.

Kumpulan ini menghalang dan merosakkan jentolak, selain menyerang anggota polis yang bertugas di tempat kejadian.

Pihak tokong itu juga berkata bahawa ia sanggup bertanggungjawab ke atas kejadian itu dan akan bekerjasama dengan pihak berkuasa.

Setakat ini, 24 individu telah ditangkap berhubung rusuhan tersebut. Polis berkata suspek disiasat kerana melakukan rusuhan dengan senjata. Tiada nyawa yang terkorban dilaporkan.

BERITA BERKAIT
POPULAR