Rosmah kata ‘Can I advise you something’ bukan suaranya

Datin Seri Rosmah Mansor hari ini menafikan audio bocor mengaitkan suaminya bekas Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Razak yang menyebut ‘can I advise you something?’ adalah suaranya.

Dia berkata demikian ketika menjawab pemeriksaan balas Timbalan Pendakwa Raya Datuk Seri Gopal Sri Ram di Mahkamah Tinggi Kuala Lumpur hari ini.

Rosmah didakwa meminta suapan RM187.5 juta daripada Pengarah Urusan Jepak Holdings Sdn Bhd Saidi Abang Samsudin, melalui pembantunya ketika itu, Rizal Mansor, sebagai dorongan untuk membantu syarikat itu mendapatkan projek solar menerusi rundingan terus dengan Kementerian Pendidikan.

Dia turut didakwa menerima rasuah berjumlah RM6.5 juta daripada Saidi antara 2016 dan 2017.

Terdahulu memetik laporan Mkini, Rosmah menyifatkan dakwaan perbualan bocor antara dia dan Najib sebagai mengarut.

Sri Ram: Saya katakan itu suara anda.

Rosmah: Saya tidak setuju.

Pada 8 Januari 2018, Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) mendedahkan beberapa rakaman perbualan telefon melibatkan Najib dalam kes 1Malaysia Development Berhad (1MDB).

Rakaman audio dikatakan turut melibatkan bekas Ketua Pesuruhjaya SPRM Dzulkifli Ahmad dan perbualan Najib dengan pegawai kanan daripada Emiriah Arab Bersatu (UAE).

Sementara itu, laporan juga menyebut Hakim Mohamed Zaini Mazlan mengetepikan permohonan pendakwaan untuk mendakwa Rosmah kerana dituduh memberi keterangan bercanggah dalam perbicaraan itu.

Mahkamah Tinggi memutuskan tindakan itu tidak perlu dilakukan kerana isteri bekas Perdana Menteri itu telah memberikan penjelasan berhubung dakwaan percanggahan keterangan berkenaan.

Menurut Mkini, dalam sistem kehakiman di Malaysia, pihak pendakwaan boleh memohon untuk mengemukakan pendakwaan berhubung kredibiliti saksi.

Jika mahkamah membenarkan permohonan pihak pendakwaan untuk mendakwa saksi, saksi tersebut berpotensi dikenakan penalti seperti hukuman penjara.

Sebelum ini, pihak pendakwaan memohon mendakwa Rosmah berhubung dakwaan memberi keterangan bercanggah kepada mahkamah dan SPRM ketika suruhanjaya itu menyiasat kes pengubahan wang haram membabitkan dirinya pada 2018.

Pada perbicaraan hari ini, Rosmah juga menafikan dia tidak menghormati mahkamah kerana gagal hadir di Mahkamah Tinggi Kuala Lumpur pada 21 November lalu, kerana berada di Singapura.

Sri Ram: Saya katakan kamu tidak ada rasa hormat pada mahkamah ini.

Rosmah: Saya tidak setuju.

Peguam Rosmah, Jagjit Singh membantah soalan pihak pendakwaan kerana isu itu telah diselesaikan di Mahkamah Rayuan.

Rosmah sebelum ini telah memohon maaf kepada mahkamah.

BERITA BERKAIT
POPULAR