Rosmah gagal lagi untuk singkir Sri Ram, penghakiman kekal Khamis ini

August 30, 2022 · Isu semasa

Datin Seri Rosmah Mansor yang akan mengetahui nasibnya berhubung tuduhan rasuah projek solar bernilai RM1.25 bilion di Sarawak Khamis ini, hari ini sekali lagi gagal dalam usahanya untuk mencabar pelantikan Datuk Seri Gopal Sri Ram sebagai pendakwa utama dalam perbicaraan itu.

Hakim Mahkamah Tinggi Kuala Lumpur Datuk Ahmad Kamal Md Shahid hari ini (30 Ogos 2022) membuat keputusan menolak permohonan isteri bekas Perdana Menteri Datuk Seri Najib Razak itu.

Rosmah memfailkan permohonan semakan kehakiman pada 24 Jun di mana dia mencabar kesahihan surat pelantikan Sri Ram, atau “fiats”, menurut TheEdge.

Antara lain, dia juga memohon perisytiharan bahawa perbicaraan kes solarnya adalah terbatal dan tidak sah, dan perintah penangguhan untuk prosiding solar sehingga pelupusan semakan kehakiman.

Responden dalam kes itu – Peguam Negara/Pendakwa Raya, Kerajaan Malaysia dan Sri Ram – semuanya telah membangkitkan bantahan awal terhadap permohonan Rosmah yang meminta kebenaran untuk memulakan prosiding.

Dalam kes semakan kehakiman, kebenaran perlu diberikan untuk merit kes didengar.

Dengan penolakan permohonan itu dan tiada perintah penangguhan diberikan, keputusan bagi perbicaraan solar akan dibuat seperti yang dijadualkan iaitu pada 1 September ini, apabila hakim perbicaraan Mohamed Zaini Mazlan ditetapkan untuk menyampaikan keputusannya.

Permohonan serupa Rosmah untuk menyingkirkan Sri Ram sebelum ini telah ditolak oleh Mahkamah Tinggi Jenayah, Mahkamah Rayuan dan Mahkamah Persekutuan.

Rosmah kemudian diperintah membela diri pada 18 Februari tahun lalu terhadap tiga tuduhan rasuah selepas Mohamed Zaini memutuskan pihak pendakwaan berjaya membuktikan kes prima facie terhadapnya.

Pada 23 Februari lalu, pihak pembelaan menutup kesnya selepas memanggil dua saksi iaitu Rosmah dan bekas Pengarah Bahagian First Lady of Malaysia (FLOM), Datuk Seri Siti Azizah Sheikh Abod.

Rosmah pada 15 November 2018, mengaku tidak bersalah di Mahkamah Sesyen, atas dua tuduhan meminta rasuah wang tunai RM187.5 juta dan menerima RM1.5 juta berhubung projek pembekalan dan pemasangan tenaga solar di sekolah luar bandar di Sarawak.

Bagi pertuduhan pertama, dia didakwa meminta suapan untuk dirinya sendiri RM187.5 juta, yang dibuat melalui bekas pegawai khasnya Datuk Rizal Mansor, iaitu 15 peratus nilai kontrak daripada Saidi.

Wang berkenaan sebagai upah membantu Jepak Holdings mendapatkan projek dikenali sebagai Projek Bersepadu Sistem Solar Photovoltaic (PV) Hibrid dan Penyelenggaraan serta Operasi Genset/Diesel bagi 369 Sekolah Luar Bandar Sarawak bernilai RM1.25 bilion secara rundingan terus daripada Kementerian Pendidikan.

Rosmah didakwa melakukan perbuatan itu di Lygon Bistro, G-24, Ground Floor, Sunway Putra Mall, 100, Jalan Putra, Chow Kit dekat sini antara Mac dan April 2016.

Bagi pertuduhan kedua, dia didakwa menerima rasuah berjumlah RM1.5 juta daripada bekas Pengarah Urusan Jepak Holdings, Saidi Abang Samsudin sebagai upah membantu Jepak Holdings mendapatkan projek itu di Nombor 11, Jalan Langgak Duta, Taman Duta, pada 7 September 2017.

Rosmah didakwa mengikut Seksyen 16(a)(A) Akta Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia 2009 dan boleh dihukum bawah Seksyen 24(1) akta sama.

Sabit kesalahan, ia memperuntukkan hukuman penjara maksimum 20 tahun dan denda tidak kurang lima kali ganda jumlah atau nilai suapan atau RM10,000, mengikut mana lebih tinggi.

Pada 10 April 2019, Rosmah sekali lagi dihadapkan ke Mahkamah Sesyen atas pertuduhan menerima suapan RM5 juta daripada Saidi menerusi Rizal kerana membantu Jepak Holdings mendapatkan projek sama di tempat yang sama di Jalan Langgak Duta.

Semua kes itu dipindahkan dari Mahkamah Sesyen ke Mahkamah Tinggi untuk perbicaraan yang bermula 5 Februari tahun lalu.

Berita berkaitan
Kes saman fitnah: Ramasamy sudah bayar Zakir RM1.52 juta
17 jam lalu· Politik
Najib mohon DNAA bagi tiga lagi pertuduhan membabitkan kes dana SRC
17 jam lalu· Politik
Isu pertalian dengan komunis, tiga pemimpin DAP saman MP Kepala Batas
November 29, 2023· Politik
Yasin bebas pertuduhan kes dadah, diarah ke Hospital Bahagia
November 29, 2023· Isu semasa
Popular
Laporan Wahab dakwa Agus buat gangguan seksual disiasat polis
December 1, 2023
Penganggur didakwa edar dadah Methamphetamine lebih 10 kg
December 1, 2023
Banjir di Johor: 538 orang dipindahkan ke PPS, paras sungai naik
December 1, 2023
Jutawan rakan baik Anwar beli saham rangkaian hotel terkait Zahid
July 6, 2021
Lagi Isu semasa terkini
Laporan Wahab dakwa Agus buat gangguan seksual disiasat polis
10 jam lalu · Isu semasa
Banjir di Johor: 538 orang dipindahkan ke PPS, paras sungai naik
17 jam lalu · Isu semasa
Penganggur didakwa edar dadah Methamphetamine lebih 10 kg
17 jam lalu · Isu semasa
Bekas ADUN DAP disabit kes rogol lantik Hisyam Teh ketuai pasukan pembelaan
17 jam lalu · Isu semasa
SPR jangka 70 peratusan keluar pengundi pada PRK Kemaman esok
17 jam lalu · Isu semasa
Video / Foto
[VIDEO] Ucapan Radzi Jidin di Grand Finale PRK Kemaman
4 minit lalu
[VIDEO] Ucapan Mahathir di Grand Finale PRK Kemaman
53 minit lalu

Agenda Daily

Berita tepat dan menyeluruh.

Umum

Tentang kami

Hubungi kami

Penafian

Sosial media

Facebook

Twitter

Youtube

Instagram

TikTok