RM1,500 gaji amah Indonesia?

Pembantu rumah Indonesia dikatakan bakal dibayar RM1,500 sebulan atau kira-kira 4.09 juta rupiah, menyamai kadar gaji minimum semasa negara, berdasarkan syarat pengambilan pekerja asing yang diperketatkan.

Ianya dikatakan dipersetujui menerusi lima inisiatif yang ditandatangani menerusi memorandum persefahaman (MoU) antara Kerajaan Malaysia dan Indonesia bagi pengambilan dan perlindungan Pekhidmat Domestik Indonesia (PDI).

Perjanjian itu ditandatangani Menteri Sumber Manusia Malaysia, Datuk Seri M Saravanan dan Menteri Ketenagakerjaan Indonesia, Ida Fauziyah dengan disaksikan Perdana Menteri Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob dan Presiden Indonesia, Joko Widodo di Jakarta, semalam (1 April 2022).

Lima inisiatif itu ialah:

  • Majikan perlu membuat caruman melalui Pertubuhan Keselamatan Sosial (Perkeso);
  • Jaminan bayaran gaji melalui e-Wages;
  • Pembayaran gaji tidak boleh lewat daripada hari ketujuh pada setiap bulan;
  • Cuti sehari dalam seminggu; dan
  • Membina aplikasi e-aduan.

Malah, dipercayai gaji permulaan pekerja PDI ditetapkan sebanyak RM1,500 yang dimohon oleh Indonesia, iaitu bersamaan dengan kadar gaji minimum semasa negara, memetik laporan Utusan hari ini.

Ismail Sabri pada sidang medis selepas itu berkata, inisiatif berkenaan bertujuan menjaga kebajikan pekerja dari sudut perlindungan sosial, selain mampu merintis kemasukan semula Tenaga Kerja Indonesia untuk sektor yang dibenarkan di Malaysia.

Difahamkan, setakat ini hanya 92,481 pembantu rumah asing berada di Malaysia tahun lalu, dengan 64,181 daripadanya adalah pengambilan PDI, berbanding 129,168 pembantu rumah yang dicatatkan pada 2019 dan 127,169 orang pada 2018.

“MoU ini akan memastikan segala proses pengambilan dan mekanisme perlindungan PDI akan dilaksanakan secara komprehensif oleh pihak-pihak yang berkaitan, mengikut dasar dan perundangan di kedua-dua negara.

“Dalam hal ini, saluran kemasukan tunggal bagi PDI ke Malaysia telah dipersetujui hanya menggunakan sistem saluran tunggal (One Channel System) seperti yang terkandung dalam MoU, penting untuk saringan kepada hanya majikan yang layak menggajikan PDI,” kata Perdana Menteri.

Pada masa sama, beliau juga memaklumkan bahawa Malaysia telah meratifikasi Protokol 29 Pertubuhan Buruh Antarabangsa (ILO) sebagai komitmen Malaysia di peringkat antarabangsa untuk membanteras isu buruh paksa, termasuklah memberi perlindungan kepada pekerja migran daripada Indonesia.

Malaysia dan Indonesia telah memeterai ​MoU PDI sejak 2006 dan diperbaharui pada 2011, namun ia telah tamat tempoh pada 2016.

BERITA BERKAIT
POPULAR