RM100,000 masuk akaun ASB Syed Saddiq, kata saksi

July 25, 2022 · Isu semasa

Mahkamah Tinggi Kuala Lumpur hari ini diberitahu bahawa RM100,000 daripada RM120,000 yang dipindahkan daripada akaun Armada Bumi Bersatu Enterprise (ABBE) atas arahan Syed Saddiq Syed Abdul Rahman tidak digunakan untuk kempen Pilihan Raya Umum ke-14 (PRU14).

Pegawai Penyiasat Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) Nurul Hidayah Kamarudin berkata sebaliknya hasil siasatan mendapati Syed Saddiq memasukkan wang RM100,000 itu ke dalam akaun Amanah Saham Bumiputera (ASB) milik Ahli Parlimen Muar itu menerusi dua transaksi pada Jun 2018.

Menurut saksi pendakwaan ke-28 itu, Syed Saddiq telah mengarahkan Rafiq Hakim Razali, yang ketika itu penolong bendahari Angkatan Bersatu Anak Muda (Armada) supaya memindahkan wang berjumlah RM120,000 daripada akaun ABBE ke dalam akaun peribadi Maybank miliknya melalui empat transaksi pada 8, 11,12 dan 21 Mei 2018 untuk kempen PRU14.

Ketika ditanya Timbalan Pendakwa Raya Mohd ‘Afif Ali berhubung sumber wang yang dimasukkan ke dalam akaun ABBE, Nurul Hidayah menjawab ia merupakan hasil daripada penjualan cenderahati Armada, kemeja-T dan sumbangan ketika majlis makan bagi mengumpul dana yang dianjurkan sayap parti Bersatu itu.

Mohd ‘Afif: Berkenaan majlis makan mengumpul dana itu, ada Puan siasat berapa kali ia dibuat?

Nurul Hidayah: Terdapat dua majlis makan dibuat iaitu pada 7 dan 8 April, di Muar, Johor dan di Hotel De Palma di Ampang. Kedua-dua majlis tersebut diadakan pada waktu siang.

Sementara itu, pada prosiding perbicaraan sebelah petang, suasana di dalam mahkamah bertukar sedikit tegang apabila peguam Gobind Singh Deo yang mewakili Syed Saddiq meninggikan suara ketika menyoal balas saksi itu kerana beliau tidak menjawab beberapa soalan yang dikemukakan oleh peguam tersebut.

Ia bermula apabila Nurul Hidayah tidak bersetuju dengan cadangan peguam bahawa pergerakan dan kebajikan politik di kawasan Muar, Johor wujud.

Gobind: Kenapa kamu tidak setuju ia wujud? Kamu ada jumpa Amsyar? (Amsyar merupakan seorang individu yang dikatakan menguruskan kewangan peribadi dan politik Syed Saddiq).

Nurul Hidayah: Bukan saya yang rakam percakapan dia.

Gobind: Jadi bukan kamu sendiri yang jumpa dan tanya dia (Amsyar)?

Bagaimanapun, saksi tidak menjawab soalan itu apabila ditanya beberapa kali oleh peguam berkenaan.

Gobind: Jawab saya, Puan Nurul Hidayah (dengan suara tinggi). Jadi kamu sebenarnya tidak tahu, bukan? Kamu juga selaku pegawai penyiasat gagal untuk siasat kes ini secara menyeluruh.

Nurul Hidayah tidak menjawab soalan itu.

Syed Saddiq, 29, didakwa bersubahat dengan Rafiq Hakim yang diamanahkan dengan dana berjumlah RM1 juta, untuk melakukan pecah amanah dengan menyalahgunakan dana itu di CIMB Bank Berhad, Menara CIMB KL Sentral, Jalan Sentral 2 di sini pada 6 Mac 2020.

Bagi pertuduhan kedua, Syed Saddiq didakwa menyalahguna RM120,000 daripada akaun Maybank Islamic Berhad milik Armada Bumi Bersatu Enterprise untuk diri sendiri dengan menyebabkan Rafiq Hakim melupuskan wang itu di Malayan Banking Berhad, Taman Pandan Jaya di sini antara 8 dan 21 April 2018.

Beliau juga berdepan dua pertuduhan melibatkan diri dalam aktiviti pengubahan wang haram iaitu memindahkan wang masing-masing RM50,000 dalam akaun Maybank Islamic Berhad miliknya ke akaun Amanah Saham Bumiputera miliknya, yang dipercayai merupakan hasil aktiviti haram, di sebuah bank di Jalan Persisiran Perling, Taman Perling, Johor Bahru pada 16 dan 19 Jun 2018.

Perbicaraan di hadapan Pesuruhjaya Kehakiman Datuk Azhar Abdul Hamid bersambung 3 Ogos ini. – Bernama

Malaysia Memilih
Semak keputusan PRU15
Berita berkaitan
Kes Rosmah gagal isytihar pendapatan kepada LHDN dibicara Mei tahun depan
December 1, 2022· Isu semasa
Portal dakwa Anwar akan pilih Zahid sebagai TPM, balas jasa anak murid
November 30, 2022· Politik
Selepas jadi PM tersingkat, kes saman Ismail Sabri dengan Lokman selesai tanpa bicara
November 29, 2022· Isu semasa
Jangan masukkan pemimpin kluster mahkamah dalam Kabinet, kata Bersih kepada Anwar
November 28, 2022· Isu semasa
Popular
Hilang duit dalam akaun: Salah bank atau pengguna?
September 2, 2022
Banjir kilat berulang di Baling, 50 rumah terjejas
December 2, 2022
Masalah pengangkutan awam tiada kesudahan
June 27, 2022
2,375 kes baharu, 11 kematian
December 2, 2022
Lagi Isu semasa terkini
Pelajar Kafa duduki ujian dalam banjir
50 minit lalu · Isu semasa
2,375 kes baharu, 11 kematian
7 jam lalu · Isu semasa
MetMalaysia keluar amaran hujan berterusan di Kelantan, Terengganu hingga Sabtu
15 jam lalu · Isu semasa
Banjir kilat berulang di Baling, 50 rumah terjejas
15 jam lalu · Isu semasa
Laporan Utusan juga sahkan Najib kini berada di hospital bukan penjara
23 jam lalu · Isu semasa
Video / Foto
[VIDEO] Ucapan Khairil Nizam di ceramah PRK Tioman
14 jam lalu
[VIDEO] Ucapan Ustaz Kamal di ceramah PRK Tioman
15 jam lalu

Agenda Daily

Berita tepat dan menyeluruh.

Umum

Tentang kami

Hubungi kami

Penafian

Sosial media

Facebook

Twitter

Youtube

Instagram

TikTok