Ritual tolak banjir: Jabatan agama siasat ‘Raja Bomoh’, Puteri Zaleha

Susulan tular klip video menunjukkan ‘Raja Bomoh’ melakukan ritual kononnya untuk menolak banjir semalam, Jabatan Agama Islam Perak (JAIPk) akan memanggil Ibrahim Mat Zin, untuk disoal siasat.

Dalam klip video yang tular di media sosial semalam, ‘Raja Bomoh’ itu dikatakan mengadakan upacara menolak banjir di Dataran Pengairan dan Saliran Teluk Intan.

Sehubungan itu, JAIPk membuka kertas siasatan mengikut Seksyen 14 Enakmen Jenayah Syariah Perak 1992 atas kesalahan mencela dan menghina agama Islam.

Pengarah JAIPK Datuk Mohd Yusop Husin berkata selain ‘Raja Bomoh’, pihaknya akan memanggil individu lain yang terlibat dalam kejadian berkenaan bagi membantu siasatan.

“Orang ramai dinasihatkan supaya tidak terpengaruh dengan perkara seumpama ini dan menjauhi amalan yang menjurus kepada khurafat,” katanya dipetik daripada laporan Bernama.

Video berdurasi selama 25 minit itu tular di laman media sosial yang menunjukkan Ibrahim bersama seorang wanita melakukan ritual tepung tawar menggunakan bahan termasuk beras, kunyit, bunga-bungaan dan daun yang kemudian dihanyutkan ke dalam laut.

Dalam rakaman itu, wanita yang dikenali sebagai ‘Puteri Zaleha’ turut menyanyikan lagu ‘Mayang Sari’ dengan meletakkan kitab suci al-Quran serta pelbagai bahan lain di hadapan mereka.

Sementara itu, Ketua Polis Perak Datuk Mior Faridalathrash Wahid ketika dihubungi berkata pihaknya menerima laporan mengenai kejadian itu pada jam 4.20 petang semalam.

“Polis telah merujuk kepada JAIPk untuk tindakan jabatan berkenaan dan saya difahamkan siasatan akan dijalankan oleh mereka,” katanya.

BERITA BERKAIT
POPULAR