Risiko cacar monyet merebak di Malaysia rendah, kata KP Kesihatan

May 21, 2022 · Isu semasa

Risiko virus cacar monyet tersebar ke Malaysia adalah rendah kecuali sekiranya terdapat sejarah bersentuhan dengan haiwan dijangkiti ataupun kontak langsung dengan pesakit wabak itu.

Ketua Pengarah Kesihatan Tan Sri Dr Noor Hisham Abdullah dalam kenyataan hari ini memaklumkan kemungkinan transmisi jangkitan dari manusia ke manusia adalah terhad.

Beliau bagaimanapun berkata Kementerian Kesihatan (KKM) akan memantau perkembangan situasi virus itu melalui laporan dikeluarkan Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO) dan melakukan pemantauan kes disyaki cacar monyet di Malaysia di semua pintu masuk antarabangsa.

Beliau juga menasihatkan pengembara ke kawasan yang terdapat kejadian cacar monyet di Afrika Tengah dan Afrika Barat serta negara yang sedang mengalami wabak penyakit itu agar mengambil langkah berwaspada.

“Mengekalkan kebersihan diri yang tinggi termasuk mencuci tangan dengan kerap selepas pergi ke tandas atau apabila tangan kotor. Mengelak sentuhan langsung dengan luka pada mereka yang dijangkiti sama ada manusia mahupun haiwan serta objek yang mungkin tercemar dengan cecair tubuh kes seperti pakaian kotor yang digunakan orang dijangkiti.

“Mengelakkan daripada bersentuhan dengan haiwan liar atau memakan dagingnya,” kata Dr Noor Hisham.

Bagi pengembara yang tiba di negara ini dari kawasan terdapat jangkitan wabak cacar monyet dan mengalami gejala penyakit itu dalam tempoh tiga minggu selepas meninggalkan kawasan tersebut, beliau menasihatkan supaya mereka segera mendapatkan rawatan di fasiliti kesihatan berhampiran.

“Maklumkan kepada doktor mengenai sejarah perjalanan tersebut. Elakkan daripada kontak langsung dengan individu lain dan lakukan pengasingan diri selama sekurang-kurangnya 21 hari bagi memastikan ruam makulopapular kering sepenuhnya,” katanya.

Beliau berkata cacar monyet ini disebabkan oleh jangkitan orthopoxviruses dan virus ini ditularkan kepada manusia melalui gigitan atau sentuhan langsung dengan darah binatang atau cecair badan dan luka haiwan yang dijangkiti.

Katanya virus ini juga boleh disebarkan melalui titisan sekresi pernafasan dan juga boleh menular melalui kontak langsung dengan cecair daripada ruam makulopapular di badan orang yang dijangkiti atau dengan objek yang tercemar virus, seperti tempat tidur atau pakaian.

“Tempoh inkubasi biasanya antara enam hingga 21 hari. Pesakit akan mengalami gejala selama dua hingga empat minggu,” katanya.

Beliau juga berkata pada masa ini, Institut Penyelidikan Perubatan dan Makmal Kesihatan Awam Kebangsaan mempunyai kapasiti menjalankan ujian pengesanan virus penyebab cacar monyet dalam kalangan manusia.

“Makmal Kesihatan Awam Veterinar dan makmal Jabatan Perlindungan Hidupan Liar dan Taman Negara Semenanjung Malaysia (Perhilitan) juga mempunyai kemampuan untuk menjalankan pengujian mengesan orthopoxviruses dalam kalangan haiwan.

“KKM sentiasa bekerjasama rapat dengan Jabatan Perkhidmatan Kuarantin Dan Pemeriksaan Malaysia (MAQIS) dan Perhilitan bagi memantau kejadian cacar monyet dalam kalangan haiwan liar termasuk yang diimport dari Afrika dan Benua Eropah,” katanya.

Dalam pada itu, KKM menyeru orang ramai segera mendapatkan rawatan sekiranya mengalami gejala jangkitan penyakit itu supaya tindakan pengasingan dapat segera dilakukan serta pengesanan dan kuarantin kontak dilaksanakan bagi mengekang penularan cacar monyet.

“KKM akan memaklumkan situasi jangkitan cacar monyet dari semasa ke semasa,” kata Dr Noor Hisham selain menambah KKM menyediakan soalan lazim mengenai jangkitan penyakit itu yang boleh dimuat turun menerusi Facebook CPRC Kebangsaan.

Dilaporkan sehingga semalam, lebih 100 kes dikesan dijangkiti cacar monyet membabitkan beberapa negara di Benua Eropah, Benua Amerika dan Australia dan kebanyakan kes jangkitan virus itu tidak melaporkan sejarah perjalanan ke negara yang diketahui endemik penyakit itu. – Bernama

Berita berkaitan
Eropah berdepan peningkatan jangkitan cacar monyet: WHO
July 2, 2022· Dunia
Satu daripada 9 wanita hidap kanser
June 21, 2022· Isu semasa
Kes baharu Covid-19 sebanyak 1,922 dengan empat kematian
June 15, 2022· Isu semasa
Kes bunuh diri meningkat petanda rakyat semakin terdesak?
June 12, 2022· Isu semasa
Popular
Ia berlaku seperti jangkaan, kata pendakwaan bantah permohonan Najib
July 6, 2022
21 Julai keputusan Najib boleh atau tidak dapat khidmat QC Britain
July 6, 2022
Rumah saya lebih besar: Zahid beritahu mahkamah isu dua banglo
July 6, 2022
Hakim setuju lawat 2 banglo disebut dalam kes rasuah Presiden UMNO
July 6, 2022
Lagi Isu semasa terkini
‘Kelakar’ jika tanya penderma duit haram atau tidak, kata Zahid
19 minit lalu · Isu semasa
Maybank naikkan kadar pinjaman asas 25 mata mulai Jumaat
42 minit lalu · Isu semasa
Nilai ringgit jatuh lagi, Bursa Malaysia pula menjunam
49 minit lalu · Isu semasa
4 Ogos keputusan permohonan Rosmah ketepi Sri Ram
60 minit lalu · Isu semasa
Gempa di Laut Andaman tak cetus tsunami di Malaysia
1 jam lalu · Isu semasa
Video / Foto
[VIDEO] Mahathir wakaf tapak perkuburan Islam di Kepala Batas
2 jam lalu
[VIDEO] Asia Times sangkal penafian Mat Hasan, kongsi rakaman audio
22 jam lalu

Agenda Daily

Berita tepat dan menyeluruh.

Umum

Tentang kami

Hubungi kami

Penafian

Sosial media

Facebook

Twitter

Youtube

Instagram

TikTok