Rentas negeri: Surat MITI tak diterima mulai hari ini hingga Rabu

Polis Diraja Malaysia (PDRM) tidak akan menerima dokumen Kementerian Perdagangan Antarabangsa dan Industri (MITI) sebagai surat kebenaran pergerakan lintas negeri mulai hari ini hingga Rabu ini.

Ketua Polis Negara Datuk Seri Acryl Sani Abdullah Sani dalam kenyataan lewat malam tadi berkata langkah itu diambil susulan pihaknya mengesan peningkatan bilangan kenderaan di lebuh raya untuk tempoh dua hari sejak kebelakangan ini.

“Polis telah mengesan peningkatan bilangan kenderaan di lebuh raya untuk tempoh dua hari kebelakangan ini.

Justeru, bagi mengelakkan pihak tidak bertanggungjawab daripada menyalahgunakan surat kebenaran MITI sebagai kelulusan merentas negeri untuk sambutan Aidiladha, semua sekatan jalan raya (SJR) sempadan negeri telah diarah meningkatkan penguatkuasaan.

“Untuk tujuan itu, semua SJR di sempadan negeri diarah untuk tidak menerima dokumen MITI sebagai kelulusan pergerakan yang sah bagi tempoh 18 hingga 21 Julai 2021 bagi pergerakan rentas negeri,” katanya.

Beliau bagaimanapun berkata larangan itu tidak terpakai bagi urusan kecemasan dengan kebenaran polis serta kesihatan, termasuk vaksinasi.

Beliau memberi amaran mana-mana pihak yang didapati melanggar larangan ini, akan dikenakan tindakan tegas tanpa kompromi dan masyarakat turut dinasihatkan untuk bersama memainkan peranan dalam melandaikan lengkuk jangkitan wabak Covid-19.

BERITA BERKAIT
POPULAR