Rentas negeri diharap dapat ubati kerinduan pada ibu bapa

Kelonggaran pergerakan rentas negeri yang diumumkan Ahad lalu diharap dapat mengubati hati rakyat yang ingin bertemu ibu bapa yang sudah lama terpisah.

Perdana Menteri Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob berkata, meskipun kelonggaran sudah diberikan, namun rakyat diingatkan supaya tidak mengabaikan prosedur operasi standard (SOP) yang ditetapkan.

“Seperti yang saya umumkan, pergerakan rentas negeri sudah dibenarkan selepas kadar vaksinasi lengkap populasi dewasa mencapai 90 peratus.

“Pandemik Covid-19 menyebabkan gangguan emosi dan tekanan perasaan dalam kalangan sebahagian daripada Keluarga Malaysia.

“Saya berharap kelonggaran ini dapat mengubat hati kita untuk menemui ibu bapa dan ahli keluarga yang sudah lama terpisah. Bagaimanapun, prosedur operasi standard yang telah ditetapkan mesti dipatuhi oleh Keluarga Malaysia,” katanya ketika membentangkan usul Rancangan Malaysia Ke-12 (RMK-12) di Dewan Negara hari ini.

Ismail Sabri berkata, Program Imunisasi Covid-19 Kebangsaan (PICK) menunjukkan kemajuan yang memberangsangkan apabila 90.4 peratus populasi dewasa sudah lengkap menerima vaksin setakat semalam.

Katanya, kadar vaksinasi yang semakin meningkat dan liputan yang semakin meluas membolehkan kerajaan melonggarkan Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) secara bersasar di bawah Pelan Pemulihan Negara (PPN).

“Kita sudah menyaksikan dunia terkesan akibat penularan pandemik Covid-19. Pada tahun 2020, ekonomi global menguncup pada kadar 3.2 peratus, malah Malaysia turut menerima kesan pandemik ini dan mencatat penguncupan sebanyak 5.6 peratus pada tahun sama.

“Bagi menangani krisis berkembar ekonomi dan kesihatan ini, kerajaan melaksanakan lapan pakej bantuan dan rangsangan ekonomi bernilai RM530 bilion,” katanya.

Ismail bekata lagi, susulan pelbagai usaha yang dilakukan, ekonomi negara kembali stabil dan berkembang sebanyak 16.1 peratus pada suku kedua tahun ini.

“Selaras dengan pembukaan lebih banyak sektor ekonomi dan sosial, ekonomi negara mula menunjukkan tanda-tanda pemulihan yang lebih kukuh,” ujarnya lagi.

BERITA BERKAIT
POPULAR