Rentas negeri bonus kepada Langkawi: MB Kedah

Menteri Besar Kedah, Muhammad Sanusi Md Nor menyifatkan kebenaran merentas negeri yang diumumkan kerajaan hari ini, ibarat bonus kepada penggiat industri pelancongan di pulau itu.

Beliau menjangkakan mulai esok jumlah kemasukan harian pelancong ke pulau peranginan itu akan meningkat mendadak susulan pengumuman itu.

“Pengumuman rentas negeri mulai esok macam bonus kerana ia telah memudahkan proses kedatangan pelancong ke pulau ini,” katanya di Langkawi hari ini.

Jangkitan Covid-19 di seluruh pulau peranginan itu hari ini turun mendadak kepada 17 kes berbanding 33 kes yang dilaporkan semalam.

Angka itu menjadikan keseluruhan jangkitan sejak Covid-19 menular di negara ini awal tahun lalu kepada 5,718 kes, dengan 5,136 daripada pesakit telah sembuh.

Menurut Pejabat Kesihatan Daerah Langkawi (PKDLangkawi), dalam tempoh 24 jam sehingga 12 tengah hari tadi hanya Mukim Kuah yang mencatatkan peningkatan kes daripada empat kes semalam kepada enam kes hari ini.

Sehingga hari ini Langkawi merekodkan 478 kes aktif dengan Kuah mencatatkan sebanyak 119 kes, diikuti Bohor (100); Padang Matsirat (74); Ulu Melaka (71); Ayer Hangat (61); dan Kedawang (53).

Mengulas lanjut, Muhammad Sanusi berkata sepanjang dua minggu pertama bulan ini, secara purata 3,842 pelancong masuk ke pulau ini sehari, berbanding bulan lalu 2,583 orang, iaitu peningkatan kira-kira 1,300 pengunjung sehari.

Katanya seramai 73,571 pelancong mengunjungi pulau ini sejak dibuka menerusi gelembung pelancongan domestik Langkawi mulai 16 September lalu.

“Pencapaian ini amat membanggakan dan dijangka kira-kira 700,000 pelancong mengunjung pulau ini sehingga akhir tahun ini, sekali gus melepasi sasaran awal seramai 400,000 orang.

“Dengan pengumuman aktiviti merentas negeri dibenarkan Majlis Keselamatan Negara (MKN), saya yakin lebih ramai pelancong akan datang ke Langkawi dan tempahan hotel dijangka penuh,” katanya.

BERITA BERKAIT
POPULAR