Rayuan terakhir: Adakah Najib sedang guna strategi baharu?

August 12, 2022 · Isu semasa

Beberapa persepsi telah muncul susulan perkembangan terbaharu dalam rayuan terakhir Datuk Seri Najib Razak di Mahkamah Persekutuan berhubung keputusan Mahkamah Tinggi Kuala Lumpur mendapati dia bersalah dan dijatuhi hukuman penjara serta denda.

Antara persepsi yang timbul ialah adakah Najib memikirkan strategi baharu dengan cuba membina pendapat awam bahawa jika Mahkamah Persekutuan menolak permohonan penangguhan prosiding kes itu, maka ianya setara dengan penafian perbicaraan yang adil terhadapnya?

Bekas Timbalan Menteri di Jabatan Perdana Menteri (Undang-Undang) Mohamed Hanipa Maidin berkata seluruh dunia mungkin mengetahui bahawa bekas Perdana Menteri (PM) itu telah melantik pasukan undang-undang baharu untuk melakukan percubaan terakhir membatalkan keputusan Mahkamah Tinggi yang telah disahkan sebulat suara oleh panel hakim Mahkamah Rayuan.

“Media melaporkan bahawa pasukan undang-undang baharunya akan meminta penangguhan sekali lagi pada Isnin ini (15 Ogos).

“Bagaimanapun kali ini, permohonan penangguhan itu ditambah dengan kata dua berikut, iaitu jika penangguhan itu tidak diberikan mereka (peguam Najib) akan menarik diri daripada mewakilinya.

“Untuk bersikap adil kepada pasukan guaman Najib, maka adalah wajar kata dua seperti itu digunakan,” kata Hanipa yang juga seorang peguam dalam satu kenyataan sambil menjelaskan bahawa rayuan terakhir Najib itu memerlukan persiapan yang rapi.

Berdasarkan pengalaman beliau sendiri, Hanipa berkata mana-mana peguam – tanpa mengira kekananan atau pengalaman yang luas – tidak akan mempunyai keberanian untuk mengambil alih rayuan terhadap kes yang begitu besar pada jam-jam terakhir.

Pada penghujung hari, rayuan itu, seperti yang diakui oleh pasukan undang-undang baharu Najib, melibatkan rekod rayuan yang banyak. Pernyataan saat akhir akan menjadi hampir mustahil, katanya menegaskan bahawa tidak masuk akal sama sekali untuk dilantik pada jam-jam terakhir.

“Apa yang lebih membingungkan, Najib hanya menukar peguamnya untuk rayuan khusus ini. Bekas peguam lamanya masih kekal untuk perbicaraan kes lain yang sedang berjalan,” katanya.

Sehubungan itu, Hanipa menggariskan beberapa persepsi yang timbul berkaitan perkembangan terbaharu kes rayuan Najib di Mahkamah Persekutuan bermula 15 Ogos ini, bermula dengan prosiding permohonan penangguhan perbicaraan.

Persepsi yang muncul itu ialah:

Pertama, bagaimana pasukan undang-undang baharu Najib, untuk pertama kali, mempunyai keberanian menguruskan kes itu? Adakah tawaran yuran guaman terlalu menggoda untuk ditolak mentah-mentah?

Kedua, adakah pasukan undang-undang itu mengambil mudah bahawa terdapat kemungkinan besar permohonan untuk penangguhan akan dibenarkan oleh mahkamah kerana ia baharu sahaja mengambil alih perkara itu?

Adakah pasukan undang-undang Najib juga memiliki kepercayaan bahawa menjadi peguam bela yang baharu dilantik secara ipso facto maka penangguhan itu sudah pasti diperolehnya?

Ketiga, adakah Najib memikirkan strategi baharu dengan cuba membina pendapat umum bahawa sebarang keputusan mahkamah untuk tidak memberikan penangguhan lanjut ke atas rayuannya, walaupun hakikatnya dia baharu sahaja mengekalkan pasukan undang-undang baharu, akan setara dengan penafian perbicaraan yang adil kepadanya?

Andaikan orang ramai berkongsi sentimen yang sama, adakah dalam hal ini Najib bermain “kad” menjadi mangsa? Biasanya dikatakan bahawa apabila bermain sebagai mangsa, seseorang akan enggan bertanggungjawab atas keadaan yang dialaminya.

Keempat, adakah Najib memberi harapan untuk mengambil kira strategi undang-undang apabila empat hakim, secara serentak, mengesahkan dan mengulangi pengesahan keputusan bersalah dijatuhkan terhadapnya?

Walau apa pun, mengapa tidak beralih kepada strategi baharu dengan bermain terus di galeri dan mendapatkan simpati orang ramai?

Akhirnya, adakah Najib telah kehilangan keyakinan yang diperlukan setelah apa yang berlaku di Amerika Syarikat? Apabila bekas pegawai bank Goldman Sachs Roger Ng didapati bersalah oleh mahkamah New York dalam skandal berbilion dolar dana 1MDB walaupun diwakili oleh peguam hebat, adakah Najib juga sudah hilang harapan?

Pada 28 Julai 2020, Mahkamah Tinggi menjatuhi hukuman penjara 12 tahun dan denda RM210 juta, selepas Najib didapati bersalah terhadap tujuh tuduhan pecah amanah, menyalahgunakan kedudukan dan pengubahan wang haram RM42 juta dana milik SRC International Sdn Bhd (SRC).

Najib yang adalah PM keenam dari 2009 hingga 2018, dan menjadi ketua negara pertama di Malaysia diheret ke mahkamah atas tuduhan jenayah rasuah.

Perbicaraan bermula pada 3 April 2019 dengan pendakwaan memanggil 57 saksi sebelum menutup kesnya pada 27 Ogos tahun sama.

Pada 11 November 2019, Najib diarahkan membela diri atas semua pertuduhan selepas mahkamah mendapati pihak pendakwaan berjaya membuktikan kes ‘prima facie’ terhadapnya.

Pertama kali Najib dihadapkan ke Mahkamah Sesyen Kuala Lumpur pada 4 Julai 2018 atas tiga pertuduhan pecah amanah dan satu pertuduhan menyalahgunakan kedudukan.

Pada 8 Ogos 2018, Najib sekali lagi dihadapkan ke Mahkamah Sesyen atas tiga pertuduhan pengubahan wang haram membabitkan wang sama.

Pada 8 Disember tahun lalu, Mahkamah Rayuan mengekalkan sabitan salah serta hukuman penjara 12 tahun dan denda RM210 juta yang dikenakan oleh Mahkamah Tinggi Kuala Lumpur ke atas Najib.

Rayuan akhir Najib untuk mengetepikan sabitan dan hukuman penjara 12 tahun serta denda RM210 juta akan didengar di Mahkamah Persekutuan selama 10 hari bermula 15 hingga 26 Ogos ini.

Namun, firma guaman Zaid Ibrahim Suflan TH Liew & Partners telah mengemukakan permohonan untuk menangguhkan pendengaran rayuan dengan alasan mereka baharu sahaja dilantik mewakili Ahli Parlimen Pekan itu.

Berita berkaitan
Zaman ‘merpati’ jadi PM, Anwar dakwa hanya tidur atas lantai di penjara
September 23, 2022· Politik
Tak pernah lihat badan kehakiman bebas seperti sekarang: Musa Hitam
September 15, 2022· Isu semasa
Pendakwa Raya kata RM9.5 juta pinjaman untuk tutup jenayah Shafee
September 15, 2022· Isu semasa
Keputusan kes saman LHDN terhadap Shafee tak bayar cukai pada 28 Sept
September 13, 2022· Isu semasa
Popular
Dua PPS banjir dibuka di Klang, paras air 2 daerah berjaga-jaga
September 28, 2022
Ketahui hak harta sepencarian selepas bercerai
January 12, 2022
Kon sangkut di kepala
September 27, 2022
Nilai ringgit kekal menyusut berbanding dolar pagi ini
September 28, 2022
Lagi Isu semasa terkini
Cuepacs bantah tubuh Agensi Kawalan Sempadan: Adnan
20 minit lalu · Isu semasa
Maybank tukar SMS OTP kepada Secure2u menjelang Jun 2023
2 jam lalu · Isu semasa
Semakan kes SRC Najib: Shafee tulis surat minta perbicaraan dipercepat
2 jam lalu · Isu semasa
Dua PPS banjir dibuka di Klang, paras air 2 daerah berjaga-jaga
3 jam lalu · Isu semasa
1,552 kes semalam, 6 kematian
4 jam lalu · Isu semasa
Video / Foto
[VIDEO] Sampai kiamat pun Guan Eng kata saya menteri gagal, sindir Hishammuddin
18 jam lalu
[VIDEO] PAS komited bersama PN, akan umum hala tuju PRU15
19 jam lalu

Agenda Daily

Berita tepat dan menyeluruh.

Umum

Tentang kami

Hubungi kami

Penafian

Sosial media

Facebook

Twitter

Youtube

Instagram

TikTok