Rayuan Najib ditolak berhubung dakwaan kongsi maklumat bank dengan Jho Low

Permohonan ryauan Datuk Seri Najib Razak terhadap AmBank Holdings Berhad dan dua lagi berhubung dakwaan berkongsi maklumat akaunnya dengan ahli perniagaan Low Taek Jho atau Jho Low ditolak Mahkamah Rayuan hari ini.

Hakim Datuk Yaacob Md Sam yang mengetuai panel tiga hakim menolak tuntutan yang dikemukakan bekas Perdana Menteri itu terhadap bekas pengurus perhubungan bank, Joanna Yu dan AmBank.

“Tiada merit dalam rayuan dan kami membuangnya dengan kos,” kata Yaacob dipetik portal FMT.

Mahkamah juga memerintahkan Najib membayar kos RM40,000 kepada bank terbabit dan RM35,000 lagi kepada Yu, yang dinamakan sebagai responden dalam rayuan berkenaan.

Turut bersidang sama adalah Hakim Datuk Hadhariah Syed Ismail dan Hakim Datuk Ahmad Zaidi Ibrahim.

Pada 9 Dis 2019, Najib memfailkan writ saman terhadap bekas pengurus perhubungannya Yu dan bank itu, berhubung dakwaan menerima arahan dan mendedahkan maklumat akaunnya kepada Jho Low.

Najib dalam usaha merayu terhadap keputusan Mahkamah Tinggi Kuala Lumpur pada 28 September 2020, yang membenarkan permohonan Yu dan bank itu untuk membatalkan samannya terhadap mereka.

Najib mahu mahkamah mendengar semula samannya terhadap AMMB Holdings Berhad, AmBank Islamic dan bekas pengurus perhubungan pelanggannya, Yu.

Yu, aadalah saksi pendakwaan dalam perbicaraan kes penyelewengan RM42 juta dana SRC International Sdn Bhd yang dihadapi Najib melibatkan tujuh pertuduhan.

Hakim Mahkamah Tinggi Kuala Lumpur Datuk Khadijah Idris pada September 2020 lalu memutuskan tuntutan Najib itu adalah penyalahgunaan proses mahkamah kerana ia merupakan “serangan” ke atas kes jenayah SRC yang dihadapi Najib.

Ini kerana dalam saman itu, mahkamah dikehendaki membuat keputusan berdasarkan pengetahuan Najib tentang wang yang dibayar ke akaunnya yang merupakan isu yang sama di hadapan mahkamah jenayah dalam kes SRC.

BERITA BERKAIT
POPULAR