Rasuah: Zahid penjawat awam, duit rakyat bayar gaji, kata pendakwa

September 6, 2022 · Isu semasa

Pendakwa raya hari ini menggesa Mahkamah Tinggi menganggap Datuk Seri Ahmad Zahid Hamidi sebagai penjawat awam dan bukannya ahli politik apabila dia secara sedar melebihi skop fungsi rasminya sebagai bekas Mnteri Dalam Negeri untuk menuntut ratusan ribu dolar Singapura daripada Ultra Kirana Sdn Bhd (UKSB).

Dalam hujahan lisan berikutan penutupan kes pendakwaan, Timbalan Pendakwa Raya (DPP) Datuk Raja Rozela Raja Toran cuba mencabar hujahan pembelaan di mahkamah bahawa bayaran tunai yang diterima atas nama derma politik adalah tidak menyalahi undang-undang.

Sambil menyatakan bahawa penjawat awam yang memegang jawatan awam semestinya akan membawa bersamanya kuasa yang diberikan kepada jawatan itu atau kuasa yang mengalir daripada status yang dipegang di pejabat itu, Raja Rozela berkata bekas Timbalan Perdana Menteri itu akan diberi peluang untuk menggunakannya untuk motif rasuah.

“Saya dengan rendah hati menggesa mahkamah memberi tumpuan kepada fakta bahawa tertuduh di sini adalah penjawat awam. Dia seorang penjawat awam.

“Lihat dia sebagai pegawai badan awam. Jangan pandang dia sebagai ahli politik. Dia mungkin seorang ahli politik, tetapi pada masa material dia memegang jawatan menteri.

“Gajinya dibayar oleh kerajaan menggunakan wang pembayar cukai. Dia dibayar untuk berkhidmat kepada orang ramai. Tidak meminta orang ramai melayaninya dengan menyerahkan wang tunai kepadanya.

“Saya menggesa Yang Arif untuk mempertimbangkan dengan serius. Jangan lihat dia sebagai ahli politik, lihat dia sebagai penjawat awam semata-mata,” katanya di hadapan Hakim Mahkamah Tinggi Shah Alam Datuk Mohd Yazid Mustafa.

Raja Rozela seterusnya menegaskan bahawa seorang menteri tidak mempunyai urusan meminta wang diberikan kepadanya dengan alasan untuk kerjaya politik.

“Beliau mungkin hanya seorang inspektor polis atau ahli Parlimen terpilih yang memegang jawatan tertinggi dalam kerajaan, tetapi jika penjawat awam itu dibenarkan menerima sesuatu yang bernilai apabila mereka dilarang menerima atau mendapatkan rasuah di bawah undang-undang antirasuah, mereka boleh dengan mudah memintas larangan itu dengan menerima rasuah dalam bentuk hadiah, atau seperti dalam kes kami, wang tunai yang menyamar atau dilabel sebagai derma politik.

“Kuasa mempunyai kecenderungan untuk rasuah,” tambahnya.

Beliau kemudiannya menggesa mahkamah mengambil kira Seksyen 165 Kanun Keseksaan (yang mana Zahid didakwa) di mana peruntukan undang-undang digubal semata-mata untuk tujuan mengekang dan menghalang penjawat awam daripada menerima apa-apa yang bernilai tanpa pertimbangan daripada mana-mana orang yang mempunyai urusan rasmi dengan mereka.

Dalam mengakhiri hujahannya, Raja Rozela sekali lagi menegaskan bahawa pihak pendakwaan telah mengemukakan bukti yang boleh dipercayai ke atas setiap bahan penting kesalahan yang tidak tergoyahkan walaupun pemeriksaan balas daripada pihak pembelaan.

Zahid juga merupakan Naib Presiden UMNO dan pemangku Timbalan Presiden parti itu antara 2014 dan 2018 apabila wang itu diterima.

Mengikut fakta kes, UKSB memeterai beberapa perjanjian dengan kerajaan Malaysia dan Kementerian Dalam Negeri bagi perkhidmatan kemudahan sistem Visa Luar Negara (VLN) dengan mengendalikan beberapa Pusat Setempat (OSC) di China mulai 2012.

Zahid, 69, berdepan 33 pertuduhan menerima suapan berjumlah SG$13.56 juta daripada UKSB untuk dirinya selaku Menteri Dalam Negeri bagi melanjutkan kontrak syarikat itu sebagai pengendali Perkhidmatan OSC di China dan Sistem VLN, serta mengekalkan kontrak perjanjian untuk membekalkan sistem bersepadu VLN kepada syarikat sama oleh KDN.

Bagi tujuh lagi pertuduhan, dia didakwa mendapatkan untuk dirinya wang tunai SG$1,150,000, RM3 juta, EURO15,000 dan AS$15,000 tanpa balasan daripada UKSB yang mempunyai kaitan dengan kerja rasminya.

Presiden UMNO itu didakwa melakukan semua perbuatan berkenaan di Seri Satria di Presint 16, Putrajaya dan Country Heights Kajang antara Oktober 2014 dan Mac 2018.

Berita berkaitan
Ku Li bidas keputusan UMNO mahu PRU-15 semasa banjir ikut nafsu semata-mata
3 jam lalu· Politik
PAS aktifkan jentera pilihan raya selepas UMNO desak PM bubar Parlimen
3 jam lalu· Politik
Perlu UMNO bekerjasama dengan parti lain nak menang PRU, kata Ku Li
22 jam lalu· Politik
Firdaus Wong lihat tangkap layar mesej lucah didakwa dihantar Ebit Lew
23 jam lalu· Isu semasa
Popular
Hari ketiga perbicaraan kes Ebit Lew, seorang lagi pendakwah dijangka jadi saksi
September 29, 2022
Ejen kosmetik diculik di Tumpat cuba diseludup ke Laos: Laporan
September 30, 2022
Krisis ekonomi global 2023?
October 1, 2022
Kertas siasatan Hakim Mohd Nazlan selesai: SPRM
September 30, 2022
Lagi Isu semasa terkini
2,007 kes semalam, 5 kematian
3 jam lalu · Isu semasa
Gempa bumi di Indonesia dirasai penduduk sekitar Lembah Klang
3 jam lalu · Isu semasa
Krisis ekonomi global 2023?
5 jam lalu · Isu semasa
Ejen kosmetik diculik di Tumpat cuba diseludup ke Laos: Laporan
16 jam lalu · Isu semasa
Terbitan MGII Lestari kerajaan RM4.5b terlebih langganan 2.38 kali
16 jam lalu · Isu semasa
Video / Foto
[VIDEO] Mesyuarat MKT UMNO putus 9 ketetapan
13 jam lalu
[VIDEO] 4 wilayah Ukraine jadi milik Rusia
13 jam lalu

Agenda Daily

Berita tepat dan menyeluruh.

Umum

Tentang kami

Hubungi kami

Penafian

Sosial media

Facebook

Twitter

Youtube

Instagram

TikTok