Rasuah: Zahid penjawat awam, duit rakyat bayar gaji, kata pendakwa

September 6, 2022 · Isu semasa

Pendakwa raya hari ini menggesa Mahkamah Tinggi menganggap Datuk Seri Ahmad Zahid Hamidi sebagai penjawat awam dan bukannya ahli politik apabila dia secara sedar melebihi skop fungsi rasminya sebagai bekas Mnteri Dalam Negeri untuk menuntut ratusan ribu dolar Singapura daripada Ultra Kirana Sdn Bhd (UKSB).

Dalam hujahan lisan berikutan penutupan kes pendakwaan, Timbalan Pendakwa Raya (DPP) Datuk Raja Rozela Raja Toran cuba mencabar hujahan pembelaan di mahkamah bahawa bayaran tunai yang diterima atas nama derma politik adalah tidak menyalahi undang-undang.

Sambil menyatakan bahawa penjawat awam yang memegang jawatan awam semestinya akan membawa bersamanya kuasa yang diberikan kepada jawatan itu atau kuasa yang mengalir daripada status yang dipegang di pejabat itu, Raja Rozela berkata bekas Timbalan Perdana Menteri itu akan diberi peluang untuk menggunakannya untuk motif rasuah.

“Saya dengan rendah hati menggesa mahkamah memberi tumpuan kepada fakta bahawa tertuduh di sini adalah penjawat awam. Dia seorang penjawat awam.

“Lihat dia sebagai pegawai badan awam. Jangan pandang dia sebagai ahli politik. Dia mungkin seorang ahli politik, tetapi pada masa material dia memegang jawatan menteri.

“Gajinya dibayar oleh kerajaan menggunakan wang pembayar cukai. Dia dibayar untuk berkhidmat kepada orang ramai. Tidak meminta orang ramai melayaninya dengan menyerahkan wang tunai kepadanya.

“Saya menggesa Yang Arif untuk mempertimbangkan dengan serius. Jangan lihat dia sebagai ahli politik, lihat dia sebagai penjawat awam semata-mata,” katanya di hadapan Hakim Mahkamah Tinggi Shah Alam Datuk Mohd Yazid Mustafa.

Raja Rozela seterusnya menegaskan bahawa seorang menteri tidak mempunyai urusan meminta wang diberikan kepadanya dengan alasan untuk kerjaya politik.

“Beliau mungkin hanya seorang inspektor polis atau ahli Parlimen terpilih yang memegang jawatan tertinggi dalam kerajaan, tetapi jika penjawat awam itu dibenarkan menerima sesuatu yang bernilai apabila mereka dilarang menerima atau mendapatkan rasuah di bawah undang-undang antirasuah, mereka boleh dengan mudah memintas larangan itu dengan menerima rasuah dalam bentuk hadiah, atau seperti dalam kes kami, wang tunai yang menyamar atau dilabel sebagai derma politik.

“Kuasa mempunyai kecenderungan untuk rasuah,” tambahnya.

Beliau kemudiannya menggesa mahkamah mengambil kira Seksyen 165 Kanun Keseksaan (yang mana Zahid didakwa) di mana peruntukan undang-undang digubal semata-mata untuk tujuan mengekang dan menghalang penjawat awam daripada menerima apa-apa yang bernilai tanpa pertimbangan daripada mana-mana orang yang mempunyai urusan rasmi dengan mereka.

Dalam mengakhiri hujahannya, Raja Rozela sekali lagi menegaskan bahawa pihak pendakwaan telah mengemukakan bukti yang boleh dipercayai ke atas setiap bahan penting kesalahan yang tidak tergoyahkan walaupun pemeriksaan balas daripada pihak pembelaan.

Zahid juga merupakan Naib Presiden UMNO dan pemangku Timbalan Presiden parti itu antara 2014 dan 2018 apabila wang itu diterima.

Mengikut fakta kes, UKSB memeterai beberapa perjanjian dengan kerajaan Malaysia dan Kementerian Dalam Negeri bagi perkhidmatan kemudahan sistem Visa Luar Negara (VLN) dengan mengendalikan beberapa Pusat Setempat (OSC) di China mulai 2012.

Zahid, 69, berdepan 33 pertuduhan menerima suapan berjumlah SG$13.56 juta daripada UKSB untuk dirinya selaku Menteri Dalam Negeri bagi melanjutkan kontrak syarikat itu sebagai pengendali Perkhidmatan OSC di China dan Sistem VLN, serta mengekalkan kontrak perjanjian untuk membekalkan sistem bersepadu VLN kepada syarikat sama oleh KDN.

Bagi tujuh lagi pertuduhan, dia didakwa mendapatkan untuk dirinya wang tunai SG$1,150,000, RM3 juta, EURO15,000 dan AS$15,000 tanpa balasan daripada UKSB yang mempunyai kaitan dengan kerja rasminya.

Presiden UMNO itu didakwa melakukan semua perbuatan berkenaan di Seri Satria di Presint 16, Putrajaya dan Country Heights Kajang antara Oktober 2014 dan Mac 2018.

Berita berkaitan
Kes saman fitnah: Ramasamy sudah bayar Zakir RM1.52 juta
December 1, 2023· Politik
Najib mohon DNAA bagi tiga lagi pertuduhan membabitkan kes dana SRC
December 1, 2023· Politik
Isu pertalian dengan komunis, tiga pemimpin DAP saman MP Kepala Batas
November 29, 2023· Politik
Yasin bebas pertuduhan kes dadah, diarah ke Hospital Bahagia
November 29, 2023· Isu semasa
Popular
Laporan Wahab dakwa Agus buat gangguan seksual disiasat polis
December 1, 2023
Bekas ADUN DAP disabit kes rogol lantik Hisyam Teh ketuai pasukan pembelaan
December 1, 2023
Penganggur didakwa edar dadah Methamphetamine lebih 10 kg
December 1, 2023
Banjir di Johor: 538 orang dipindahkan ke PPS, paras sungai naik
December 1, 2023
Lagi Isu semasa terkini
Remaja cuba samun pemandu e-hailing didakwa esok
2 jam lalu · Isu semasa
Dakwaan gangguan seksual dihadapi Wahab, polis akan panggil beberapa individu
2 jam lalu · Isu semasa
Laporan Wahab dakwa Agus buat gangguan seksual disiasat polis
19 jam lalu · Isu semasa
Banjir di Johor: 538 orang dipindahkan ke PPS, paras sungai naik
December 1, 2023 · Isu semasa
Penganggur didakwa edar dadah Methamphetamine lebih 10 kg
December 1, 2023 · Isu semasa
Video / Foto
[VIDEO] Ucapan Tuan Guru Hadi di Grand Finale PRK Kemaman
7 jam lalu
[VIDEO] Ucapan Radzi Jidin di Grand Finale PRK Kemaman
9 jam lalu

Agenda Daily

Berita tepat dan menyeluruh.

Umum

Tentang kami

Hubungi kami

Penafian

Sosial media

Facebook

Twitter

Youtube

Instagram

TikTok