Rasuah RM2 juta: Zahid sebut peranan Najib ‘arah lulus’ projek visa

May 26, 2022 · Isu semasa

Presiden UMNO Datuk Seri Ahmad Zahid Hamidi hari ini menjelaskan peranan Datuk Seri Najib Razak sebagai Perdana Menteri (PM) ketika itu, dalam keterangan membela diri pada perbicaraan rasuahnya, yang turut melibatkan tiga keping cek bernilai RM2 juta.

Bekas Menteri Dalam Negeri itu memberitahu Mahkamah Tinggi bahawa RM2 juta dalam tiga keping cek – yang diterimanya pada 2017 dan 2018 daripada seorang ahli perniagaan – bukan rasuah untuk mendapatkan projek untuk syarikat kedua daripada Kementerian Dalam Negeri (KDN).

Zahid sebaliknya berkata beliau tidak pernah meminta sebarang wang daripada ahli perniagaan Azlan Shah Jeffril atau sesiapa daripada syarikat Profound Radiance Sdn Bhd.

Beliau mendakwa bahawa cek berjumlah RM2 juta itu diserahkan kepadanya untuk “sedekah” dan sebagai sumbangan politik kepadanya sebagai timbalan perdana menteri ketika pilihan raya semakin hampir.

Memberi keterangan dalam pembelaannya sendiri pada perbicaraan rasuahnya, Zahid berkata beliau tidak ingat bila tiga cek itu diserahkan kepadanya, tetapi menyatakan Azlan Shah sebelum ini memberitahu mahkamah bahawa cek ini diserahkan tiga kali secara berasingan.

Zahid turut menafikan cek RM2 juta itu diberikan kepadanya sebagai ganjaran, dengan mendakwa bukan beliau yang meluluskan pelantikan Profound Radiance untuk projek KDN bagi pusat sehenti pemprosesan visa di Nepal dan Pakistan.

Sebaliknya, beliau menekankan peranan Najib dalam perkara itu, dengan menyatakan bahawa Profound Radiance telah terlebih dahulu menulis kepada bekas PM itu untuk merayu pembatalan pelantikan syarikat berkenaan bagi mengendalikan pusat sehenti pemprosesan visa di Bangladesh.

Menurutnya Najib kemudiannya telah meminitkan atau menulis dengan tangan pada surat Profound Radiance “YAB Datuk Seri Dr Zahid, setuju diberi peluang jika tiada kesalahan dilakukan”.

Memberitahu mahkamah, Zahid berkata beliau telah menafsirkan minit ini sebagai “arahan” daripada PM kerana terdapat perkataan “bersetuju” atau dipersetujui yang digunakan oleh Najib.

Ditanya mengenai hierarki dalam kerajaan ketika itu antara PM dan dirinya sendiri, Zahid berkata:

“PM adalah ketua kerajaan, CEO negara, dan pada masa itu, selain menjadi menteri dalam negeri, saya juga timbalan perdana menteri, mana-mana arahan sama ada secara rasmi atau lisan, biasanya mana-mana anggota Kabinet perlu mematuhi arahan itu sama ada secara langsung atau tidak langsung.”

“Berdasarkan minit bekas PM, saya telah mengarahkan timbalan ketua setiausaha dan setiausaha bahagian imigresen untuk membincangkan rayuan itu dengan saya, kerana ia adalah arahan daripada seorang PM ketika itu kepada saya.”

Memetik MalayMail, Zahid berkata beliau melihat arahan Najib sebagai meminta Profound Radiance diberi peluang sekiranya mereka tidak melakukan sebarang kesalahan yang akan menyebabkan mereka hilang kelayakan daripada dianugerahkan projek selanjutnya oleh KDN.

Beliau berpuas hati bahawa Profound Radiance tidak melakukan apa-apa kesalahan yang akan melucutkan kelayakan mereka daripada projek KDN, sambil berkata pandangannya ialah penangguhan operasi Profound Radiance bagi pusat pemprosesan visa sehenti di Dhaka, Bangladesh bukan disebabkan oleh kesalahan syarikat itu tetapi masalah prosedur dengan Suruhanjaya Tinggi di Bangladesh.

Selepas itu, KDN melantik Profound Radiance untuk mengendalikan dua pusat sehenti bagi pemprosesan visa di Nepal dan Pakistan bermula 1 Julai 2016, dengan Zahid hari ini mendakwa proses untuk menganugerahkan projek kepada syarikat itu telah mematuhi semua prosedur.

“Seterusnya, saya nyatakan Datuk Seri Najib, bekas PM, telah mengarahkan pelantikan Profound Radiance Sdn Bhd untuk pusat sehenti di Pakistan dan Nepal diluluskan,” dakwanya.

Zahid kemudiannya berkata KDN mengikut protokol biasa dan arahan daripada seorang PM serta telah meminta komen daripada ketua setiausaha dan timbalan ketua setiausaha kementerian itu.

Zahid menghadapi 47 pertuduhan, iaitu 12 pertuduhan pecah amanah jenayah berhubung lebih RM31 juta dana Yayasan Akalbudi, 27 pertuduhan pengubahan wang haram, dan lapan pertuduhan rasuah lebih RM21.25 juta.

Perbicaraan di hadapan hakim Mahkamah Tinggi Datuk Collin Lawrence Sequerah disambung semula pada 27 Jun.

Berita berkaitan
Mahkamah tolak permohonan Zahid halang kenyataan Dr M terhadapnya
4 jam lalu· Politik
Bagi UMNO, penyelesaian harga barang naik adalah dengan buat PRU
10 jam lalu· Politik
Zahid sepatutnya berundur, jadi perosak kestabilan negara: Wan Saiful
July 4, 2022· Politik
Penganggur didakwa bunuh teman wanita berusia 16 tahun
July 4, 2022· Isu semasa
Popular
Lelaki bogel tunggang motosikal ditahan disyaki bunuh isteri, bayi
July 4, 2022
Banjir di Baling, Azeez gesa projek Musang King dihentikan
July 5, 2022
Baling bah: Tiada aktiviti pembalakan di Gunung Inas
July 5, 2022
Saksi kata Syed Saddiq arah agih wang ketika SPRM sedang siasat
July 5, 2022
Lagi Isu semasa terkini
Zahid sahkan kepada mahkamah perbelanjaan ketika di luar negara
11 minit lalu · Isu semasa
Ringgit susut berbanding dolar AS
36 minit lalu · Isu semasa
PM arah bantuan bencana segera dihantar ke Baling
3 jam lalu · Isu semasa
Banjir di Baling, Azeez gesa projek Musang King dihentikan
4 jam lalu · Isu semasa
Wanita didakwa buat hantaran gambar lucah di Twitter
4 jam lalu · Isu semasa
Video / Foto
[VIDEO] Banjir di Baling, penduduk dakwa jadi mangsa Projek Musang King
8 jam lalu
[VIDEO] Tak serius, kerajaan ambil lewa isu harga barang, kata pemimpin Amanah
July 1, 2022

Agenda Daily

Berita tepat dan menyeluruh.

Umum

Tentang kami

Hubungi kami

Penafian

Sosial media

Facebook

Twitter

Youtube

Instagram

TikTok