Ramai sudah lupa penjarakan fizikal, kes naik kerana leka abai SOP

Jaminan Perdana Menteri, Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob baru-baru ini untuk tidak melaksanakan Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) di seluruh negara, negeri dan daerah melegakan semua pihak.

Ia memberi harapan kepada orang ramai untuk pulang bercuti sempena Tahun Baharu Cina dan memeriahkan sambutan Hari Raya Aidilfitri pada awal Mei akan datang.

Lebih menggembirakan apabila Perdana Menteri memberi jaminan tiada lagi sekatan ekonomi dan sektor-sektor industri dan perniagaan akan berjalan seperti biasa.

Bagaimanapun, rakyat jangan terlalu seronok dengan kelonggaran diberikan, lebih-lebih lagi apabila kes Covid-19 semakin meningkat sejak kebelakangan ini.

Mereka yang pulang ke kampung untuk menziarahi ibu bapa dan sanak saudara hendaklah benar-benar mematuhi prosedur operasi standard (SOP) yang ditetapkan.

Pun begitu, ramai yang sudah melupakan SOP asas seperti penjarakan fizikal. Virus Covid-19 disebarkan melalui titisan cecair atau ‘droplet’ yang terhasil daripada percikan air liur ketika bercakap atau batuk dan bukannya secara bawaan udara atau ‘airborne’.

Pakar Perubatan Keluarga, Klinik Kesihatan Jinjang Kepong, Dr Siti Khamsiah Abd Shukor, berkata ‘air droplet’ bersifat agak berat dan tidak akan berterbangan bagi jarak lebih satu meter.

Sehubungan itu, katanya, orang ramai perlu memastikan mematuhi penjarakan sosial supaya terhindar daripada risiko dijangkiti virus itu.

“Kalau anda terlalu dekat dengan pesakit Covid-19, khususnya ketika mereka bercakap atau batuk dan ‘droplet’ itu terkena pada mata atau mulut, itu yang boleh merisikokan untuk dijangkiti.

“’Airborne’ lebih kepada petugas kesihatan kerana mereka perlu melakukan proses intubasi dengan prosedur untuk menyelamatkan pernafasan pesakit. Itu mungkin menghasilkan keadaan ‘airborne’,” katanya.

Ditanya sama ada disinfektan berasaskan garam boleh membunuh virus Covid-19, beliau menegaskan, tiada kajian klinikal yang membuktikan perkara berkenaan.

“Hanya penggunaan disinfektan berasaskan alkohol dengan kepekatan 70 peratus yang terbukti secara klinikal dapat membunuh virus, selain sabun.

“Bagaimanapun, bahan mengandungi ‘sodium hypoclorite’ (agen peluntur) boleh digunakan untuk kerja menyahjangkit kawasan rumah atau pejabat,” katanya .

Sementara itu, Pakar Perubatan Keluarga, Klinik Kesihatan Rawang, Dr Koh Wen Ming menjelaskan, demam dengan batuk kering atau sakit tekak adalah gejala awal jangkitan Covid-19, namun pesakit juga mungkin sesak nafas jika jangkitan berada pada tahap lebih berbahaya.

“Golongan perokok juga bukan penyebar virus ini, sebaliknya mereka atau individu yang mempunyai masalah pernafasan berisiko tinggi untuk mendapat jangkitan lain, jika disahkan positif Covid-19.

“Mereka mungkin memerlukan bantuan pernafasan atau dimasukkan ke unit rawatan rapi (ICU). Justeru, saya sarankan supaya perokok ambil peluang ini untuk berhenti daripada tabiat berkenaan,” katanya.

BERITA BERKAIT
POPULAR